null Új jogi szabályozás a felelős állattartásért

Új jogi szabályozás a felelős állattartásért

Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartásiszemlélet meghonosítását segítő több állatvédelmi jogszabály változása.

Mi változott?


2013. január 1-jétől hatályos a kedvtelésből tartott  állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. A megjelölt ebek adatait országos adatbázis tartja nyilván. Fontos tudni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is. Adatváltozás esetén (tulajdonosváltozás, tartási hely megváltozása, az állat elpusztulása) 8 napon belül fel kell keresni az állatorvost és a változást az adatbázisban rögzíttetni. Az adatmódosítás díjmentes. Ezen új előírások betartásával nemcsak könnyebb megtalálni az elveszett  kutyákat, de az egész állomány átláthatóbbá válik, és remélhetőleg csökkeni fog a kóbor ebek száma is.


A kisállat-kereskedésekben a gerinces állatokról és a természetvédelmi oltalom hatálya alá tartozó gerinctelen állatokról is nyilvántartás készül, de rendelet szabályozza azt is, hogy milyen körülmények között  tarthatunk halakat vagy egyéb díszállatokat. Így ezentúl gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban nem szabad elhelyezni. (Ennek az a magyarázata, hogy az állatok ilyen helyen nem érzik magukat biztonságban.)  


Az ebek fülvágása tilos, a farok kurtitása is csak az állat hétnapos koráig engedélyezett .
2016-tól nem szabad kutyát tartósan láncra kötve tartani, de addig is előírások szabják meg a lánc minimális hosszát. Kistestű (kisebb, mint 20 kg) ebet 4 m-nél, közepes termetűt (20-40 kg) 6 m-nél, nagytestűt (több, mint 40 kg) 8 m-nél rövidebb eszközzel tartósan kikötve tartani nem szabad. Kenneles tartás esetén a kutya méretétől függően 10-20m2  a számára biztosítandó terület.


Fontos előírás, hogy a kutya-, a macska- és a görénykölyköket 8 hetes korukig az anyjukkal együtt kell tartani.


Az eb okozta fizikai sérülés, illetve ennek veszélye esetén valamint a veszélyes eb tartása során felmerülő hatósági feladatok is átláthatóbbak lettek. Nem fajta szerint, eleve elrendelés alapján mondható egy kutyára, hogy veszélyes, hanem minden esetben egyedileg, az adott  állat viselkedése, tettei alapján. Mindig vizsgálni kell az eb által okozott  sérülés bekövetkeztének körülményeit, különösen a sérült ember vagy állat magatartását. Szükség esetén az eljárásba be kell vonni az ebek viselkedésének megítélésében jártas szakértőt is.
 

Veszélyesnek minősített  eb csak engedéllyel, az abban előírt tartási feltételek mellett, ivartalanítva és chippelmegjelölve tartható. Az ilyen kutya közterületre természetesen csak szájkosárral, biztonságos pórázzal, a tartási engedélyben megjelölt személy felügyeletével vihető.

Kedvtelésből tartott  kutyák, macskák, görények nem kereskedelmi célú (legfeljebb 5 állat) szállítása esetén az állatot tulajdonosának vagy általa írásban megbízott természetes személynek kell kísérnie.


Tagállamok között  történő szállítás során az állatnak rendelkeznie kell mikrochippel, EU kisállat-útlevéllel, valamint érvényes veszettség elleni védőoltással.
Veszettség szempontjából NEM aggályosnak minősített harmadik országból (pl. USA, Ausztrália) érkező állatoknak mikrochippel, állategészségügyi bizonyítvánnyal és érvenyes veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük.


Egy veszettség szempontjából aggályosnak minősített harmadik országból (pl. Szerbia, Ukrajna) történő szállítás esetén az eddig felsorolt követelményeken túlmenően (mikrochip, állategészségügyi bizonyítvány, érvényes veszettség elleni védőoltás) veszettség-titervizsgálat szükséges, melynek eredménye nagyobb vagy egyenlő kell, hogy legyen, mint 0,5 NE/ml. A vérvizsgálatra a vért a veszettség oltás után legalább 30 nappal kell venni, és a kedvező eredményű vérvizsgálattól számítva az utaztatásig legalább 3 hónap várakozási időnek kell eltenie. A vizsgálatot az EU által erre a célra jóváhagyott  laborban kell elvégeztetni.


Az állatvédelmi bírság eddigi összege elveszítette viszszatartó erejét, így azt az európai gyakorlathoz igazították. Az új szabály szerint a bírság alapösszege  tizenötezer forint, mely a jogsértés körülményeitől és súlyától függően más és más szorzókkal jelentősen növelhető.


Friss hírek

2023. január 19, csütörtök

Gümőkórt mutattak ki két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Tovább >

2023. január 17, kedd

A „148-as rendelettel” kapcsolatos tudnivalók

A „148-as rendelet”* célja az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolása, figyelemmel kísérése, valamint a zoonózisok megelőzése. Az igényléshez – az elmúlt évekhez hasonlóan – a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (beleértve az adószámmal rendelkező őstermelőket is) jóváhagyási kérelmet kell benyújtaniuk a területileg illetékes járási hivatalhoz.

Tovább >