Nógrád vármegye - 177. számú vizsgálat - Szurdokpüspöki Óvoda Főzőkonyha - Szurdokpüspöki
Nógrád-vármegye - 177. számú vizsgálat - Szurdokpüspöki Óvoda Főzőkonyha - Szurdokpüspöki
177. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Szurdokpüspöki Óvoda Főzőkonyha
(3064 Szurdokpüspöki, Szabadság út 134.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,1 |
Menü: Húsgombócleves, Sárgaborsó főzelék, sült bécsi virsli, Teljes kiőrlésű kenyér
Mintavételi alap: 213 adag
Mintavétel ideje: 2022.11.10.
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Szurdokpüspöki Óvoda
(3064 Szurdokpüspöki, Szabadság út 134.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Húsgombócleves (233 g /adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé sárgás színű, tetején élénksárga zsiradékcsepp gyöngyözik. Benne hullámos sárgarépa szeletek, apró burgonya kockák, fehér gyökérzöldség kockák és zöldfűszer foszlányok láthatók. A zöldségek jól tisztítottak, színük jellegzetes. A levesbetét rombusz alakú apró levestészta. A levesben egyegy egész húsgombóc található, szürke színű, 3 cm-es henger alakú. Belseje homogén, fűszeres. Az étel sok apró fekete fűszerszemcsét tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek, némelyik szétmálló. A húsgombóc megfelelően rugalmas, jól rágható, rágási maradékot nem ad. A levesbetét jól átfőtt, nem összetapadt darabok. |
Illat: | Az étel kissé jellegtelen, ételízesítőre emlékeztető illat dominál. A húsgombóc és a zöldségek illata kevésbé érezhető, nem teljesen harmonikus. |
Íz: | A leves kevésbé fűszeres, kissé íztelen, üres. A húsgombóc és a zöldségek íze gyengén érezhető, az ételízesítőre emlékeztető íz dominál. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. |
Sárgaborsó főzelék, sült bécsi virsli (198 g + 138 g /adag)
Külső megjelenés: | Drappos sárga színű, kissé hígabb főzelék, benne apró sárgaborsó darabkák láthatók. Apró zöldfűszer darabokat és narancssárga színű pöttyöket tartalmaz. A feltét egy darab 15 cm hosszú, vörösesbarna húskészítmény, felülete ép, zsiradéktól fénylő. |
Állomány: | A főzelék hígan folyó, kevésbé megfelelő, kissé hígabb. Az apró borsó darabkák puhák, jól átfőttek, sűrítésből származó csomókat nem tartalmaz. A feltét rugalmas, kellően átsült, burkolata kissé kemény, nehezen rágható. Metszéslapja barnás rózsaszín, néhány légüreget tartalmaz. |
Illat: | A liszt, az olaj és a fűszerezés érezhető a főzelék illatában. A virsli intenzíven füstölt illata mellett a fűszerezés is jó kivehető. |
Íz: | A főzelék hagymás, fűszeres, de az állomány miatt élvezeti értéke csökkent. A virsli intenzív füstölt íze elnyomja a fűszerezést. A burkolat nehezen rágható, ami csökkenti az élvezeti értékét. |
Teljes kiőrlésű kenyér (41 g /adag)
Külső megjelenés: | Egy szelet formában sült kenyér. Héja sötétebb barna, bélzete drappos, több nagyobb, sötétebb korpaszemcsét tartalmaz. A bélzet sok légüreget tartalmaz, egyenletes eloszlásban. Felülete matt, talpa tiszta. Elnevezéssel nem harmonizál. |
Állomány: | Rugalmas, egyenletesen lazított, nem szalonnás, csomómentes, kellően átsült, visszapuhult. Jellegzetestől eltérően lazább szerkezetű. |
Illat: | Kissé jellegtelen, üres, kevésbé aromás. |
Íz: | Kellően sült, de gyenge, üres, íztelen, az elnevezéssel kevésbé harmonizál. |