null Veszprém vármegye - 88. számú vizsgálat - Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda Főzőkonyha - Veszprém

Veszprém vármegye - 88. számú vizsgálat - Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda Főzőkonyha - Veszprém

Veszprém vármegye - 88. számú vizsgálat - Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda Főzőkonyha - Veszprém

88. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda Főzőkonyha
(8200 Veszprém, Egry József utca 55.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,1 pont

Menü: Sertésragu leves, Gránátos kocka, Csemege uborka, Gyümölcs (dinnye)

Sertésragu leves, Gránátos kocka, Csemege uborka, Gyümölcs (dinnye)

Mintavétel ideje: 2022.07.13.

Mintavételi alap : 105 adag 

Korosztály: vegyes

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda Intézmény
(8200 Veszprém, Egry József utca 55.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Sertésragu leves (170 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, kissé zavaros, sárgás színű, zsiradékcseppeket kellő arányban és mennyiségben tartalmaz. Benne fekete fűszerszemcsék láthatók. Az alaplében kissé egyenetlen méretűre kockázott, világosbarna színű hús, sárga -és fehérrépa, valamint zöldborsó látható. Fás és elszíneződött zöldségdarabokat is tartalmaz. A levesbetét halványsárga színű kiskagyló tészta.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, kissé zavaros. A hús, a zöldségek és a levesbetét egyenletesen és megfelelően átfőttek, kellően puhák.
Illat: Kissé jellegtelen illatú, a felhasznált zöldségek illata dominál és elnyomja a főtt hús illatát.
Íz: Kissé jellegtelen, a zöldségek íze dominál, a főtt hús íze nem érezhető. Az étel elnevezése és a bírált étel íze nincs összhangban.

 

Gránátos kocka (185 g /adag)

Külső megjelenés: A tészta halványsárga színű, zömmel ép, fodros nagykocka szemek, melyeket a pirospaprikától színezett szaft és az egyenletes méretűre aprított burgonyakockák egyenletesen bevonnak és narancssárgára színeznek. Az étel a jellegének megfelelően kissé összeálló, kisebb összetapadt csomókat tartalmaz. Néhány tépett, szakadt tésztaszemet is tartalmaz.
Állomány: A tészta és a burgonya egyenletesen átfőtt, kellően puha, a szaft a tésztát egyenletesen bevonja. Az étel szaftos, nem fojtós, nem száraz. Az étel a jellegének megfelelően kissé összeálló, kisebb összetapadt csomókat tartalmaz.
Illat: Jellegzetes, telt, karakteres. Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.
Íz:

Jellegzetes, telt, karakteres, a felhasznált összetevők íze harmonikusan érezhető. Az étel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van.

Csemege uborka (96 g /adag)

Külső megjelenés: Ép, egész, megfelelően érett, jellemzően élénkzöld színű uborka.
Állomány: Hersegően roppanós, rugalmas.
Illat: Jellegzetes, telt, édeskés-savanykás.
Íz:

Jellegzetes, telt, harmonikus, kellemesen édeskés-savanykás.

Gyümölcs (dinnye) (51 g /adag)

Külső megjelenés: Héjával tálalt, háromszög alakúra vágott, megfelelően érett, egészséges, jellegzetesen élénkpiros színű, egyenletes vastagságú dinnyeszelet.
Állomány: Megfelelően érett, jellegzetesen lédús, néhol kissé kásás, friss érzetű.
Illat: Dinnyére jellemző, intenzív, harmonikus, kellemesen édeskés.
Íz:

Dinnyére jellemző, intenzív, harmonikus, kellemesen édeskés.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Sertésragu leves, Gránátos kocka, Csemege uborka, Gyümölcs (dinnye):

  • burgonya
  • csemegeuborka
  • feketebors őrölt
  • finom liszt
  • fodros nagykocka
  • fűszerpaprika, csemege
  • gyökér
  • görögdinnye
  • hagymakocka
  • petrezselyem
  • sertéscomb
  • sárgarépa
  • vöröshagyma, tisztított
  • zöldborsó
  • ételízesítő
  • étolaj


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >