null Heves megye - 13. vizsgálat - Füzesabony - Széchenyi Általános Iskola

Heves megye - 13. vizsgálat - Füzesabony - Széchenyi Általános Iskola

Heves megye - 13. vizsgálat - Füzesabony - Széchenyi Általános Iskola

13. számú vizsgálat mintavétel helye (tálalókonyha):

Széchenyi Általános Iskola (3390 Füzesabony, Kossuth út 1-3.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem megfelelő

 

Menü: Tarhonyaleves (zöldséges), lencsefőzelék vagdalttal

Mintavétel ideje: 2015. április 15.

Napi adag: 122 adag/ebéd

Főzőkonyha: SODEXO Magyarország Kft - Reményik Zsigmond Gimnázium főzőkonyha (3390 Füzesabony, Ifjúságút 17.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tarhonyaleves (zöldséges) (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Pirospaprikától halvány narancsszínűre színezett, kissé opálos lében viszonylag nagyobb méretű kockákra aprított burgonya, kisebb fehér- és sárgarépakocka, valamint közel egyenletesen világosra pirított tarhonya. Tetején kevés aranysárga zsírcsepp és apró zöldfűszer levelek. Alján bors szemcse látható. Tartalmas leves.

Állomány:

 

A lé hígan folyó. A sárgarépa és a fehérrépa kissé túlfőtt, a burgonya kissé szétfőtt, szétmálló. A tarhonya jellegzetesen rugalmasan, kellően puha, különálló, nem összetapadt szemek.

Illat:

Kissé jellegtelen, gyengén fűszeres. Kevésbé harmonikus, idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellően fűszeres, kevésbé harmonikus, ízében az ételízesítő érezhető.

 

Lencsefőzelék vagdalttal (0,3 l + 0,06 kg/adag)

Külső megjelenés:

 

 

A főzelék jellegzetes, világos barna színű, benne sötétebb zöldes-barnás színű és közel azonos méretű lencseszemek, apró fokhagyma darabok, piros paprika és bors szemcse. A főzelékben kevés világos színű csíra látható.

A vagdalt kb. 4 x 4 cm-es, négyzet alakúra vágott, kb. 3 cm magas, aranybarnára sült termék.

Állomány:

 

 

A főzelék leve kellően sűrű, sima, csomómentes. A lencse kevert állományú, zömében jól átfőtt, de kevés szétfőtt és kemény szemet is tartalmaz.

A vagdalt megfelelően átsült, rugalmasan puha, jól szeletelhető.

Illat:

 

 

A főzelék jellegzetes, mustáros, enyhén savanykás. Idegen szagtól mentes.

A vagdaltban a hús-illat kevésbé érvényesül, intenzíven fűszeres, kellemesen fokhagymás, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

 

 

A főzelék jellegzetes, enyhén savanykás. Idegen íztől mentes.

A vagdalt intenzíven fűszeres, kellemesen fokhagymás, kissé áztatott kenyérre jellemző, a hús íze kevésbé érvényesül, minden idegen íztől mentes.
Részletes összetétel/anyaghányad:

Tarhonyaleves (zöldséges) (10 adag)

tiszt. burgonya -0,4 kg-, tiszt. sárgarépa – 0,1 kg-, tarhonya -0,07 kg-, mir. gyökér kocka – 0,04 kg-, tiszt. vöröshagyma -0,035 kg-, só – 0,02 kg-, olaj – 0,02 l-, delikát -0,007 kg-, pirospaprika – 0,003 kg-, ő. bors- 0,001 kg-, ő. köménymag – 0,001 kg-, mir. petrezselyem – 0,001 kg-

 

 

Lencsefőzelék vagdalttal (10 adag)

lencse – 0,4 kg-, sovány tejföl – 0,3l-, tejföl -0,22 l-, liszt – 0,18 kg-, olaj – 0,05 l-, mustár – 0,02 kg-, só – 0,013 kg-, delikát – 0,008 kg-, ecet 20 % -0,006 l-, fokhagyma – 0,002 kg-, babérlevél -0,001 kg-, tiszt. vöröshagyma, pirospaprika, kristálycukor,só


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >