null Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 059. számú vizsgálat - Melegítő konyha - Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 059. számú vizsgálat - Melegítő konyha - Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 059. számú vizsgálat - Melegítő konyha - Miskolc

059. számú vizsgálat 

A mintavétel helye:
Melegítő konyha
(3524 Miskolc, Leszih Andor utca 6.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,5 pont

Menü: Csontleves, Lencsefőzelék, vagdalt pogácsával, Fehér kenyér

Csontleves, Lencsefőzelék, vagdalt pogácsával, Fehér kenyér

Mintavétel ideje: 2022.04.26.

Mintavételi alap : 139 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Központi Konyha
(3533 Miskolc, Téglagyári út 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (204 g /adag)

Külső megjelenés: Halványsárga, kissé opálos lében csigatészta, néhány répa- és karalábé hasáb, illetve zöldfűszer darabok láthatóak, színük jellegzetes. A leves felületén apró zsírcseppek vannak. A zöldségek közt akadnak kevésbé jól tisztított, illetve szétfőtt darabok.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen híg. A zöldségek túlfőttek. A tészta átfőtt, nem szétfőtt.
Illat: Kevésbé telt illatú leves, rajta a zöldséges illat gyengén érezhető.
Íz: Kevésbé telt ízű leves, rajta a zöldségek és a csontlevesre jellemző íz gyengén érezhető.

Lencsefőzelék, vagdalt pogácsával (191 g + 25 g /adag)

Külső megjelenés: A lencsefőzelék alapszósza fakó zöldesbarna színű, a benne kellő mennyiségben található lencseszemek közel azonos méretűek, sötétebb és világosabb zöldesbarna színűek. A vagdalt házias fasírozottra emlékeztető, kb. 5 cm átmérőjűre formázott, lapított gombóc alakú, amelynek felülete aranybarnára sült, belseje világosabb, drapp színű, összetevői közel egyenletesen kevertek.
Állomány: A lencse átfőtt, a főzelék nem csomós. A vagdalt pogácsa kellően átsült, kérge kissé visszapuhult, rágási maradékot nem ad.
Illat: A vagdalt pogácsa kellően fűszeres, rajta intenzív hagyma és enyhe kenyérre emlékeztető illat is érezhető. A főzelék jellegzetesen savanykás illatú.
Íz: A pogácsa kellően fűszeres, utóízén intenzívebb hagyma íz dominál. A főzelék édeskés-savanykás ízű.

Kenyér (25 g /adag)

Külső megjelenés: Szabadon vetett vekni alakú kenyérből vágott fél szelet kenyér adagonként. A kenyérszelet héja világosbarna színű, bélzete halvány sárgásfehér, átsült. A bélzet kissé benyomódott.
Állomány: A héj nem roppanós, a bélzet nem morzsalékos, egyenletesen lazított, rugalmas.
Illat: A kenyér illata friss, aromás.
Íz: A kenyér íze jellegzetesen aromás.

Részletes összetétel/anyaghányad:

Csontleves:

  • lestyán
  • kelkáposzta, friss
  • petrezselyem zöldje, friss
  • tisztított sárgarépa kocka, friss
  • tisztított, karalábé kocka, friss
  • tisztított petrezselyem gyökér kocka, friss
  • tisztított zeller, kocka, friss
  • tisztított vöröshagyma, egész, friss
  • sertés, fehér csont
  • 4 tojásos tészta
  • só, jódozott
  • egész, feketebors
  • kurkuma
  • friss csirkefarhát

Lencsefőzelék:

  • lencse, száraz
  • tisztított vöröshagyma, egész, friss
  • étolaj
  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • só, jódozott
  • mustár
  • csemege paprika
  • ecet, 20 %
  • bársonyföl 20 %
  • babérlevél
  • fokhagymakrém, mirelit

Vagdalt pogácsa:

  • tisztított vöröshagyma, egész, friss
  • étolaj
  • só, jódozott
  • csemege paprika
  • őrölt feketebors
  • fokhagyma granulátum
  • friss sertés lapocka
  • zsemle
  • fertőtlenített tojás

Kenyér

 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >