Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

2025. december 18, csütörtök

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

A Bizottság 2024. december 19-én elfogadta a rendeletet, amely megtiltja a BPA, valamint a különösen veszélyes tulajdonságok alapján harmonizált osztályozású biszfenolok és biszfenolszármazékok alkalmazását az élelmiszerekkel érintkező anyagokban. A korlátozás ezen anyagok potenciálisan káros egészségügyi hatásai miatt lépett életbe. A bevezetett tilalom egyaránt vonatkozik a BPA csomagolásban - például fémdobozokon használt bevonatokban – történő alkalmazására, valamint a BPA fogyasztási cikkekben, például az újrafelhasználható műanyag italos palackokban és egyéb konyhai eszközökben való felhasználására.

A rendelet bevezetését követően számos kérdés felmerült mind az ipari szereplők, mind a hatóságok részéről, melyeket a Bizottság összegyűjtött, és „Kérdések és Válaszok” formájában kiadta 40 pontos útmutatóját. A segédlet a következő témaköröket érinti: a rendelet hatálya, más biszfenolok és biszfenolszármazékok, megfelelés és vizsgálat, forgalomba hozatal, átmeneti rendelkezések. 

A bizottsági útmutató az alábbi oldalon elérhető:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=OJ:C_202506721 

A témával kapcsolatban további cikkek a Nébih honlapján olvashatók:

https://portal.nebih.gov.hu/-/az-europai-bizottsag-betiltotta-a-biszfenol-a-hasznalatat-az-elelmiszerekkel-erintkezo-anyagokban 
https://portal.nebih.gov.hu/-/a-bizottsag-betiltotta-a-biszfenol-a-hasznalatat-az-elelmiszerekkel-erintkezo-anyagokban-tajekoztato
 


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >

Közlemények az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Bizottság üléseiről

Közlemények az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Bizottság üléseiről

Szántóföldi növények Szekció:

2025 december 16.

2025 március 12.

2024 december 09.

2024 március 06.

2024 január 22.

2023 március 09.

2022. december 13.

2022. március 10.

2021. december 15.

2021. március 11.

2020. december 10.

2020. március 12.

2019. december 10.

2019. március 13.

2019. február 14.

2018. március 07.

2017. december 05.

2017. március 8.

2016. december 05.

2016. március 09.

2015. december 14.

2015. április 13.

2015. március 09.

2015. február 10.

2014. szeptember 24.

2014. március 12.

2013. december 11.

2013. március 12.

2012. december 06.

2012. március 14.

2011. december 08.

2011. március 10.

2010. november 16.

2010. március 10.

2009. november 17.

2009. március 10.

2008. november 11.

2008. március 5.

2007. november 14.

2007. február 26.

2006. március 14.

2005. március 21.

2004. december 14.

 

Zöldség-, Gyógy- és Dísznövények Szekció:

2024. január 25.

2023 március 21.

2022. december 9.

2021. december 10.

2021. február 16.

2020. február 14.

2019. február 20.

2018. július 24.

2018. február 13.

2017. május 29.

2017. február 6.

2016. február 22.

2015. február 23.

2014. február 18.

2013. január

2011. december

2011. január

2010. május

2009. február 24.

2007. december 5.

2006. december 20.

2006. április 20.

2005. április 14.

2004. december 6.

 

Szőlő-Gyümölcs Szekció:

2024. április 23.

2023. március 21.

2022. december 9.

2021. február 16.

2020. február 14.

2019. február 20.

2018. július 13.

2017. május 29.

2016 május 6.

2016. január 18.

2014.február 18.

2012. március 21.

2011. május 1.

2009. december 9.

2008. december 8.

2007. december 5.

2004. december 6.

 

Dísznövény Szekció:

2006. április 1.

2004. december 6.

 

Erdészeti Szekció:

2016. március 09.


Friss hírek

2025. december 3, szerda

A felelős gombafogyasztásra fókuszált a Kraszna településen szervezett „Gombák & Gasztronómia” rendezvény

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerként online vett részt a romániai Kraszna településen megrendezett „Gombák & Gasztronómia” rendezvényen. Célja a gombaismeret bővítése, a tudatos gyűjtés támogatása és a biztonságos fogyasztási gyakorlatok erősítése volt. A terepi gyakorlatok és az azonosítási bemutatók gyakorlati példákon keresztül segítették a résztvevőket abban, hogy felismerjék az élőhelyi sajátosságokat, a gyűjtés helyes módszereit és az ehető–mérgező fajok közti különbségeket.

Tovább >

2025. november 28, péntek

Felcsúti diákok látogatták meg a Nébih velencei laboratóriumát

2025 novemberében a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola mezőgazdasági technikusi képzésének diákjai a Nébih ÉLI Növény- és Talajvédelmi Nemzeti Referencia Laboratórium Talajvédelmi részlegére látogattak el.

Tovább >

null Csongrád megye-41.számú vizsgálat-Alsóvárosi Általános Iskola Tálalókonyha -Szeged

Csongrád megye-41.számú vizsgálat-Alsóvárosi Általános Iskola Tálalókonyha -Szeged

Csongrád megye-41.számú vizsgálat-Alsóvárosi Általános Iskola Tálalókonyha -Szeged

41. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Alsóvárosi Általános Iskola Tálalókonyha (6725 Szeged, Dobó utca 42.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

ÁTLAG FELETTI

átlagos

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Erdélyi Csorbaleves, Szezámos halfilé,

petrezselymes burgonya, joghurtos öntet

 

Mintavétel ideje: 2017.03.30.

Napi adag: 3870 adag/ebéd

Főzőkonyha: SULI-HOST Kft.

(6724 Szeged, Kenyérgyári út 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Erdélyi Csorbaleves (2,5 dl /adag)

Külső megjelenés:

Barnáspiros színű opálos lében barnás rózsaszínű húskockák, szeletelt fehérkáposzta, sárgahüvelyű zöldbabdarabok, kockázott sárgarépa és fehér gyökérzöldségek, valamint 2x2 cm nagyságú burgonyakockák vannak egybefőzve. Apró zöld fűszerszemcsékkel tarkított. Tetején minimális zsiradék látható.

Állomány:

Leve megfelelő sűrűségű, a hús és a burgonya kellően átfőtt, a zöldségek kelleténél puhábbak.

Illat:

Jellegzetes, zöldséges, illatában a káposzta dominál.

Íz:

Jellegzetes, kellemesen savanykás, harmonikus.

Szezámos halfilé, petrezselymes burgonya, joghurtos öntet (5 dkg + 15 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Egyenletes sárga színű, 2x2 cm nagyságúra kockázott, petrezselyemzöldje darabkákkal tarkított burgonya rántott halfilé feltéttel. A halfilé bundája szezámmagokkal tarkított, egyenletesen aranybarnára sütött, egybefüggő. A halfilé alakja jellegzetes, egyik végén elkeskenyedő, 13x8x1-1,5 cm nagyságú, húsa belül fehéres színű. Csontfehér színű, apró kapordarabkákkal tarkított szósszal tálalt.

Állomány:

A burgonya kellően átfőtt, puha. A panír ropogós, kissé zsíros érzetű, a halhús kellően átsült, puha. A szósz sűrűn folyó, sima, csomómentes.

Illat:

A burgonya és hús jellegzetes, kellemes. A szósz savanykás, intenzíven kapros.

Íz:

Jellegzetes, a hal kellően ízesített, a burgonya édeskés, kevésbé sózott, petrezselymes, a szósz intenzíven kapros, savanykás.

                                             

Részletes összetétel/

anyaghányad

Erdélyi csorbaleves

Vöröshagyma

Őrölt bors

Csemege paprika

Lestyán

Savanyú káposzta

Fokhagyma

Sűrített paradicsom

Zöldbab (mirelit)

Zeller kocka (mirelit)

Sárgarépa (mirelit)

Karfiol (mirelit)

Gyökér (mirelit)

Burgonya

Liszt

Olaj

Tejföl

Sertés lapocka

Füstölt szalonna

Szezámos halfilé

Halfilé (pangasius)

Zsemlemorzsa

Őrölt bors

Szezámmag

Liszt

Olaj (sütéshez)

Petrezselymes burgonya

Burgonya

Olaj

Petrezselyemzöld

Őrölt bors

Olaj

Joghurtos öntet

Szárított kapor

Fokhagyma

Natúr joghurt


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >