Tűzifát okosan - Láncszereplői kézikönyv és GYIK

Az alábbiakban megtalálható a Tűzifát okosan láncszereplők számára készített felhasználói kézikönyv.

Láncszereplői kézikönyv (pdf)

 • Gyakran Ismételt Kérdések


   

  • 1. Nem tudok bejelentkezni a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazásba. A jobb felső sarokban a „Hiba! A felhasználó nincs regisztrálva az EUTR rendszerben! Láncszereplő adatok nem elérhetőek.” üzenetet kapom. Mi lehet a probléma?

   • Ha már van EUTR regisztrációja a hibát az okozhatja, hogy egyik telephelyére sincsen regisztrálva tűzifa értékesítési tevékenység. A Tűzifát csak OKOSAN alkalmazás azokat a telephelyeket jeleníti meg, ahol az alábbi tevékenységek valamelyike rögzítésre került az EUTR regisztrációs rendszerben:

   KN kód

   Megnevezés

   46.71.01

   Tűzifa nagykereskedelme

   47.78.01

   Tűzifa szakosodott kiskereskedelme

   47.99.01

   Fűtőanyag (tűzifa stb.) közvetlen értékesítése, házhozszállítással

    

   Ha a fentiek közül egyik sincsen megadva a telephelyénél, kérjük módosítsa regisztrációját.

   Ha még nincsen EUTR regisztrációja, első lépésben regisztrálnia kell az EUTR rendszerben. A regisztráció elektronikus és ingyenes.  A regisztrációs felület innen indulva találja meg: https://portal.nebih.gov.hu/hu/eutr-szakmai

  • 2. Az egyik telephelyemet látom a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazásban, de a másikat nem, pedig ott is szeretnék tűzifát értékesíteni. Mi lehet a probléma?

   Ellenőrizze, hogy mindkét telephelyénél rögzített-e az EUTR regisztrációs rendszerben tűzifa-kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységet. A Tűzifát csak OKOSAN alkalmazás csak azokat a telephelyeket jeleníti meg, ahol az alábbi tevékenységek valamelyike rögzítésre került az EUTR regisztrációs rendszerben:

   KN kód

   Megnevezés

   46.71.01

   Tűzifa nagykereskedelme

   47.78.01

   Tűzifa szakosodott kiskereskedelme

   47.99.01

   Fűtőanyag (tűzifa stb.) közvetlen értékesítése, házhozszállítással

    

   Ha a fentiek közül egyik sincsen megadva a telephelyénél, kérjük módosítsa regisztrációját.

  • 3. Az erdőgazdálkodónak (erdészetnek) nem a lakhelyén, telephelyén, az irodában van az értékesítendő tűzifája, hanem kint az erdőben. Fel kell vinnem az összes ideiglenes farakodót az EUTR regisztrációs felületen, hogy a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazást használjam?

   Ha az értékesítés adminisztrációját (befizetés, számla kiállítás) az erdészet telephelyén végzik, akkor ehhez a telephelyhez javasolt elérhetőségeket megadni és az árusítandó faterméket feltölteni. Ha a tűzifa nem a telephelyen, hanem erdei rakodón áll rendelkezésre, erre vonatkozóan érdemes a Telephely részletek mezőben a megjegyzés rovatot feltölteni. Fontos, hogy a kereső alkalmazás a telephely földrajzi koordinátái alapján ad majd eredményt a vásárlóknak!

  • 4. Erdőgazdálkodó vagyok, és nem rendelkezem EUTR azonosítóval, mert csak az általam használt erdőben kitermelt fát értékesítem, így nem voltam köteles regisztrálni és azonosítót igényelni. Hogyan tudom használni a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazást?

   A Tűzifát csak OKOSAN alkalmazás az EUTR regisztrációs rendszer tevékenység- és telephely-adatait használja. Az alkalmazást az EUTR regisztrációt követően tudja csak használatba venni. A regisztráció elektronikus és ingyenes.  A regisztrációs felület innen indulva találja meg: https://portal.nebih.gov.hu/hu/eutr-szakmai

  • 5. Erdőgazdálkodóként értékesítek tűzifát, nem én szállítok, de meg tudom oldani a szállítást egy fuvarozóval, bejelölhetem-e a szállítást vállalok mezőt?

   Igen, de fontos, hogy a tűzifa értékesítője a vásárló felé Ön maradjon, és a fuvarozó csak szállítási tevékenységet végezzen. Ha a tűzifát a fuvarozó értékesíti a vásárlónak, akkor kereskedőnek minősül, és külön kell regisztrálnia az EUTR rendszerben és a Tűzifát csak OKOSAN alkalmazásban.

EUTR - videós segédletek elektronikus ügyintézéshez

 

Meghatalmazás készítés    
Meghatalmazás belépés    
   
     
     
     
EUTR regisztráció    

EUTR regisztráció természetes személyek esetében

 

EUTR regisztráció jogi személyek esetében

 
     
EUTR visszaigazolás    
   
     
     
     
Tűzifát okosan alkalmazás    
Tűzifát okosan feltöltő felület   Szállítási adatok megadása - Tűzifát okosan