null Állatkísérlet végzésére szóló engedély iránti kérelem

Állatkísérlet végzésére szóló engedély iránti kérelem

Mindazon létesítményeknek, melyek állatkísérleti tevékenységet terveznek végezni, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi főosztályhoz projektengedély iránti kérelmet kell benyújtaniuk.

Tekintettel az állatkísérletekről szóló 40/2013. (II. 14.) Korm. Rendeletben (továbbiakban: Rendelet)  foglaltakra, meghatározott tudományos vagy oktatási célból végrehajtott munkaprogram, amely egy vagy több kísérletet foglal magában, az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság által kiadott engedélyezésről szóló határozat birtokában folytatható.

Az állatkísérleti tevékenység engedélyezésére irányuló kérelmet a Rendelet 2. mellékletében foglalt adattartalommal, a Nébih által rendszeresített és a Nébih honlapján található elektronikus űrlapon kell benyújtani. A tevékenység engedélyezésének rendjét a Rendelet V. fejezete írja elő.


Friss hírek

2023. január 19, csütörtök

Gümőkórt mutattak ki két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Tovább >

2023. január 17, kedd

A „148-as rendelettel” kapcsolatos tudnivalók

A „148-as rendelet”* célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. Az igényléshez – az elmúlt évekhez hasonlóan – a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (beleértve az adószámmal rendelkező őstermelőket is) jóváhagyási kérelmet kell benyújtaniuk a területileg illetékes járási hivatalhoz.

Tovább >