null Csongrád megye- 10. vizsgálat - Csongrád - Városellátó Intézmény Óvoda

Csongrád megye- 10. vizsgálat - Csongrád - Városellátó Intézmény Óvoda

Csongrád megye- 10. vizsgálat - Csongrád - Városellátó Intézmény Óvoda

10. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Városellátó Intézmény Óvoda (Csongrád, Gyöngyvirág u. 16.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

ÁTLAGOS

átlag
alatti

nem
megfelelő

Menü: Zöldségleves, sertéssült, csőben sült karfiol, félbarna kenyér

Mintavétel ideje: 2013. november 14.
Napi adag: 259 adag/ebéd 

Főzőkonyha: Csongrád Város Önkormányzat Városellátó Intézménye (Csongrád, Bercsényi u. 26/a.)


Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (2,5 dl/adag)

Külső megjelenés:

Tetején paprikás piros színű zsiradékkal, sárgás színű lében különböző nagyságú zöldségek vannak megfőzve. Jellegzetes színű burgonya-, petrezselyem-, karalábékockák, hullámos lapú sárgarépa karikák, apró karfiolrózsák, kelkáposzta szeletek és eperszalag tészta található benne.

Állomány:

A zöldségek jól átfőttek, a tészta kissé túlfőtt, leve kissé opálos. Egy darab kb. 1 cm-es fás zöldségdarab található benne.

Illat:

Zöldséges-paprikás, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Zöldségekre jellemző, paprikás, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • étolaj
  • levestészta
  • fűszerpaprika
  • só mentes ételízesítő
  • burgonya
  • karalábé
  • karfiol
  • kelkáposzta
  • petrezselyemzöld
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zeller
  • zöldpaprika
  • gyökér kocka (mirelit)
  • lecsó konzerv

Sertés sült (1 szelet 8-10 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 6x7 cm-es, fűszerszemcsékkel tarkított, aranybarnára sült felületű, kerekded, kb. 1 cm-es vastagságú hússzelet. A másik oldala világosabbra sült, belseje rózsaszínes.

Állomány:

Száraz érzetű, kissé kemény (a bírálat időpontjában: 15:05).

Illat:

Sült húsra jellemző, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, de gyengén fűszerezett, kevésbé ízletes, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • sertés tarja
  • étolaj
  • köménymag
  • fokhagyma

Csőben sült karfiol (19-24 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Teteje néhol rózsaszínesre, barnára sült, a karfiol jellegzetes fehéres, a mártás halvány krémszínű, apró borsszemcsékkel. Kb. féltenyérnyi darab 2-3 cm magas sült karfiol egybesütve besamel jellegű mártással.

Állomány:

Nem teljesen egyformán, de kellően átfőttek a karfioldarabok. A mártás jellegzetes.

Illat:

Jellegzetes, kellemes, karfiolos, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Gyengébben jellegzetes, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • étolaj
  • margarin
  • tej (1,5 %)
  • tejföl (12 %)
  • liszt
  • mirelit karfiol

Félbarna kenyér (1 szelet)

Külső megjelenés:

Formában sült, kb. 11x13 cm nagyságú és kb. 1,5 cm vastagságú kenyérszelet. Bélzete halványsárgás, benne a maghéjőrlemények jól látszanak, héja világos aranybarna.

Állomány:

Kissé egyenlőtlenül lazított, belül nagyobb lyukakkal, körben sűrűbb.

Illat:

Jellegzetes, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, minden idegen íztől mentes.


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >