null Csongrád megye- 11. vizsgálat - Hódmezővásárhely - Mária Valéria Óvoda

Csongrád megye- 11. vizsgálat - Hódmezővásárhely - Mária Valéria Óvoda

Csongrád megye- 11. vizsgálat - Hódmezővásárhely - Mária Valéria Óvoda

11. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Mária Valéria Óvoda (6800 Hódmezővásárhely, Virág u. 2.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

Menü: Lebbencsleves, csopaki sertésapró, kukoricás rizs

Mintavétel ideje: 2014. február 20.
Napi adag: 150 adag/ebéd

Főzőkonyha: Hód - Menza Kft. 2. sz. Telepe (6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky u. 7-9.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencsleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Híganfolyó, sárgás-barna, áttetsző lében fodros nagykocka tészta és kb. 1x1 cm-es sárgarépakockák vannak megfőzve. Alján apró sötét színű fűszerszemcsék találhatók, a tészta között kb. 2x2x2 cm-es nagyságú burgonyadarabok és szalonnadarabok vannak. felszínén arányos mennyiségű, kissé fakópiros zsírcseppek láthatók. A szalonnadarabok fehéresek, a tészta egyenetlen színűre pirított, világos sárgásbarna, sötétebb barna, a sárgarépa jellegzetes narancsos piros.

Állomány:

A leve híganfolyó, a zöldségek puhák, a tészta túlfőtt.

Illat:

Kevésbé jellegzetes, gyenge, a tészta és zöldségalkotók illata füstölt szalonnás, kevésbé harmonikus.

Íz:

Kevésbé jellegzetes, kellően sós, a pirított tésztára jellemző íz gyenge, a szalonna kesernyés-füstös íze dominál, zavaros, enyhe avas szalonnára emlékeztető szappanos utóízzel.

Részletes összetétel:

  • füstölt kenyérszalonna
  • étolaj
  • fodros kocka száraztészta
  • bors
  • fűszerpaprika
  • ételízesítő
  • burgonya
  • fokhagyma
  • gyökér
  • petrezselyemzöld
  • sárgarépa
  • leveszöldség (mirelit)

Csopaki sertésapró (1 dl/adag)

Külső megjelenés:

Közepesen sűrűn folyó, átlátszatlan, drapp színű, fűszerszemcsékkel tarkított szószban különböző (1-2,5 cm) nagyságú húsdarabkák, sárgászöld színű zöldborsószemek és apróra vágott füstölt szalonna darabkák vannak egybefőzve. A szalonnadarabkák egyik fele fehéres, a húsos vége pirosas-barnás. A hús színe világosbarna, belül barnás-rózsaszín.

Állomány:

A borsó puha, zsenge, a hús kellően átfőtt, nem zsíros.

Illat:

Jellegének megfelelő, nem túl intenzív, fűszeres, húsos, zöldborsós, idegen szagoktól mentes.

Íz:

Jellegének megfelelő, kellemesen sós, fűszeres-húsos, füstölt szalonnás, idegen ízektől mentes.

Részletes összetétel:

  • sertéscomb
  • füstölt kenyérszalonna
  • étolaj
  • tejföl (12%)
  • liszt
  • bors
  • ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • zöldborsó (mirelit)
  • vöröshagyma

Kukoricás rizs (21 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Különböző méretű rizsszemek és kukoricaszemek keveréke. A rizs apró törmelékes, törtfehér és barnás-szürkés szemekből áll, a kukorica jellegzetes sárga.

Állomány:

A rizs pergős, a vizsgálat időpontjában 814:15) kissé száraz érzetű.

Illat:

Főtt rizsre és kukoricára jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Főtt kukoricára és rizsre jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Részletes összetétel:

  • rizs
  • kukorica (mirelit)
  • étolaj

Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >