null Kősüllő (Sander volgensis)

Kősüllő (Sander volgensis)

Kősüllő (Sander volgensis)
2016. március 21, hétfő

Herman Ottó megfogalmazásában „…az oldalakban álló nyolcz keresztbefutó pászta határozott rajzú, kirivó…”

2011-ben az év hala volt ez a közismert őshonos halunk, melynek beceneve a „köves”, és a horgászok egymás között leginkább így emlegetik. Kedveli a gyengén áramló vizeket, de jelentős állományai alakulhatnak ki a holtmedrekben is. Az elmocsarasodott vizekben nem él meg.

Megnyúlt, aránylag alacsony, de a süllőnél magasabb hátú, oldalról lapított testű ragadozóhal. Feje hosszú, csúcsba nyíló szája és a szeme nagy. Szájában erős fogak ülnek, de a többi közül kiemelkedő ebfogai csak a 10-15 centiméternél kisebb, fiatal példányoknak vannak.

Zöldesszürke oldalát határozottabb vonalú sötét harántsávok tarkítják. Legjobban rokona, a süllő hasonlít hozzá, de annak orra és teste nyújtottabb, oldalainak harántsávozása szabálytalanabb és elmosódottabb, a szája nagyobb, és a kifejlett példányoknak ebfoga van. A nagyobbak testhossza 30, ritkán 40 cm.
Szaporodása márciustól júniusig is eltarthat, ikráit a növényekkel benőtt sekély vizekben rakja le, melyeket a szülők magukra hagynak. 

Szinte állandó takarásban élnek, kedvelik a félhomályt, emiatt horgászatuk is hajnalban vagy az esti órákban a legeredményesebb. Ősszel nagyobb csapatokba verődnek, és nemcsak a felszín közelében, hanem a mélyebb területeken - akár 10-12 méter mélységben – található meg bandájuk.

Húsa kitűnő ízű, királyi rokonjáéval a fogassüllő húsával egyenértékű.


A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szerint méret- és mennyiségi korlátozás, fogási tilalmi idő vonatkozik rá.

Fajlagos tilalmi ideje 03.01-06.30-ig tart, a kifogható halak mérettartománya legalább 25 cm, a naponta kifogható mennyiség 3 db.

Kedves Horgászok!
Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentését az alábbi e-mail címen tehetik meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük
Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése
Bejelentő neve (nem kötelező)
Címe (nem kötelező)
Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)
Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)

 


Kősüllő (Sander volgensis)


Friss hírek

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih
2022. május 23, hétfő

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih

A résztvevők értékelése alapján szakmailag előremutató, számos újdonsággal és érdekességgel szolgáló, jó hangulatú alapképzést szervezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosultságot szerezni kívánó magánszemélyek és cégek képviselői részére.

Tovább >

Részvétel az ellenőrzési rendszerben
2022. május 23, hétfő

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)