Az országos döntőben az előző fordulóban szerzett pontszámok elévülnek, a csapatok teljes értékelése megismétlődik. Lehetőség van a döntő előtt 2026. január 5-ig a nevezések pontosítására, változtatására. A teljes menüsor cseréje azonban nem megengedett.
A nevezések formai megfelelősége továbbra is követelmény.
Alapanyag-kezelés
Az alapanyagok szakszerű kimérése, tárolása, címkézése. A jelölési kötelezettségnek való megfelelés. Az alapanyagok a szervezők által megengedett előkészítettségi foknak megfelelően, a versenyző által meghatározott logikai rendben legyenek csoportosítva tárolva.
Számla másolat az alapanyagokról.
0 – 5 pont
Higiénia és élelmiszerpazarlás
Munka közbeni higiénia (személy, környezet, élelmiszer, technológia). A felületek tisztántartása, az eszközök szakszerű használata, a hűtött élelmiszerek megfelelő tárolása és a keresztszennyeződések elkerülése.
Takarékos ételkészítés és elkerülhető élelmiszerpazarlás.
0 – 15 pont
Helyes szakmai felkészültség
Munkavégzési készségek: összeszokottság, gyakorlottság. A munkavégzés során ergonomikus munkaterület kialakítása.
Technológia: gépek és eszközök szakszerű használata, technológiák megfelelő alkalmazása.
Munkafolyamatok/Munkaszervezés, Coach munkája.
0 – 10 pont
Újszerűség, kreativitás
Az alapanyagok felhasználásának ötletessége, újszerűsége, kreatív összeállítások és tálalások.
Újszerű konyhatechnológia alkalmazása.
0 – 10 pont
Íz, harmónia
A kóstolás során az ízek harmóniában legyenek, a túlzott fűszerhasználat kerülendő.
Az étel összeállításánál az ízek és a textúrák emeljék a fogyasztás élményét.
0 – 50 pont
Tálalás
Pontos, ízléses, színben és megjelenésben harmonikus, tiszta tálalás.
A tálalási idő betartása. 2 perces csúszás engedélyezett. 2-5 perces csúszás pontlevonással jár.
5 percen túli csúszás pontlevonással és az aznapi tálalási sorrend végére kerüléssel jár.
Engedélyezett a menükártya készítése a fogyasztói tájékoztatás okán.
A szervezők által meghatározott tányérokon felül nem engedélyezett semmilyen más kiegészítő eszköz, nem ehető díszítőelem.
0 – 10 pont
Döntőben elérhető: 100 pont
Az alapanyag-kezelést, a higiéniát és élelmiszerpazarlást, a helyes szakmai felkészültséget a konyhai zsűri értékeli.
Az újszerűséget, a kreativitást, az ízt, a harmóniát és a tálalást a kóstolózsűri értékeli.