null Komárom-Esztergom-vármegye - 037. számú vizsgálat - Tatabányai Egyesített Bölcsődék Főzőkonyha - Tatabánya

Komárom-Esztergom-vármegye - 037. számú vizsgálat - Tatabányai Egyesített Bölcsődék Főzőkonyha - Tatabánya

Komárom-Esztergom-vármegye - 037. számú vizsgálat - Tatabányai Egyesített Bölcsődék Főzőkonyha - Tatabánya

037. számú vizsgálat 

A mintavétel helye:
Tatabányai Egyesített Bölcsődék Főzőkonyha
(2800 Tatabánya, Mártírok útja 27.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,2 pont

Menü: Paprikás burgonya virslivel, Savanyúság, Kenyér, Meggyes-zabpelyhes sütemény

Paprikás burgonya virslivel, Savanyúság, Kenyér, Meggyes-zabpelyhes sütemény
Mintavétel ideje: 2022.03.31.

Mintavételi alap : 103 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kölyök Kft. 
(2800 Tatabánya, Gál ltp. 223.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Paprikás burgonya virslivel (332 g /adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától narancsosra színezett megfelelő sűrűségű szaftban, szürkés-sárga apró hasábokra darabolt burgonya, és fakó szürkés-rózsaszín 3 mm-es virsli darabok láthatók. Az étel tetején megfelelő mennyiségű narancssárga zsiradékcsepp gyöngyözik. A virsli változó alakú és méretű, kissé gondatlanul aprított, néhol tépett. Kevésbé tetszetős.
Állomány: A szaft közel megfelelő állományú, kissé hígabb a burgonya kissé szétfőtt, a virsli darabok változó mérete miatt, némelyik szétmálló, széteső. A szaft kissé sok, az összetevők aránya nem teljesen megfelelő.
Illat: Az étel illatában a főtt burgonya, a hagyma, és a fűszerezés érezhető, a virsli illata nem felismerhető.
Íz: A babérlevél és a bors íze dominál, kissé csípős, a virsli íze nem érezhető. Nem teljesen harmonikus.

Savanyúság (96 g /adag)

Külső megjelenés: 2 darab, 8-10 cm hosszú olivazöld színű sárgásan foltos, rücskös felületű uborka, átmérője 25-30 mm. Felülete szennyeződéstől mentes, rajta néhány mustármag és kaporlevél rész látható. 1-1 szárrészt tartalmaz.
Állomány: Kemény, roppanós, lédús, de az egyik darab héja kissé kemény, nehezen rágható.
Illat: Illatában az ecetes illat dominál, fűszerezés kevésbé érződik.
Íz: Ecetes uborkára jellemző, savanyú, kevésbé fűszeres, nem teljesen harmonikus.

Kenyér (38 g /adag)

Külső megjelenés: Félbe vágott kellően átsült szabadon vetett kenyér szelet. Héja világosbarna, a bélzet drappos, kellően megkelt, nem szalonnás. Az egyik szelet kenyér szalonnás, elválik a héjrésze a bélzettől.
Állomány: A héj kissé kemény, rágós, a bélzet jól lazított, 1-2 nagyobb légüreget tartalmaz. Rugalmas, nem morzsálódó.
Illat: Aromás, enyhén savanykás, kissé élesztős illatú.
Íz: A felhasznált lisztfajtára jellemző, kissé rozsos kenyérre emlékeztető, a só ízfokozó hatása közel megfelelően érvényesül.

Meggyes zabpelyhes sütemény (256 g /adag)

Külső megjelenés: A desszert 6x6 cm-es, 3 cm-es magas sütemény, a vágási szélek kevésbé tetszetősek, morzsálódó. Sötétbarna színű, világos, feltehetően zabpehely darabokat, és 1-1 magozott meggyszemet tartalmaz.
Állomány: Tésztája jól átsült, a zabpehely darabok rágás közben jól felismerhetők, kemények, jellegének megfelelő. A meggy puha, jól rágható. Összességében kissé száraz érzetű.
Illat: Kakaós, édeskés illat dominál, kissé kesernyés sült illat is érezhető. Nem teljesen harmonikus.
Íz: Az édes, kakaós íz mellett a meggy eloszlásának egyenetlensége miatt, a gyümölcsös íz kevésbé jelenik meg. Kissé íztelen.

Ivólé (250 ml /adag)

Külső megjelenés: Aranysárga színű, szűrt, tükrös almalé. Homogén, minden lebegő résztől mentes, tiszta.
Állomány: Megfelelő sűrűségű, hígan folyó, homogén.
Illat: Édeskés, savanykás, termékre jellemző, enyhe almaillat érezhető.
Íz: Édes-savanyú, az alma íze felismerhető, de savas utóízű, nem teljesen harmonikus.

Részletes összetétel/ anyaghányad:

Paprikás burgonya virslivel:

  • burgonya
  • ételízesítő
  • étolaj
  • fűszerpaprika, őrölt
  • jódozott vákumsó
  • köménymag, őrölt
  • lecsó
  • virsli, sertés
  • vöröshagyma

Savanyúság:

  • savanyú uborka

Meggyes-zabpelyhes sütemény:

  • búzafinomliszt
  • jódozott vákumsó
  • kakaópor, zsírszegény
  • kristálycukor
  • meggy (magozott)
  • natur joghurt
  • sűtő margarin 70 %
  • sütőpor
  • tej
  • tyúktojás
  • zabpehely

Teljes kiőrlésű kenyér

 

 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >