null

null Új édesítőszert engedélyeztek Európában

Új édesítőszert engedélyeztek Európában

2014. augusztus 21, csütörtök

A közelmúltban lépett hatályba az az uniós rendelet, amely az advantám nevű új édesítőszer használatáról rendelkezik.

Az advantám (E 969) nagyon intenzív, aszpartám származék édesítőszer. Édesítő ereje felhasználástól függően 20 000 - 37 000-szerese a cukorénak (szacharózénak) és hozzávetőleg 100-szorosa az aszpartáménak, ezért más édesítőszerekhez viszonyítva kis mennyiség is elegendő. Íze az aszpartámhoz hasonlóan tisztán édes, egy kicsit hosszabban tartó édes utóízzel. Az advantám normál tárolási körülmények között stabil, azonban savas italokban illetve hő hatására részben elbomlik.

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2013. júliusában adta ki véleményét az advantám élelmiszer-adalékanyagként történő alkalmazásának biztonságosságáról.

Az advantám illetve bomlástermékeinek és metabolitjainak biztonságosságát állatkísérletekben (egereken, nyulakon, kutyákon) tesztelték és humán megfigyeléseket is végeztek. Az advantám gyorsan, de kis mértékben szívódik fel a bélrendszerből, legnagyobb része a széklettel távozik. Az EFSA élelmiszer adalékanyagokkal és élelmiszerekhez adott tápanyagforrásokkal foglalkozó tudományos szakbizottsága (ANS Panel) megállapította, hogy az advantám nem kelt aggodalmat genotoxicitás és karcinogenitás tekintetében. Az állatkísérletek során a vemhes nyulaknál emésztőrendszeri zavarokat tapasztaltak, ami alapján a NOAEL értéket 500 mg/ttkg /napban állapították meg. Ebből az értékből 100-as biztonsági faktorral osztva határozták meg a megengedhető napi beviteli értéket (ún. ADI értéket), mely az EFSA, és korábban a JECFA értékelése szerint is 5 mg/ttkg/nap. A FAO/WHO adalékanyagok értékelésével foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) értékelése szerint ez az ADI érték alkalmazható fenilketonuriában szenvedő betegek esetén is. A fenilketonuriás gyermekek számára az advamtám tartalmú élelmiszerek és italok fogyasztásából várható fenilalanin többletexpozíció a fenilalanin bevitel viszonylag kis növekedését jelenti.

A maximális felhasználási adatok és az európai élelmiszerfogyasztási felmérések felhasználásával az EFSA ANS Panel konzervatív becslést végzett az advantám bevitelre. Ez az átlagos gyermekfogyasztók esetén 0,02 és 0,33 mg/ttkg/nap közötti érték, nagy fogyasztókra számítva (95. percentilis) pedig 0,05 és 0,74 mg/ttkg/nap közé esik. Felnőtteknél az átlagos fogyasztók várható bevitele 0,01-0,12 mg/ttkg/nap, a nagyfogyasztóké pedig 0,03-0,28 között van. A becslés szerint a javasolt maximális felhasználási szintek mellett az advantám nagy mennyiségben történő fogyasztása esetén a fogyasztott mennyiség sem felnőtteknél, sem gyermekeknél nem éri el a megengedhető napi bevitelt.

A stabilitásra, a bomlástermékekre, a toxikológiára és az expozícióra vonatkozó adatok mérlegelését követően az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a javasolt felhasználások és felhasználási szintek mellett az advantám édesítőszerként történő alkalmazása nem jelent biztonsági kockázatot a fogyasztók egészségére.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) 2014 májusában biztonságosnak nyilvánította az advantám használatát általános édesítőként és ízfokozóként.

Uniós rendelet az advantám használatáról


Friss hírek

2024. április 4, csütörtök

Önellenőrzési rendelet - útmutató

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2023 novemberi módosítása komoly változást jelent a közép- és nagyvállalkozások önellenőrzési tevékenységében.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)