null Az EU tagállamaiból származó borok forgalomba hozatala

Az EU tagállamaiból származó borok forgalomba hozatala

Az EU tagállamaiból származó borok forgalomba hozatala

Külföldi borászati termékek magyarországi forgalomba hozatalát, hasonlóan a hazai termékekhez, a borászati hatósághoz benyújtott kérelemmel kell indítani.

Magyarországra kiszerelés ill. további feldolgozás céljából behozott, az EU területén még forgalomba nem hozott, külföldi borászati termékek forgalomba hozatalát Magyarországon, a hazai termékekhez hasonlóan, hatósági eljárás keretében kell kérni a borászati hatóságtól az 5051. számú nyomtatvánnyal.

A forgalomba hozatali engedély kérelmezőjének rendelkeznie kell a borra vonatkozó származási bizonyítvánnyal, amit a tárolás helye szerint illetékes hegybíró állított ki, a NÉBIH által a tételre kiadott igazolás alapján.

A származási bizonyítvány mellett 3 db borminta szükséges, és az igazgatási szolgáltatás díját a kérelemmel egyidejűleg kell megfizetni

 

Letölthető nyomtatvány
5051 - Ügyfél kérelmére történő megrendelés adatlapja, egyben mintavételi jegyzőkönyv

Letölthető információs anyag
Kitöltési útmutató Az „5051- Ügyfél kérelmére történő megrendelés adatlapja, egyben mintavételi jegyzőkönyv”  űrlap kitöltéséhez


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >