null Csongrád megye- 11. vizsgálat - Hódmezővásárhely - Mária Valéria Óvoda

Csongrád megye- 11. vizsgálat - Hódmezővásárhely - Mária Valéria Óvoda

Csongrád megye- 11. vizsgálat - Hódmezővásárhely - Mária Valéria Óvoda

11. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Mária Valéria Óvoda (6800 Hódmezővásárhely, Virág u. 2.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

Menü: Lebbencsleves, csopaki sertésapró, kukoricás rizs

Mintavétel ideje: 2014. február 20.
Napi adag: 150 adag/ebéd

Főzőkonyha: Hód - Menza Kft. 2. sz. Telepe (6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky u. 7-9.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencsleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Híganfolyó, sárgás-barna, áttetsző lében fodros nagykocka tészta és kb. 1x1 cm-es sárgarépakockák vannak megfőzve. Alján apró sötét színű fűszerszemcsék találhatók, a tészta között kb. 2x2x2 cm-es nagyságú burgonyadarabok és szalonnadarabok vannak. felszínén arányos mennyiségű, kissé fakópiros zsírcseppek láthatók. A szalonnadarabok fehéresek, a tészta egyenetlen színűre pirított, világos sárgásbarna, sötétebb barna, a sárgarépa jellegzetes narancsos piros.

Állomány:

A leve híganfolyó, a zöldségek puhák, a tészta túlfőtt.

Illat:

Kevésbé jellegzetes, gyenge, a tészta és zöldségalkotók illata füstölt szalonnás, kevésbé harmonikus.

Íz:

Kevésbé jellegzetes, kellően sós, a pirított tésztára jellemző íz gyenge, a szalonna kesernyés-füstös íze dominál, zavaros, enyhe avas szalonnára emlékeztető szappanos utóízzel.

Részletes összetétel:

  • füstölt kenyérszalonna
  • étolaj
  • fodros kocka száraztészta
  • bors
  • fűszerpaprika
  • ételízesítő
  • burgonya
  • fokhagyma
  • gyökér
  • petrezselyemzöld
  • sárgarépa
  • leveszöldség (mirelit)

Csopaki sertésapró (1 dl/adag)

Külső megjelenés:

Közepesen sűrűn folyó, átlátszatlan, drapp színű, fűszerszemcsékkel tarkított szószban különböző (1-2,5 cm) nagyságú húsdarabkák, sárgászöld színű zöldborsószemek és apróra vágott füstölt szalonna darabkák vannak egybefőzve. A szalonnadarabkák egyik fele fehéres, a húsos vége pirosas-barnás. A hús színe világosbarna, belül barnás-rózsaszín.

Állomány:

A borsó puha, zsenge, a hús kellően átfőtt, nem zsíros.

Illat:

Jellegének megfelelő, nem túl intenzív, fűszeres, húsos, zöldborsós, idegen szagoktól mentes.

Íz:

Jellegének megfelelő, kellemesen sós, fűszeres-húsos, füstölt szalonnás, idegen ízektől mentes.

Részletes összetétel:

  • sertéscomb
  • füstölt kenyérszalonna
  • étolaj
  • tejföl (12%)
  • liszt
  • bors
  • ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • zöldborsó (mirelit)
  • vöröshagyma

Kukoricás rizs (21 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Különböző méretű rizsszemek és kukoricaszemek keveréke. A rizs apró törmelékes, törtfehér és barnás-szürkés szemekből áll, a kukorica jellegzetes sárga.

Állomány:

A rizs pergős, a vizsgálat időpontjában 814:15) kissé száraz érzetű.

Illat:

Főtt rizsre és kukoricára jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Főtt kukoricára és rizsre jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Részletes összetétel:

  • rizs
  • kukorica (mirelit)
  • étolaj

Friss hírek

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >

2025. március 31, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >