Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 059. számú vizsgálat - Melegítő konyha - Miskolc
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 059. számú vizsgálat - Melegítő konyha - Miskolc
059. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Melegítő konyha
(3524 Miskolc, Leszih Andor utca 6.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,5 pont |
Menü: Csontleves, Lencsefőzelék, vagdalt pogácsával, Fehér kenyér
Mintavétel ideje: 2022.04.26.
Mintavételi alap : 139 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Központi Konyha
(3533 Miskolc, Téglagyári út 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (204 g /adag)
Külső megjelenés: | Halványsárga, kissé opálos lében csigatészta, néhány répa- és karalábé hasáb, illetve zöldfűszer darabok láthatóak, színük jellegzetes. A leves felületén apró zsírcseppek vannak. A zöldségek közt akadnak kevésbé jól tisztított, illetve szétfőtt darabok. |
Állomány: | Az alaplé jellegzetesen híg. A zöldségek túlfőttek. A tészta átfőtt, nem szétfőtt. |
Illat: | Kevésbé telt illatú leves, rajta a zöldséges illat gyengén érezhető. |
Íz: | Kevésbé telt ízű leves, rajta a zöldségek és a csontlevesre jellemző íz gyengén érezhető. |
Lencsefőzelék, vagdalt pogácsával (191 g + 25 g /adag)
Külső megjelenés: | A lencsefőzelék alapszósza fakó zöldesbarna színű, a benne kellő mennyiségben található lencseszemek közel azonos méretűek, sötétebb és világosabb zöldesbarna színűek. A vagdalt házias fasírozottra emlékeztető, kb. 5 cm átmérőjűre formázott, lapított gombóc alakú, amelynek felülete aranybarnára sült, belseje világosabb, drapp színű, összetevői közel egyenletesen kevertek. |
Állomány: | A lencse átfőtt, a főzelék nem csomós. A vagdalt pogácsa kellően átsült, kérge kissé visszapuhult, rágási maradékot nem ad. |
Illat: | A vagdalt pogácsa kellően fűszeres, rajta intenzív hagyma és enyhe kenyérre emlékeztető illat is érezhető. A főzelék jellegzetesen savanykás illatú. |
Íz: | A pogácsa kellően fűszeres, utóízén intenzívebb hagyma íz dominál. A főzelék édeskés-savanykás ízű. |
Kenyér (25 g /adag)
Külső megjelenés: | Szabadon vetett vekni alakú kenyérből vágott fél szelet kenyér adagonként. A kenyérszelet héja világosbarna színű, bélzete halvány sárgásfehér, átsült. A bélzet kissé benyomódott. |
Állomány: | A héj nem roppanós, a bélzet nem morzsalékos, egyenletesen lazított, rugalmas. |
Illat: | A kenyér illata friss, aromás. |
Íz: | A kenyér íze jellegzetesen aromás. |
Részletes összetétel/anyaghányad:
Csontleves:
- lestyán
- kelkáposzta, friss
- petrezselyem zöldje, friss
- tisztított sárgarépa kocka, friss
- tisztított, karalábé kocka, friss
- tisztított petrezselyem gyökér kocka, friss
- tisztított zeller, kocka, friss
- tisztított vöröshagyma, egész, friss
- sertés, fehér csont
- 4 tojásos tészta
- só, jódozott
- egész, feketebors
- kurkuma
- friss csirkefarhát
Lencsefőzelék:
- lencse, száraz
- tisztított vöröshagyma, egész, friss
- étolaj
- kristálycukor
- búzafinomliszt
- só, jódozott
- mustár
- csemege paprika
- ecet, 20 %
- bársonyföl 20 %
- babérlevél
- fokhagymakrém, mirelit
Vagdalt pogácsa:
- tisztított vöröshagyma, egész, friss
- étolaj
- só, jódozott
- csemege paprika
- őrölt feketebors
- fokhagyma granulátum
- friss sertés lapocka
- zsemle
- fertőtlenített tojás
Kenyér