Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

2025. december 18, csütörtök

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

A Bizottság 2024. december 19-én elfogadta a rendeletet, amely megtiltja a BPA, valamint a különösen veszélyes tulajdonságok alapján harmonizált osztályozású biszfenolok és biszfenolszármazékok alkalmazását az élelmiszerekkel érintkező anyagokban. A korlátozás ezen anyagok potenciálisan káros egészségügyi hatásai miatt lépett életbe. A bevezetett tilalom egyaránt vonatkozik a BPA csomagolásban - például fémdobozokon használt bevonatokban – történő alkalmazására, valamint a BPA fogyasztási cikkekben, például az újrafelhasználható műanyag italos palackokban és egyéb konyhai eszközökben való felhasználására.

A rendelet bevezetését követően számos kérdés felmerült mind az ipari szereplők, mind a hatóságok részéről, melyeket a Bizottság összegyűjtött, és „Kérdések és Válaszok” formájában kiadta 40 pontos útmutatóját. A segédlet a következő témaköröket érinti: a rendelet hatálya, más biszfenolok és biszfenolszármazékok, megfelelés és vizsgálat, forgalomba hozatal, átmeneti rendelkezések. 

A bizottsági útmutató az alábbi oldalon elérhető:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=OJ:C_202506721 

A témával kapcsolatban további cikkek a Nébih honlapján olvashatók:

https://portal.nebih.gov.hu/-/az-europai-bizottsag-betiltotta-a-biszfenol-a-hasznalatat-az-elelmiszerekkel-erintkezo-anyagokban 
https://portal.nebih.gov.hu/-/a-bizottsag-betiltotta-a-biszfenol-a-hasznalatat-az-elelmiszerekkel-erintkezo-anyagokban-tajekoztato
 


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >

Közlemények az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Bizottság üléseiről

Közlemények az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Bizottság üléseiről

Szántóföldi növények Szekció:

2025 december 16.

2025 március 12.

2024 december 09.

2024 március 06.

2024 január 22.

2023 március 09.

2022. december 13.

2022. március 10.

2021. december 15.

2021. március 11.

2020. december 10.

2020. március 12.

2019. december 10.

2019. március 13.

2019. február 14.

2018. március 07.

2017. december 05.

2017. március 8.

2016. december 05.

2016. március 09.

2015. december 14.

2015. április 13.

2015. március 09.

2015. február 10.

2014. szeptember 24.

2014. március 12.

2013. december 11.

2013. március 12.

2012. december 06.

2012. március 14.

2011. december 08.

2011. március 10.

2010. november 16.

2010. március 10.

2009. november 17.

2009. március 10.

2008. november 11.

2008. március 5.

2007. november 14.

2007. február 26.

2006. március 14.

2005. március 21.

2004. december 14.

 

Zöldség-, Gyógy- és Dísznövények Szekció:

2024. január 25.

2023 március 21.

2022. december 9.

2021. december 10.

2021. február 16.

2020. február 14.

2019. február 20.

2018. július 24.

2018. február 13.

2017. május 29.

2017. február 6.

2016. február 22.

2015. február 23.

2014. február 18.

2013. január

2011. december

2011. január

2010. május

2009. február 24.

2007. december 5.

2006. december 20.

2006. április 20.

2005. április 14.

2004. december 6.

 

Szőlő-Gyümölcs Szekció:

2024. április 23.

2023. március 21.

2022. december 9.

2021. február 16.

2020. február 14.

2019. február 20.

2018. július 13.

2017. május 29.

2016 május 6.

2016. január 18.

2014.február 18.

2012. március 21.

2011. május 1.

2009. december 9.

2008. december 8.

2007. december 5.

2004. december 6.

 

Dísznövény Szekció:

2006. április 1.

2004. december 6.

 

Erdészeti Szekció:

2016. március 09.


Friss hírek

2025. december 3, szerda

A felelős gombafogyasztásra fókuszált a Kraszna településen szervezett „Gombák & Gasztronómia” rendezvény

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerként online vett részt a romániai Kraszna településen megrendezett „Gombák & Gasztronómia” rendezvényen. Célja a gombaismeret bővítése, a tudatos gyűjtés támogatása és a biztonságos fogyasztási gyakorlatok erősítése volt. A terepi gyakorlatok és az azonosítási bemutatók gyakorlati példákon keresztül segítették a résztvevőket abban, hogy felismerjék az élőhelyi sajátosságokat, a gyűjtés helyes módszereit és az ehető–mérgező fajok közti különbségeket.

Tovább >

2025. november 28, péntek

Felcsúti diákok látogatták meg a Nébih velencei laboratóriumát

2025 novemberében a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola mezőgazdasági technikusi képzésének diákjai a Nébih ÉLI Növény- és Talajvédelmi Nemzeti Referencia Laboratórium Talajvédelmi részlegére látogattak el.

Tovább >

null Számos hibát tárt fel a halrudacskák Szupermenta tesztje

Számos hibát tárt fel a halrudacskák Szupermenta tesztje

2017. október 12, csütörtök

30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették a szakemberek. Laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását. Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, azonban egyéb hiányosságokat feltárt a vizsgálat. Összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.

A halrudak a kisebb gyermekek körében is nagy népszerűségnek örvendenek, így a NÉBIH legújabb Szupermenta terméktesztjén most kiemelt figyelmet szentelt ennek az élelmiszercsoportnak. A gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskákon minőségi és biztonsági vizsgálatokat egyaránt végeztek a hivatal munkatársai. A 30 termék fehérje- és sótartalma mellett megmérték a nehézfém szennyezők előfordulását is. Elvégezték továbbá a halfajok azonosítását és ezúttal sem maradt el a termékek jelölésének ellenőrzése sem.

A nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek. Két termék esetében azonban a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat. A jelöléssel további problémák is akadtak.

A halrudak esetében lényeges tulajdonság, hogy milyen hal-alapanyagból állítják elő. A termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piaci kínálatban, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Súlyos hibának számított, ha ez a megnevezés nem megfelelő vagy hiányos volt.

Kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.

A halfaj feltüntetése a halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékek esetében nem kötelező, a vizsgált 30 halrudacska többségénél mégis szerepeltették. A szakemberek 13 terméknél tudták elvégezni a fajazonossági vizsgálatot és egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi) helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” (Merluccius productus) halfilé tartalmat állapított meg.

Mind a 30 vizsgált halrudacska biztonságosnak bizonyult, de az egyéb hiányosságok miatt összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 3 esetben a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH, és kötelezi a hibák kijavítására. Főként a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. A bírságok várható összege összesen 600.000 Ft lesz.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is laikus és szakértő kóstolók vettek részt, akik a termékek ízét, állományát, illatát, valamint külső megjelenését értékelték. A pontszámok alapján első helyen a COOP halfilérudak, másodikként a Tesco halrudak, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák elnevezésű termék végzett.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán: http://szupermenta.hu/file-vagy-nem-file-igy-vegzodott-a-halrudacskak-tesztje/


Friss hírek

2025. december 15, hétfő

Év végi nagy durranás: rozé pezsgőket vizsgált a Szupermenta

A Szupermenta terméktesztjén ezúttal száraz rozé pezsgőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben 23 alkoholos ital vett részt, melyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek voltak, jogsértő jelölés miatt azonban öt esetben hatósági intézkedések elrendelésére volt szükség. A kedveltségi vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy melyek a kóstolók által legkedveltebbnek ítélt rozé pezsgők.

Tovább >

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >