null Nógrád vármegye - 177. számú vizsgálat - Szurdokpüspöki Óvoda Főzőkonyha - Szurdokpüspöki

Nógrád vármegye - 177. számú vizsgálat - Szurdokpüspöki Óvoda Főzőkonyha - Szurdokpüspöki

Nógrád-vármegye - 177. számú vizsgálat - Szurdokpüspöki Óvoda Főzőkonyha - Szurdokpüspöki

177. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Szurdokpüspöki Óvoda Főzőkonyha
(3064 Szurdokpüspöki, Szabadság út 134.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,1

Menü: Húsgombócleves, Sárgaborsó főzelék, sült bécsi virsli, Teljes kiőrlésű kenyér

Mintavételi alap: 213 adag
Mintavétel ideje: 2022.11.10.

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Szurdokpüspöki Óvoda
(3064 Szurdokpüspöki, Szabadság út 134.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Húsgombócleves (233 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé sárgás színű, tetején élénksárga zsiradékcsepp gyöngyözik. Benne hullámos sárgarépa szeletek, apró burgonya kockák, fehér gyökérzöldség kockák és zöldfűszer foszlányok láthatók. A zöldségek jól tisztítottak, színük jellegzetes. A levesbetét rombusz alakú apró levestészta. A levesben egyegy egész húsgombóc található, szürke színű, 3 cm-es henger alakú. Belseje homogén, fűszeres. Az étel sok apró fekete fűszerszemcsét tartalmaz.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek, némelyik szétmálló. A húsgombóc megfelelően rugalmas, jól rágható, rágási maradékot nem ad. A levesbetét jól átfőtt, nem összetapadt darabok.
Illat: Az étel kissé jellegtelen, ételízesítőre emlékeztető illat dominál. A húsgombóc és a zöldségek illata kevésbé érezhető, nem teljesen harmonikus.
Íz: A leves kevésbé fűszeres, kissé íztelen, üres. A húsgombóc és a zöldségek íze gyengén érezhető, az ételízesítőre emlékeztető íz dominál. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül.

Sárgaborsó főzelék, sült bécsi virsli (198 g + 138 g /adag)

Külső megjelenés: Drappos sárga színű, kissé hígabb főzelék, benne apró sárgaborsó darabkák láthatók. Apró zöldfűszer darabokat és narancssárga színű pöttyöket tartalmaz. A feltét egy darab 15 cm hosszú, vörösesbarna húskészítmény, felülete ép, zsiradéktól fénylő.
Állomány: A főzelék hígan folyó, kevésbé megfelelő, kissé hígabb. Az apró borsó darabkák puhák, jól átfőttek, sűrítésből származó csomókat nem tartalmaz. A feltét rugalmas, kellően átsült, burkolata kissé kemény, nehezen rágható. Metszéslapja barnás rózsaszín, néhány légüreget tartalmaz.
Illat: A liszt, az olaj és a fűszerezés érezhető a főzelék illatában. A virsli intenzíven füstölt illata mellett a fűszerezés is jó kivehető.
Íz: A főzelék hagymás, fűszeres, de az állomány miatt élvezeti értéke csökkent. A virsli intenzív füstölt íze elnyomja a fűszerezést. A burkolat nehezen rágható, ami csökkenti az élvezeti értékét.

Teljes kiőrlésű kenyér (41 g /adag)

Külső megjelenés: Egy szelet formában sült kenyér. Héja sötétebb barna, bélzete drappos, több nagyobb, sötétebb korpaszemcsét tartalmaz. A bélzet sok légüreget tartalmaz, egyenletes eloszlásban. Felülete matt, talpa tiszta. Elnevezéssel nem harmonizál.
Állomány: Rugalmas, egyenletesen lazított, nem szalonnás, csomómentes, kellően átsült, visszapuhult. Jellegzetestől eltérően lazább szerkezetű.
Illat: Kissé jellegtelen, üres, kevésbé aromás.
Íz: Kellően sült, de gyenge, üres, íztelen, az elnevezéssel kevésbé harmonizál.


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >