null Baromfi állományokban előforduló szalmonellózis elleni védekezéshez igénybe vehető támogatás igénylése

Baromfi állományokban előforduló szalmonellózis elleni védekezéshez igénybe vehető támogatás igénylése

Baromfi állományokban előforduló szalmonellózis elleni védekezéshez igénybe vehető támogatás igénylése

A minden évben megjelenő az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok finanszírozásának szabályairól szóló FM rendelet szerint szalmonellózis elleni vakcinázásához szükséges oltóanyagok beszerzéséhez és a fertőzött állományok felszámolásához a rendeletben meghatározott mértékű támogatás vehető igénybe.

A szalmonella elleni vakcinázásához szükséges oltóanyagok beszerzéséhez és a fertőzött állományok felszámolásához a megyei kormányhivatalok a rendelet szerinti pénzügyi hozzájárulást csak olyan állattartónak történt kifizetést követően igényelhetik, aki a NÉBIH által rendszeresített és a honlapján közzétett, az 1. melléklet szerinti adattartalmú kérelmet benyújtja a telephely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

A kérelem mellé csatolni kell az adott naptári hónapra vonatkozóan egy alkalommal, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, (a rendelet megjelenését megelőző időszakban pedig a rendeletben meghatározott dátumig) az oltóanyag beszerzésének költségeit igazoló bizonylatoknak (számlák, kifizetést igazoló bizonylatok) hitelesített másolati példányait és az oltóanyag felhasználását igazoló bizonylatok másolati példányait valamint felszámolás esetén a felszámolt állatok és tojások Baromfi Termék Tanács által  vagy a helyi piaci viszonyoknak megfelelően becsült piaci értékét igazoló dokumentumokat, levágott állomány esetén a vágóhídi által kiállított számlát, leölt állomány esetén a megsemmisítés és ártalmatlanítás költségeit igazoló bizonylatokat.

A baromfi állomány szalmonellózis miatti felszámolása esetén  a levágott vagy leselejtezett állatok, illetve az ártalmatlanított vagy hőkezelt, nem keltetett tojások után az állattartónak járó összeg nem haladhatja meg az állatnak a közvetlenül a levágás vagy leselejtezés előtti piaci értékét, illetve a tojásoknak közvetlenül az ártalmatlanítás vagy a nem keltetett tojások hőkezelés előtti piaci értékét. Az összegből le kell vonni továbbá a maradványértéket a levágott állatok, illetve a hőkezelt, nem keltetett tojások esetében.
 


Friss hírek

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih
2020. október 21, szerda

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Tovább >

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih
2020. október 20, kedd

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Tovább >