null Zöld banán minőségellenőrzés

Zöld banán minőségellenőrzés

A banán ellenőrzését a többi gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan a zöldség-gyümölcs ellenőrök végzik, de az Európai Unió a banán piacát a többi zöldség és gyümölcs piacától külön szabályozza az alábbi rendeletek alapján:

  • 404/93/EGK rendelet a banánpiac közös szervezéséről

  • 2898/95/EK rendelet a banánra vonatkozó minőségi előírásoknak való megfelelés ellenőrzéséről

  • A banánra vonatkozó minőségi előírások (2257/94/EK rendelet, lentebb olvasható)

 

A zöld banánra vonatkozó forgalmazási minőségszabvány

 

I. A TERMÉK MEGHATÁROZÁSA

Ez az előírás a friss állapotban forgalomba kerülő és árukezelés, illetve csomagolás után fogyasztásra szánt, és a II. mellékletben felsorolt banántípusok termesztett fajtáira vonatkozik, amelyek a Musa (AAA) spp. Csoport Cavendish és Gros Michel alcsoportjához tartoznak. Az előírás nem terjed ki a főzőbanánra (plantain), az ipari feldolgozásra szánt banánra és a fügebanánra.

II. MINŐSÉG

Ez az előírás az értékesítésre előkészített és csomagolt, éretlen, zöld banánra vonatkozó minőségi követelményeket határozza meg.

A. Minimumkövetelmények

Az adott minőségi osztályra vonatkozó külön követelmények és megengedett eltérések mellett a banán következő tulajdonságai minden osztályra vonatkozóan kötelezőek:

  • zöld és éretlen,

  • ép,

  • megfelelően kemény,

  • egészséges; nem lehet romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan,

  • tiszta, gyakorlatilag minden látható idegen anyagtól mentes,

  • kártevőktől gyakorlatilag mentes,

  • kártevők okozta sérülésektől gyakorlatilag mentes,

  • a kocsány legyen ép, nem megtörött, nem kiszáradt és gombakártételtől mentes,

  • a virág maradványától mentes,

  • az egyes banánok nem torz növésűek, és nem rendellenesen görbék,

  • nyomásfoltoktól gyakorlatilag mentes,

  • alacsony hőmérséklet okozta károsodástól gyakorlatilag mentes,

  • rendellenes felületi nedvességtől mentes,

  • mindenféle idegen szagtól és/vagy íztől mentes.

Ezen felül, a csomók, illetve részcsomók rendelkezzenek:

  • megfelelő nagyságú, egészséges, jellemző színű koronarésszel, amely egészséges és gombabetegségektől mentes,

  • a koronán egy sima felületű vágáshellyel, vagyis nem lehet tépett, leszakadt kocsánydarab rajta.

A banán fejlettsége és érettsége olyan legyen, hogy:

  • kibírja a szállítást és az árukezelést, és

  • megfelelő állapotban érkezzen rendeltetési helyére, és érlelés után kellő érettségi fokot érjen el.

B. Osztályozás

A banán a következő három osztályba sorolható:

i. „Extra” osztály

Ebbe az osztályba a kiváló minőségű banán sorolandó. A fajtára és/vagy a kereskedelmi típusra jellemző tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Az egyes banánok legyenek mentesek mindenféle hibától, kivéve az enyhe felületi hibát, amelynek mérete nem haladhatja meg az 1 cm2-t, és ha ez a termék általános megjelenését, a minőséget, az eltarthatóságot és a külső megjelenést nem befolyásolja.

ii. I. osztály

Ebbe az osztályba a jó minőségű banán sorolandó. A fajtára és/vagy a kereskedelmi típusra jellemző tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A következő kis hibák azonban megengedettek, amennyiben ezek a termék általános megjelenését, minőségét, az eltarthatóságot és a külső megjelenést nem befolyásolják:

  • enyhe alaki hibák,

  • enyhe héjhibák, amelyeket dörzsölés okozott, vagy más enyhe, felületi hibák, amelyek összfelülete a 2 cm2 - t nem haladja meg az egyes banánokon.

Ezek a hibák semmilyen körülmények között nem károsíthatják a gyümölcs húsát.

iii. II. osztály

Ebbe az osztályba tartozik az a banán, amely a magasabb osztályok előírásainak nem felel meg, de kielégíti a minimumkövetelményeket.

A következő hibák megengedettek, amennyiben a banán a lényeges minőségi, eltarthatósági és külső megjelenési tulajdonságait megtartja:

  • alaki hibák,

  • karcolás, dörzsölés vagy más ok miatt kialakult héjhibák, feltéve, hogy azok összfelülete nem haladja meg a 4 cm2 - t az egyes banánokon.

Ezek a hibák semmilyen körülmények között nem károsíthatják a gyümölcs húsát.

III. MÉRETELŐÍRÁSOK

A méretet a következő tényezők határozzák meg:

  • az ehető gyümölcshús hossza centiméterben kifejezve, a külső görbület mentén, a kocsány ízesülésétől a banán csúcsáig mérve,

  • a gyümölcs átmérője milliméterben kifejezve a banán felénél, a hossztengelyre merőlegesen mérve.

A kiválasztott gyümölcsön a hossz és a vastagság megállapításához mérni kell:

  • a külső sor középső gyümölcsét,

  • a külső sor első gyümölcsét, amely amellett a vágás mellett van, amellyel a banáncsomót részeire vágták.

A hossz legalább 14 cm, a vastagság legalább 27 mm legyen.

Az utolsó bekezdés alóli kivételként, a Madeira, az Azori-szigetek, Algarve, Kréta és Lakónia térségében termesztett, 14 cm-nél rövidebb banán értékesíthető a Közösségben, de kizárólag a II. osztályú áruként.

IV. MEGENGEDETT ELTÉRÉSEK

Az osztályonként előírt minőségi és méretbeli követelményektől az egyes csomagolási egységekben a következő eltérések engedhetők meg.

A. Minőségi eltérések

i. „Extra” osztály

A banán 5 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely az „Extra” osztály előírásainak nem felel meg, de kielégíti az I. osztály követelményeit, kivételesen beleértve az I. osztály megengedett eltéréseit is.

ii. I. osztály

A banán 10 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely az I. osztály előírásainak nem felel meg, de kielégíti a II. osztály követelményeit, kivételesen beleértve a II. osztály megengedett eltéréseit is.

iii. II. osztály

A banán 10 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely sem a II. osztály követelményeinek, sem a minimumkövetelményeknek nem felel meg, nem lehet azonban romlóhibás vagy más módon olyan mértékben minőségcsökkent, ami fogyasztásra alkalmatlanná teszi.

B. Méretbeli eltérések

Minden osztály esetén a banán 10 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely az előírt méretnek nem felel meg, de csak 1 cm-rel lehet kisebb a 14 cm-es méretnél.

V. A KÜLSŐ MEGJELENÉSRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

A. Egységesség

Minden csomagolási egység tartalma legyen egyöntetű, és kizárólag azonos eredetű, fajtájú és/vagy kereskedelmi típusú és minőségű banánt tartalmazhat.

A csomagolási egységek látható része a teljes belső tartalmat képviselje.

B. Csomagolás

A banánt olyan módon kell becsomagolni, hogy a csomagolás megfelelően védje a terméket.

A csomagolási egységek belsejében használt anyagok legyenek újak, tiszták és olyan minőségűek, hogy a termékben semmilyen külső vagy belső elváltozást ne okozzanak. A csomagoláshoz, különös tekintettel a papírra, beleértve a kereskedelmi adatokat tartalmazó címkék feliratozását, felragasztását is, csak egészségre ártalmatlan színezékek, illetve ragasztóanyagok használhatók.

A csomagolási egység minden idegen anyagtól legyen mentes.

C. Megjelenés

A banánt legalább négy gyümölcsből álló részcsomókban lehet forgalomba hozni.

Csomagolási egységenként azonban két részcsomó lehet olyan, amelyről egyenként két banán hiányzik, amennyiben a kocsányt nem törték le, hanem simán vágták, a többi gyümölcs károsítása nélkül.

Egy sorban legfeljebb egy darab, három gyümölcsből álló részcsomó lehet, amely a csomagolási egységben levő többi gyümölccsel azonos tulajdonságokkal rendelkezik.

A termesztési tájegységben a banánt a szárával együtt is lehet értékesíteni.

VI. A JELÖLÉS ELŐÍRÁSAI

Minden csomagolási egység egyazon oldalán olvashatóan, letörölhetetlenül és kívülről jól láthatóan a következő adatokat kell feltüntetni:

A. Azonosító adatok

Csomagoló és/vagy forgalmazó:

neve és címe, vagy hivatalosan kiadott vagy elismert, egyezményes jele.

B. A termék megnevezése

  • A „banán” felirat, ha a csomagolási egység tartalma kívülről nem látható,

  • a fajta vagy a kereskedelmi típus neve.

C. A termék eredete

Származási ország, és közösségi termék esetén:

  • termesztési tájegység, és

  • nemzeti, regionális vagy helyi név (nem kötelező).

D. Kereskedelmi jelölések:

  • minőségi osztály,

  • nettó tömeg,

  • méret: kötelező a legkisebb méret megjelölése és nem kötelező a legnagyobb méret jelölése.

E. Hivatalos ellenőrző jel (nem kötelező). 


Friss hírek

2025. március 5, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.03.05.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. március 5, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.05.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >