Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

2025. december 22, hétfő

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

A karácsony egyik legkedveltebb étele a halászlé, melynek elkészítése minden családban eltérő, azonban az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok megegyeznek. A tökéletes halászlé alapja a friss alapanyag, ezért fontos megbízható helyről vásárolni a halat, figyelve arra, hogy húsa rugalmas, szeme tiszta, illata pedig friss legyen. Fagyasztott hal esetén ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta jégkristály vagy elszíneződés, mert ezek többszöri kiolvasztásra utalhatnak. A friss halat 0–2°C között, a hűtő legalsó részében tároljuk, és lehetőség szerint 24 órán belül készítsük el. Fontos, hogy a nyers hal más élelmiszerekkel, különösen készételekkel, ne érintkezzen, így elkerülhetjük a keresztszennyeződés veszélyét. A hal megtisztítása után minden eszközt és munkafelületet alaposan mossunk el forró, mosogatószeres vízzel, és a halas vágódeszkát ne használjuk más alapanyagokhoz. A megfelelő hőkezelés is kulcsfontosságú. A halászlé biztonságos, ha a halhús legalább 10 percig lobogva forr, a kész ételt két órán belül fogyasszuk vagy hűtsük le, a maradékot 1–2 napig tároljuk, újra melegítéskor mindig forraljuk fel. 

Az ünnepi asztal másik nagy klasszikus fogása a májas töltelékkel készített, egészben sült pulyka, amely kiemelt odafigyelést igényel. A tölteléket - közvetlen a töltés előtt - frissen készítsük, a májat és a többi hozzávalót lehetőség szerint előre hőkezeljük. A legfontosabb szabály, hogy a pulyka és a töltelék belső hőmérséklete egyaránt elérje a 75°C-ot, ami garantálja, hogy az esetleges kórokozók (pl. Salmonella, Campylobacter) elpusztuljanak. Maghőmérő segítségével érdemes a comb legvastagabb részén, a mellben és a töltelék közepében is ellenőrizni a hőmérsékletet.  Az egészben sült pulyka sütése hosszabb időt vesz igénybe: 180°C-on általában 3,5–4,5 óra szükséges a mérettől függően. A maradékokat két órán belül ajánlott lehűteni, és maximum 1–2 napig tároljuk vagy fagyasszuk le. 

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan finomsága, melynek készítése során elsősorban a tojás felhasználása igényel nagyobb odafigyelést. A tojást nem szükséges megmosni, legfeljebb közvetlenül a felhasználás előtt. Ha a boltban hűtőből vettük ki a tojást, otthon is tároljuk hűtve. Friss tojásokat használjunk és mindig külön edénybe üssük fel őket. A romlott tojást kellemetlen, kénes szag, híg fehérje és széteső vagy elszíneződött sárgája jelzi, ilyen tojásokat ne használjunk. A mézeskalács készítése közben nehéz megállni, hogy a készülő nyers tésztából ne csipegessen a család, legfőképp a gyerekek. Élelmiszerbiztonsági szempontból azonban nem javasolt nyers tésztát fogyasztani. A tojást tartalmazó ételeket alaposan meg kell sütni vagy főzni, hogy belső hőmérsékletük legalább 75 °C legyen, így elpusztulnak a kórokozók. A nyers süteménytészta fogyasztása is kockázatos, mert a liszt E. coli-t tartalmazhat. 

A díszítésnél kerüljük a nyers tojásos máz használatát. A tojás hőkezelés nélkül Salmonella baktériumot tartalmazhat, ami már kis mennyiségben is káros lehet az egészségre. Különösen veszélyes lehet a gyermekekre, idősekre, kismamákra vagy legyengült immunrendszerű személyekre. A biztonságos megoldás a hőkezelt máz (vízgőz felett felvert tojáshab), amely ugyanolyan szép és tartós, mégis alacsonyabb kockázatú.

További hasznos tanácsok és oktatási anyagok a Nébih Oktatási Program oldalán elérhetők:
https://nebihoktatas.hu


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2025. november 7, péntek

2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 492 baromfitartó gazdaságban, 89 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 5.248 db vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Az érintett országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Észak-Írország, Észak-macedón Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Frissítve: 2025.12.22.

 

 

 

 

 

 

 

Európai madárinfluenza térkép
 

A térkép forrása: Friedrich-Loeffler-Institut (FLI)


null Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer

2021. június 1, kedd

2013 óta működik, az idei évben már június 1-től fogadja a bejelentéseket a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amellyel interneten keresztül bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.

A parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében már évek óta működik az ún. Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR). A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele. A rendszer különlegessége, hogy a megtett bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jussanak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolítása.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja, mind a helyi lakosság, mind a társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt.

A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu címen közvetlenül elérhető.

Bejelentés tételéhez előzetesen regisztrálni kell a bejelentő felületen. A bejelentő a regisztrációt követően akár otthoni interneteléréssel, akár mobiltelefonnal a helyszínen is megteheti bejelentését.

A belterületi bejelentéseket a PBR az illetékes önkormányzathoz, míg a külterületi bejelentéseket az illetékes megyei kormányhivatal járási földhivatalához küldi meg.

A hatósági eljárás menetéről a honlapon a „Hatósági eljárás menete belterületen”  vagy a "Hatósági eljárás menete külterületen" pontban találhat részletes tájékoztatót.

A bejelentések menete:

A bejelentéshez előzetes regisztráció szükséges, amely otthoni internetkapcsolat, vagy mobiltelefonos alkalmazás segítségével valósítható meg. A regisztrációhoz egy e-mail-es aktiválás szükséges.

Bejelentést egyrészt interneten keresztül, másrészt mobiltelefonról (okostelefon) lehet tenni. A bejelentésnek mindenképpen tartalmaznia kell legalább egy GPS koordinátát, ezen túl a bejelentés típusa a szennyezett terület mérete és a kultúrnövény mezők kitöltése is kötelező. A bejelentéshez fénykép is csatolható. A feltöltött fényképfelvételt a PBR a bejelentéssel együtt kezeli, és azzal együtt továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak.

Ugyanarról a foltról akár több GPS koordináta bejelentésére is van lehetőség, vagy egy bejelentéshez több fényképfelvételt is lehet csatolni. Ha pont kerül megadásra,  az nagyban segítheti az eljáró hatóság munkáját a terület beazonosításában.

Megfelelő eszköz hiányában is lehetőség van GPS koordináta csatolására, mivel a PBR bejelentő felületén kialakításra került a Google Earth térkép linkje, amely egyszerűsíti, segíti a folt térképi pozicionálását, majd a GPS koordináta letöltését. Végül a korábban a helyszínen készített fényképfelvételt kell csatolni a bejelentéshez. A megfelelő típusú fényképezőgéppel a helyszínen rögzített fényképfelvétel GPS koordinátákat is rögzít, amelyet később az otthoni internetelérés segítségével szintén lehet a bejelentő rendszerben rögzíteni.

Ha tudjuk a bejelentéssel érintett parlagfüves ingatlan pontos címét (amely belterületi ingatlanoknál gyakori lehet), a cím adatok mezőit is kitölthetjük, ekkor a PBR automatikusan a címhez rendeli a GPS koordinátát. Ilyenkor nem kell térképpel pozícionált GPS koordinátát is megadni, mert így előfordulhat, hogy a cím GPS koordinátája és a térképpel pozícionált GPS koordináta nem egyezik, így a rendszer nem fogja elmenteni a bejelentést.

A kötelező adatok megadása nélkül a bejelentést a rendszer nem engedi elmenteni.

A felhasználó bejelentésenként külön-külön jelezheti, hogy kér-e visszajelzést az adott bejelentésével kapcsolatos eseményekről. Tehát amennyiben a bejelentő igényt tart rá, biztosítottak a feltételek, hogy a megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben), tájékoztatást kapjon a bejelentéséről.

Amennyiben belterületi bejelentéséről kér értesítést, azt csak e-mail-ben lesz lehetősége az önkormányzatoknak a bejelentő részére megküldeni.

A mobilalkalmazás használata:

Internetkapcsolattal rendelkező okostelefonra fel kell telepíteni a PBR alkalmazást, mely a Nébih Navigátor alkalmazásból tölthető le. A mobilalkalmazás az online bejelentő rendszerhez hasonlóan működik, itt is meg kell adni a kötelező adatokat, ezek nélkül nem menthető a bejelentés.

A bejelentések szűrése:

Kizárólag a kötelező elemként meghatározott paramétereknek megfelelően kitöltött bejelentéseket fogadja, illetve továbbítja a rendszer. Ennek megfelelően kötelező megadni a fertőzött terület helyét (GPS koordináta vagy cím), továbbá a bejelentés típusa, a szennyezett terület mérete és a kultúrnövény mezők kitöltése is kötelező. A bejelentő rendszer nem enged hiányos bejelentést tenni.

A bejelentő rendszer a bejelentéseket paraméterezhető szűrési feltételeken keresztül továbbítja, ezáltal szabályozható, hogy helyes és teljes bejelentések érkezhessenek meg a földhivatalokhoz és az önkormányzatokhoz.

Ha a PBR internetes vagy mobiltelefonos alkalmazásának működése közben problémát tapasztal, akkor a pbr@nebih.gov.hu e-mail címen, vagy a Nébih ügyfélszolgálatán tehet bejelentést.

A bejelentéseket térképen is meg lehet tekinteni.


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >