null Káposzta és krumpli „ment a levesbe” Hevesben

Káposzta és krumpli „ment a levesbe” Hevesben

2016. április 21, csütörtök

Két zöldségtételt is megsemmisíttettek Heves megyében az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök az elmúlt hetekben. 8 tonna káposztánál az ismeretlen eredet okozott problémát, míg egy 450 kg-os, lengyel származású burgonyatételben a gyűrűsrothadás betegséget mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a jövőben is fokozottan vizsgálják a zöldségeket és gyümölcsöket.

A tavaszi kiemelt ellenőrzés ugyan lezárult, de továbbra is tartanak az utak menti mélységi ellenőrzések. A Heves megyei ellenőrök egy, az M3-as autópályán megállított teherautóban 10 tonna káposztát találtak. 8 tonna terméknek sem a jelölése, sem a kísérő dokumentumai nem voltak rendben. A nem megfelelően jelölt termék ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ezért komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A tételeket egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

Az előírásokat kijátszó zöldség-, gyümölcskereskedők termékei növény-egészségügyi kockázatot is rejtenek. Ilyenek például a megfelelő vizsgálatok és CMS-igazolás nélkül érkező lengyel burgonya szállítmányok, amelyeknél fenn áll annak a veszélye, hogy baktériumos gyűrűs rothadást (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) okozó karantén károsítóval fertőzöttek. Ez történt egy egri forgalmazó esetében, aki nem tudta igazolni a 450 kg, lengyel származású burgonyája gyűrűs rothadástól való mentességét és a NÉBIH laboratóriuma ki is mutatta a baktériumot. A tételt égetéssel semmisítették meg.

Az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűsrothadás fertőzést, s e tételek egyike sem rendelkezett CMS-igazolással. Emiatt a NÉBIH kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül hazánkba érkező étkezési burgonya tételeket laboratóriumi vizsgálat elvégzése nélkül lehessen megsemmisíteni.

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >