null Zsigó Róbert: gyerekeknek indul program az élelmiszerpazarlás csökkentésére

Zsigó Róbert: gyerekeknek indul program az élelmiszerpazarlás csökkentésére

2018. március 21, szerda

Komplex oktatási-képzési programot indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az óvodások és az általános iskolások számára – jelentette be Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Budapesten, március 21-én megrendezett sajtótájékoztatón. Az esemény résztvevői betekintést nyerhettek az általános iskolásoknak szánt „Maradék nélkül” tananyagot feldolgozó foglalkozás menetébe is.

Zsigó Róbert az általános iskolák részére készült programot házigazdaként fogadó IX. kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában felidézte: 2016-ban indult a Nébih „Maradék nélkül” elnevezésű programja, amely a háztartások élelmiszerpazarlásának megelőzésére koncentrál. Ezt a programot terjesztik ki most az általános iskolás korosztályra, hiszen a tudatos vásárlással és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek a legkönnyebben gyerekkorban sajátíthatók el.

Az államtitkár röviden kitért a Nébih által az óvodások számára készített kampányra is, amelyben „Ételt csak okosan!” címmel tartanak játékos foglalkozásokat a legkisebbeknek. Elmondta továbbá, hogy az általános iskolai program két területet ölel fel, amelyek egyike a most bemutatásra kerülő „Maradék nélkül” program. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek által összeállított, tankönyvszerű kiadvány olyan praktikákat mutat be, amelyekkel otthon is csökkenthető az élelmiszerpazarlás. Különösen fontos ez azért, mert Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, és egy átlagos magyar család 50 ezer forint értékű, feleslegesen megvett élelmiszert dob ki.

A gyerekek a „Maradék nélkül” ismeretterjesztő kiadvány és az ahhoz kapcsolódó tematikus tanórák segítségével megszerzett tudást továbbadhatják a szülőknek, így a tudatos és kevésbé pazarló élelmiszerfogyasztás szinte észrevétlenül válhat a családok mindennapjainak részévé – fogalmazott Zsigó Róbert, hozzátéve, hogy újra szeretnék megteremteni az élelmiszerek „erkölcsi elismerését” is!

A Nébih „Maradék nélkül” programjáról a http://maradeknelkul.hu/ oldalon érhető el bővebb információ.

Forrás: MTI/Nébih

Kapcsolódó anyagok:
Maradék nélkül tankönyv
Sajtóanyag


A sajtótájékoztatón és a bemutató tanórán készült fényképek


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >