A felelős gombafogyasztásra fókuszált a Kraszna településen szervezett „Gombák & Gasztronómia” rendezvény
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerként online vett részt a romániai Kraszna településen megrendezett „Gombák & Gasztronómia” rendezvényen. Célja a gombaismeret bővítése, a tudatos gyűjtés támogatása és a biztonságos fogyasztási gyakorlatok erősítése volt. A terepi gyakorlatok és az azonosítási bemutatók gyakorlati példákon keresztül segítették a résztvevőket abban, hogy felismerjék az élőhelyi sajátosságokat, a gyűjtés helyes módszereit és az ehető–mérgező fajok közti különbségeket.
A Nébih képviseletében Baróti Anasztázia gombaszakértő tartott online előadást a gombamérgezések főbb szindrómáiról, a tünettan és az inkubációs idők jelentőségéről. Továbbá a laboratóriumi vizsgálatok szerepéről. Az előadás világos, közérthető formában mutatta be a legfontosabb élelmiszerbiztonsági szempontokat, erősítve a résztvevők tájékozottságát és felelős döntéshozatalát.
A programban bemutatták a természet és a gombák táplálkozási és gyógyászati értékeit is, kiemelten a Hericium erinaceus és az arónia hatásait ismertetve. Az esemény zárásaként a jelenlévők egy gasztronómiai élménysorozatnak lehettek részesei, ahol a gombák kapták a főszerepet.
A Nébih elkötelezetten támogat minden olyan kezdeményezést, amely hozzájárul a közösségek élelmiszerbiztonsági tudásának erősítéséhez és a tudatos fogyasztói döntések elősegítéséhez.