Komárom-Esztergom megye-28. számú vizsgálat-Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha- Tatabánya
Komárom-Esztergom megye-28. számú vizsgálat-Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha- Tatabánya
28. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Szent Margit Általános Iskola Tálalókonyha (2800 Tatabánya, Botond vezér út 1.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt
|
átlag feletti
|
ÁTLAGOS
|
átlag alatti
|
nem
megfelelő
|
Menü: Burgonyakrém leves, Zöldbab főzelék,
Pulykavagdalt, Félbarna kenyér
|
|
Mintavétel ideje: 2017.02.14.
Napi adag: 186 adag/ebéd
Főzőkonyha: Lővér Vendéglő
(2800 Tatabánya, Szőlődomb út 144.)
|

|
Részletes érzékszervi minősítés:
Burgonyakrém leves (2 dl /adag)
Külső megjelenés:
|
Drappos-zöldes színű lében apró sárgarépa darabok, burgonya reszelék foszlányok és sok aprított zöldfűszer levél látható. A lében fűszerszemcsék, tetején kevés színtelen zsiradékcsepp található. A levesbetét aranybarnára sült, közel azonos méretű leves gyöngy.
|
Állomány:
|
A lé krémleveshez képest kissé hígabban folyó. A sárgarépa és a burgonya darabkák puhák, de nem szétmállók. A leves gyöngy ropogós, friss.
|
Illat:
|
Burgonyalevesre jellemző, kellemes, kissé zöldséges illatú. Enyhén fűszeres, idegen szagtól mentes. A leves gyöngy enyhén olajos, friss, idegen szagtól mentes.
|
Íz:
|
Kellemes, kellően sós, kevésbé fűszeres. A leves gyöngy jellegzetes, tiszta, idegen íztől mentes. Együtt fogyasztva ízhatása harmonikus.
|
Zöldbab főzelék, Pulykavagdalt (2,5 dl + 8 dkg /adag)
Külső megjelenés:
|
1db sötét arany-barnára pirult kérgű, közel szabályos, lapított gömb alakú vagdalt. Metszéslapján fűszerpaprikától pirosas barnára színezett, szinte homogén megjelenésű, fekete és piros fűszerszemcsék tarkítják.
Sárgás-drapp színű, besűrített főzőlében sárga hüvelyű zöldbab, apró sárgarépa darabkák, zöldfűszerlevél foszlányok. A zöldbab közel azonos hosszúságúra aprított, jól tisztított, de főzés közben egy része szétfőtt.
|
Állomány:
|
A főzőlé kellő mértékben besűrített, a zöldbab kissé túlfőtt. Szálas, elrághatatlan részeket nem tartalmaz.
A vagdalt külső rétege vékony, egyenletesen pirult, belseje puha, kissé lágy, közel homogén szerkezetű, jól vágható, jól rágható.
|
Illat:
|
A főzelék jellegzetes, fokhagymás, fűszeres illatú. Idegen szagtól mentes. A vagdalt fűszerpaprikás, borsos, kellemesen aromás, sülthúsos illatú.
|
Íz:
|
A főzelék édeskés, a zöldbab íze gyengébben érvényesül. A vagdalt kissé sós, a fűszerpaprika íze domináns, fűszeres. Együtt fogyasztva nem teljesen harmonikus az összhatás.
|
Félbarna kenyér (6 dkg/adag)
Külső megjelenés:
|
1db, fél szelet, aranybarnára sült héjú kenyér darab. Bélzete drappos- barna, több apró korpaszemcse és nagyobb légüreg látható.
|
Állomány:
|
Jól lazított, puha, rugalmas, egyenletesen átsült. Héja visszapuhult.
|
Illat:
|
Kellemesen aromás, savanykás, kissé élesztő szagú. Tiszta, idegen szagtól mentes.
|
Íz:
|
Jellegének megfelelően kissé savanykás, kellemesen sós, aromás. Tiszta, idegen íztől mentes.
|
Részletes összetétel/
anyaghányad
|
Burgonyakrém leves
Burgonya
Főzőtejszín
Petrezselyemgyökér
Sárgarépa
Búzaliszt
Vöröshagyma
Olaj
Petrezselyemlevél
Fűszerpaprika
Só
Őrölt bors
Zöldbabfőzelék
Zöldbab (mirelit)
Tejföl 12%
Liszt
Olaj
Vöröshagyma
Fekete őrölt bors
Fokhagyma
Pulykavagdalt
Pulyka comb
Zsemlemorzsa
Olaj
Vöröshagyma
Zsemle
Tojás
|