null Több zöldség és gyümölcs fogyasztása a pihentető alvás titka

Több zöldség és gyümölcs fogyasztása a pihentető alvás titka

2025. december 19, péntek

A Chicagói és a Columbia Egyetem kutatói megállapították, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése gyorsan és természetes módon javíthatja az alvás minőségét.

A vizsgálatban részt vevő fiatal felnőttek egy applikációban vezették napi étrendjüket, miközben alvásukat egy karon viselt eszköz rögzítette. Az eredmények alapján azok, akik több növényi eredetű ételt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, hosszabb ideig aludtak mélyen és zavartalanul. Akik elérték az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok (CDC) ajánlását*, átlagosan 16%-kal jobb alvásminőséget tapasztaltak, mint akik egyáltalán nem ettek ilyen ételeket. A tudósok szerint ez jelentős különbség, főként mivel a javulás már 24 órán belül megfigyelhető volt. A jövőbeni vizsgálatok célja annak feltárása, hogy az étrend közvetlenül okozza-e a jobb alvást, de a jelenlegi eredmények alapján több gyümölcs és zöldség rendszeres fogyasztása a pihentető alvás egyik legegyszerűbb kulcsa lehet — írja a ScienceDaily. 

*A CDC javaslata napi 5 csésze gyümölcs és zöldség fogyasztása, ami 450-600 g növényi eredetű ételt jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása is hasonló, szerintük legalább 400 g zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztani naponta.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Kopi luwak: kutatási eredmények és piaci kilátások

A híres-hirhedt kávékülönlegességet a cibetmacskafélék családjába tartozó közönséges pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) által részben megemésztett kávébogyóból nyerik, a legújabb kutatások szerint azonban a természetes folyamatok laboratóriumban is utánozhatók, és az így kezelt kávészemek ízprofilja megközelítheti az állati ürülékből származó szemekét.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Tudományos szimatolók: kutyák segítik a mérgező növények felismerését az állati takarmányban

Speciálisan kiképzett kutyák segítik mostantól a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) munkáját, feladatuk a takarmány biztonságának növelése.

Tovább >