Készletjelentés

Készletjelentés

2022. augusztus 2, kedd

Készletjelentés és értékesítési jelentés a 435/2021. (VII. 16) Korm. rendelet szerint.

46. § A borászati üzemengedélyes és a Jöt. 3. § (1) bekezdés 26. pontja szerinti jövedéki engedélyes kereskedő szeptember 10-ig
a) a július 31-én birtokában lévő borászati termék készletről készletjelentést és
b) a megelőző borpiaci évben a borászati üzemből kitárolt borászati termékekről értékesítési jelentést nyújt be a gazdasági aktát vezető hegybíró részére.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

null Jász-Nagykun-Szolnok megye - 34. számú vizsgálat-Verseghy Gimnázium Tálalókonyha -Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 34. számú vizsgálat - Verseghy Gimnázium Tálalókonyha -Szolnok

Jász-Nagykun-Szolnok megye - 34. számú vizsgálat - Verseghy Gimnázium Tálalókonyha -Szolnok

34. számú vizsgálat - Mintavétel helye  (tálalókonyha):

Verseghy Gimnázium Tálalókonyha (5000 Szolnok, Kossuth tér 1.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Zöldborsó leves, Stefánia sertéssült,

petrezselymes burgonyával, Kenyér, Müzli (zabszelet)

 

Mintavétel ideje: 2016.09.20.

Napi adag: 310 adag/ebéd

Főzőkonyha: MB Vagyonkezelő Kft.

Kőrösi Étterem

(5000 Szolnok, Kőrösi út 43.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsó leves (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Halvány sárgás-zöld, átlátszó lében zöldborsó, nagyobb darabokra vágott burgonya, sárga-és fehérrépa, karalábé hasábok, 1-2 karfiol rózsa, Tetején petrezselyemzöld, kevés színtelen zsírcsepp, alján néhány feketebors szemcse.

Állomány:

A lé hígan folyó, tiszta, átlátszó, a zöldségek kissé túlfőttek.

Illat:

Jellegének megfelelő, tiszta. A zöldborsó illata dominál.

Íz:

Gyengébben jellegzetes, kissé ízetlen, konzerv zöldborsóra emlékeztető.

Stefánia sertéssült, petrezselymes burgonyával (7 dkg +25 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Egybesült, tojással töltött sertéscombból szeletelt, kb. tenyérnyi méretű, 0,5 cm vastag, hosszúkás alakú sült hús, közepén főtt tojás. A hús világos rózsaszínű, a szélén barnára pirult, fűszerrel gyengén szórt kéreg.

A köret nagyjából azonos méretű, 2x3cm-s főtt burgonya, apróra vágott petrezselyemmel gazdagon meghintve.

Állomány:

A hús jól átsült, de sertéscombra jellemzően kissé száraz, rostos. A burgonya puhára főtt, nem széteső.

Illat:

A hús illata sült húsra kevésbé emlékeztető, jellegtelen, fűszerszegény. A burgonyán a petrezselyem illata dominál.

Íz:

Gyengén fűszeres, inkább „párolt-hús” ízű, a főtt tojás ízével keveredve, sült húsra kevésbé emlékeztető. A köret jellegének megfelelő.

 Kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 1,5 cm vastag fél szelet fehérkenyér. Héja aranysárga, bélzete törtfehér színű. 

Állomány:

Héja ropogós, „cserepes”, a bélzet puha, laza szerkezetű, rugalmas, kisebb-nagyobb lyukakkal.

Illat:

Kellemes, tiszta gabona illatú, enyhén savanykás-élesztős.

Íz:

Friss, tiszta, harmonikus.

Müzli (zabszelet) (1db/adag)

Külső megjelenés:

Alul- felül- hátul középen hegesztéssel zárt, litografált, kasírozott fóliában egy 3x10x1,5 cm-s tégla alakú, összetömörített gabona magvakból és gyümölcs aszalványokból álló müzli szelet, alul kb. 2 mm-s csoki réteggel.

Állomány:

Jellegzetesen roppanós, enyhén ragacsos, néhány gabonaszem kissé szívós.

Illat:

Kellemes, édeskés, a gabona illat a csokoládés-banános illattal keveredik.

Íz:

Jellegzetes, kellemes, banános-csokoládés-gabonás.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Zöldborsó leves

Olaj

Zöldborsó (mirelit)

Fűszerpaprika

Vöröshagyma

Lecsó

Őrölt fekete bors

Ételízesítő

Sárgarépa

Karalábé

Stefánia sertéssült, petrezselymes burgonyával

Burgonya

Petrezselyemzöld

Fokhagyma

Kömény mag

Sertéscomb

 

 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)