MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

MYMATCH projekt a klímaváltozás okozta élelmiszerbiztonsági kihívások megoldásáért

2025. január 20, hétfő

Az Európai Horizont programnak köszönhetően decemberben elindult a MYMATCH kutatási és innovációs projekt. A négy éven át tartó projekt 9 európai országból 12 elismert partnert köt össze annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak az élelmiszerbiztonság sürgető kérdéseire a klímaváltozásból fakadó kihívásokkal összefüggésben. A tervek szerint a projekt végeredménye egy mesterséges intelligencián alapuló Mikotoxin Menedzsment Platform lesz, amely személyre szabottan segíti majd az élelmiszerrendszerben részt vevőket.


Projektáttekintés
A klímaváltozás jelentősen növeli az élelmiszerbiztonsági kockázatokat azáltal, hogy elősegíti a kórokozók szaporodását, a szennyező anyagok előfordulását az élelmiszer-ellátási láncban, valamint újabb lehetséges problémaköröket is rejthet magában. A MYMATCH fókuszában a gombák által termelt mikotoxinok állnak, különösen az Aspergillus, Fusarium és Alternaria fajoké, amelyek gyakran fordulnak elő kukoricában, búzában, paradicsomban és magvakban. Közös összefogassál a MYMATCH célja:

  1. A gombák és mikotoxinok előfordulásához kapcsolódó kockázatok előrejelzése és csökkentése.
  2. Az emberi (különböző étrendeket figyelembe vevő) és állati mikotoxin-kitettség értékelése.
  3. Hatékony kockázatkezelési intézkedések megvalósítása.

Az adatok gyűjtése számos szinten történik majd, az irodalomkutatástól kezdve a kontrollált környezeteken át egészen a szabadföldi kísérletekig, és alapvető adatkészleteket generálnak a projekt célkitűzéseinek teljesítéséhez. Ez lehetővé teszi a pontos klímaváltozási szcenáriókon alapuló prediktív modellek tökéletesítését, hogy előre jelezzék a mikotoxinok európai élelmiszerrendszerekben való előfordulását.


Legfontosabb várható eredmények
A MYMATCH projekt végeredményeként egy mesterséges intelligencia alapú Mikotoxin Menedzsment Platform jön létre, amelyet úgy terveztek, hogy minden élelmiszerrendszeri szereplőt személyre szabott előrejelzésekkel, ajánlásokkal és megelőzési stratégiákkal támogasson. Ez a platform segíti az agrárélelmiszeripari kutatókat, gazdálkodókat, ipari és politikai szereplőket, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, és hatékonyan kezeljék a fenyegetéseket rövid és hosszú távon egyaránt. A MYMATCH eszközei és módszerei könnyen kiterjeszthetők lesznek más szennyezőanyagokra is. Olyan potenciális felhasználókkal együtt fogják kialakítani, mint például az EFSA.


Projektindító találkozó az UCSC-ben, Piacenzában
A MYMATCH projekt hivatalosan az Università Cattolica del Sacro Cuore (UCSC) által Piacenzában (Olaszország) 2024. december 12-13-án megrendezett indítótalálkozóval kezdődött. A projekt koordinátor csapata Paola Battilani professzor asszony vezetésével fogadta a partnereket, hogy megvitassák a projekt céljait, megosszák egymással tapasztalataikat, és megtervezzék a következő négy év ütemtervét.


Előretekintés
A sokrétű szakmai partnerei együttműködéseknek köszönhetően a MYMATCH projekt forradalmasítani fogja az élelmiszerbiztonság stabilitását a klímaváltozás okozta problémák ellenére is. 

_______________________________________________________________________________

Press release: Launch of the MyMatch project: addressing food safety in the face of climate change. 
Piacenza, Italy – December 2024 
Contact: contact.mymatchproject@gmail.com, LinkedIn: @MyMatch Project. 
We are excited to announce the launch of the MyMatch research and innovation (R&I) project, an ambitious initiative funded under the Horizon Europe program. Starting in December 2024 and running for the next four years, MyMatch brings together 12 esteemed partners from 9 European countries to tackle the pressing issue of food safety in the context of climate change. 

Project overview 
Climate change significantly increases food safety risks by promoting the growth of pathogens and the occurrence of contaminants in the food supply chain, and introducing new hazards. MyMatch focuses on the impact of climate change on mycotoxins produced by fungi such as Aspergillus, Fusarium, and Alternaria, which are commonly found in maize, wheat, tomato, and nuts. Thanks to a strong and multi-actor partnership, MyMatch aims to: 

1.    Predict and mitigate risks associated with fungi and mycotoxin occurrence.
2.    Assess mycotoxin exposure in humans (considering different diets) and animals.
3.    Implement effective risk management measures.

Data collection will occur at various levels, from literature to controlled environments and open fields, generating essential datasets to fulfil the project's objectives. This will enable the improvement of predictive models based on accurate climate change scenarios to anticipate mycotoxin occurrence in European food systems. 

Key expected outcomes 
The final output of MyMatch will be the AI Mycotoxin Management Platform, designed to support all food system actors with tailored predictions, recommendations, and mitigation approaches. This platform will assist agri-food researchers, farmers, industry stakeholders, and policymakers in making informed decisions and taking effective threat-mitigation actions, both in the short and long term. MyMatch tools and methods will be easily extendable to other contaminant issues and will be co-created with potential users like EFSA. 

Kick-off Meeting at UCSC, Piacenza 
The MyMatch project officially kicked off with a meeting hosted by Università Cattolica del Sacro Cuore (UCSC), the project coordinator, in Piacenza (Italy) on December 12-13, 2024. The coordination team, led by Prof. Paola Battilani, welcomed partners to discuss project goals, share insights, and plan the roadmap for the next four years.

Looking ahead 
With the combined efforts of its partners, MyMatch is set to revolutionize food safety management in the era of climate change. Stay tuned for updates and follow our journey towards a safer and more resilient food supply chain.  


Friss hírek

2024. május 7, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal épületeinek épületenergetikai fejlesztése

KEHOP PLUSZ-4.1.4-23-2023-00007 (korábban: KEHOP-5.2.2-16-2017-00120)

Tovább >

2024. február 22, csütörtök

SMP FOOD 2022 AMRtool projekt

Pályázat címe: Improvement of data collection of the volume of sales and use of veterinary antimicrobial medicinal products in Hungary

Tovább >

null Heves megye- 34.számú vizsgálat-Szivárvány Óvoda, Arany János Tagóvoda Tálalókonyha- Eger

Heves megye- 34.számú vizsgálat-Szivárvány Óvoda, Arany János Tagóvoda Tálalókonyha- Eger

Heves megye- 34.számú vizsgálat-Szivárvány Óvoda, Arany János Tagóvoda Tálalókonyha- Eger

34. számú vizsgálat - Mintavétel helye: (tálalókonyha)

  Szivárvány Óvoda, Arany János Tagóvoda Tálalókonyha (3300 Eger, Arany János út 16.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT átlag feletti átlagos átlag alatti nem megfelelő

 

 

Menü: Tejszínes brokkolikrém leves levesgyönggyel, Magvas sült karaj,
hagymás burgonya, párolt lilakáposzta

 

Mintavétel ideje: 2017. március 7.

Napi adag: 47 adag/ebéd

Főzőkonyha: u.a.

Részletes érzékszervi minősítés:

Tejszínes brokkolikrém leves levesgyönggyel (2,5 dl+10 dkg/adag)

Külső megjelenés: Sárgás-zöldes színű lében, fűszer és brokkoli darabkák láthatóak, egyenletes eloszlásban. A levesgyöngy aranybarna színű, közel azonos nagyságú, golyó formájú.
Állomány: A leves egynemű, homogén, kellően sűrűn folyó, a szájban sima érzetet kelt. A levesgyöngy roppanós, szájban zsíros érzetű.
Illat: Brokkolira jellemző, kellemesen aromás, jellegzetes illatú. A leves és a levesgyöngy is minden idegen illattól mentes.
Íz: Kellemes, jellegzetes, aromás és telt ízű leves. Enyhe bors és fokhagyma ízt érezni lehet, kellően fűszerezett. A levesgyöngy jellegzetes, idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Magvas sült karaj, hagymás burgonya, párolt lilakáposzta (10 dkg/adag)

Külső megjelenés: A hússzelet kb. 10 cm hosszú, 0,5 cm vastag, 6 cm széles, egyenletes méretűre vágott. Tetején zöldes-sárgás-barnás színű magkéreg látható. A hússzeleteken ín és zsír nem látható. Szaftja narancsos. A hagymás burgonya jellegzetes sárgás színű, részben tört darabokat tartalmaz. A káposzta jellegének megfelelően aprított, vékonyra szeletelt, intenzív lila színű.
Állomány: A hús puha, omlós, könnyen vágható, a magvas kéreg ropogós, jól rágható. A burgonya jól átfőtt, puha. A káposzta kellően puha, jellegének megfelelően párolt, nem szétfőtt.
Illat: A hús jellegzetesen aromás, fűszeres illatú. A burgonyán a dinsztelt hagyma illat érezhető, jellegzetes, nem dohos. A káposzta jellegének megfelelő, tiszta, enyhén savanykás illatú. A fogás minden idegen illattól mentes.
Íz: A hús, a burgonya és a káposzta illata is tiszta. A hús kellemesen fűszeres, a káposzta édeskés-savanykás, a burgonya kellően hagymás ízű. Idegen íztől mentesek, jól harmonizálnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Brokklokrém leves
Brokkoli
Margarin
Főzőtejszín
Liszt

Tej 2,8%
Tejföl
Olaj
Fokhagyma
Levesgyöngy

Magvas karaj
Sertés karaj
Magvak
Tojás
Liszta

 

Hagymás burgonya, párolt lilakáposzta
Burgonya
Vöröshagyma
Olaj

Bors
Fejeskáposzta
Kristálycukor
Alma
Babérlevél


Friss hírek

2025. május 6, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.05.06.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. május 6, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.05.06.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >