Heves vármegye - 119. számú vizsgálat - ÉRSEKI SZENT JÓZSEF főzőkonyha - Eger
Heves vármegye - 119. számú vizsgálat - ÉRSEKI SZENT JÓZSEF főzőkonyha - Eger
119. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
ÉRSEKI SZENT JÓZSEF főzőkonyha
(3300 Eger, Foglár út 1.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 15,9 pont |
Menü: Lebbencsleves, Temesvári sertésborda, párolt rizs
Mintavétel ideje: 2022.09.29.
Korosztály: 15-18 éves
Mintavételi alap : 150 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Balázs és Társa 2001 Vendéglátó és Szolgáltató Bt.
(3300 Eger, Hadnagy utca 12.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencsleves (422 g /adag)
Külső megjelenés: | Opálos, pirosas-narancssárgás,fakó lében közel egyenletes méretű kockákra vágott burgonya, pirított lebbencstészta, apróra kockázott,barnás színű szalonnadarabok és zöldfűszerdarabok láthatóak. Néhány burgonyadarab nem maradéktalanul tisztított, héjdarabkát tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, a benne található alkotók mennyisége arányos. A burgonya és a tészta maradéktalanul átfőtt, a burgonya között néhány túlfőtt szem is érezhető. A szalonnakockák kissé rágósak. |
Illat: | A fogáson a lebbencstészta pirult illata jól érezhető. A só ízfokozó hatása kissé túlzó. |
Íz: | A fogás ízén a pirított tészta, a burgonya és a szalonna is megjelenik, de kevésbé telt. |
Temesvári sertésborda, párolt rizs (64 g + 199 g+ 261 g /adag)
Külső megjelenés: | A fogás tartalmaz egy szelet, 12 x 10 cm nagyságú, egyenletes vastagságúra kloffolt húst, amelynek felülete fűszersóval szórt, továbbá narancsos színű, zöldségeket tartalmazó szószt, illetve rizst . A rizs többségében összeálló, kisebb és nagyobb szemeket vegyesen tartalmaz, színe szürkésfehér. A szószban jól beazonosítható sárga és zöld hüvelyű bab darabok láthatóak, közel egyenletes méretűre szeletelve. |
Állomány: | A hús jól átsült, puha, rugalmasan rágható. A rizs kissé szétfőtt, összetapadó. A szósz csomómentes, szalonnát és néhány túlfőtt babdarabot is tartalmaz. |
Illat: | A hús és a szósz illata tiszta. A hús fűszeres,a zsiradék aromája érezhető rajta, a szósz enyhén füstös, a benne található zöldbab illata felismerhető. A rizs illata kellemes, jellegzetes. |
Íz: | A húson sült fűszeres íz érezhető,a szósz ízén zöldbab és szalonnára emlékeztető íz jelenik meg, harmonikus. A rizs íze tiszta, natúr. |
Részletes összetétel/ anyaghányad nyilvántartás:
Lebbencsleves:
- szalonna füstölt
- olaj
- tészta, 4 tojásos
- burgonya
- vöröshagyma
- petrezselyemzöld, mirelit
- lecsó konzerv, kg
- bors, őrölt, kg
- delikát, só nélküli
- fűszerpaprika
- só, jódozott
Párolt rizs:
- olaj
- rizs
- só, jódozott
Temesvári sertésborda:
- sertéscomb
- olaj