E-szám kereső

Napjaink élelmiszer-előállítása elképzelhetetlen adalékanyagok, vagy ismertebb nevükön E-számok nélkül. Az E-számokról számos tévhit kering a mindennapokban, vannak, akik kizárólag E-mentes terméket szeretnének látni a boltok polcain. Pedig tévhit, hogy minden E-szám mesterséges. Az E330 például nem más, mint a citromsav.

Szűrhető, kereshető adatbázisunk segítségével megismerhetik az egyes adalékanyagok fontosabb funkcióit, esetleges kockázataikat, a részletekre kattintva pedig arról is olvashatnak, hogy mely termékekben fordulnak elő leggyakrabban és további szakirodalmat is ajánlunk.

Főbb adalékanyag csoportok

  • élelmiszer-színezékek,
  • édesítőszerek,
  • tartósítószerek,
  • antioxidánsok,
  • savanyúságot szabályozó anyagok,
  • sűrítők,
  • zselésítők,
  • stabilizátorok,
  • ízfokozók és
  • egyéb vegyületek.

 

Mi az E-szám?

Élelmiszer-adalékanyagnak nevezik azt az anyagot, amit – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem – élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva annak részévé válik. Általában kis mennyiségben, határozott cél elérésére alkalmazzák a termékekben.

E-szám kereső

E-szám
Név
Leggyakoribb funkció
Esetleges nem kívánt hatások
Részletek
E-szám Név Leggyakoribb funkció Esetleges nem kívánt hatások Részletek
E104 Kinolinsárga Színezék A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E102 Tartrazin Színezék A lakosság egy kis töredékénél túlérzékenységi reakciót válthat ki. A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.
E101 Riboflavin Színezék nem ismert
E100 Kurkumin Színezék nem ismert