Zöld banán minőségellenőrzés
A banán ellenőrzését a többi gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan a zöldség-gyümölcs ellenőrök végzik, de az Európai Unió a banán piacát a többi zöldség és gyümölcs piacától külön szabályozza az alábbi rendeletek alapján:
-
404/93/EGK rendelet a banánpiac közös szervezéséről
-
2898/95/EK rendelet a banánra vonatkozó minőségi előírásoknak való megfelelés ellenőrzéséről
-
A banánra vonatkozó minőségi előírások (2257/94/EK rendelet, lentebb olvasható)
A zöld banánra vonatkozó forgalmazási minőségszabvány
I. A TERMÉK MEGHATÁROZÁSA
Ez az előírás a friss állapotban forgalomba kerülő és árukezelés, illetve csomagolás után fogyasztásra szánt, és a II. mellékletben felsorolt banántípusok termesztett fajtáira vonatkozik, amelyek a Musa (AAA) spp. Csoport Cavendish és Gros Michel alcsoportjához tartoznak. Az előírás nem terjed ki a főzőbanánra (plantain), az ipari feldolgozásra szánt banánra és a fügebanánra.
II. MINŐSÉG
Ez az előírás az értékesítésre előkészített és csomagolt, éretlen, zöld banánra vonatkozó minőségi követelményeket határozza meg.
A. Minimumkövetelmények
Az adott minőségi osztályra vonatkozó külön követelmények és megengedett eltérések mellett a banán következő tulajdonságai minden osztályra vonatkozóan kötelezőek:
-
zöld és éretlen,
-
ép,
-
megfelelően kemény,
-
egészséges; nem lehet romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan,
-
tiszta, gyakorlatilag minden látható idegen anyagtól mentes,
-
kártevőktől gyakorlatilag mentes,
-
kártevők okozta sérülésektől gyakorlatilag mentes,
-
a kocsány legyen ép, nem megtörött, nem kiszáradt és gombakártételtől mentes,
-
a virág maradványától mentes,
-
az egyes banánok nem torz növésűek, és nem rendellenesen görbék,
-
nyomásfoltoktól gyakorlatilag mentes,
-
alacsony hőmérséklet okozta károsodástól gyakorlatilag mentes,
-
rendellenes felületi nedvességtől mentes,
-
mindenféle idegen szagtól és/vagy íztől mentes.
Ezen felül, a csomók, illetve részcsomók rendelkezzenek:
-
megfelelő nagyságú, egészséges, jellemző színű koronarésszel, amely egészséges és gombabetegségektől mentes,
-
a koronán egy sima felületű vágáshellyel, vagyis nem lehet tépett, leszakadt kocsánydarab rajta.
A banán fejlettsége és érettsége olyan legyen, hogy:
-
kibírja a szállítást és az árukezelést, és
-
megfelelő állapotban érkezzen rendeltetési helyére, és érlelés után kellő érettségi fokot érjen el.
B. Osztályozás
A banán a következő három osztályba sorolható:
i. „Extra” osztály
Ebbe az osztályba a kiváló minőségű banán sorolandó. A fajtára és/vagy a kereskedelmi típusra jellemző tulajdonságokkal kell rendelkeznie.
Az egyes banánok legyenek mentesek mindenféle hibától, kivéve az enyhe felületi hibát, amelynek mérete nem haladhatja meg az 1 cm2-t, és ha ez a termék általános megjelenését, a minőséget, az eltarthatóságot és a külső megjelenést nem befolyásolja.
ii. I. osztály
Ebbe az osztályba a jó minőségű banán sorolandó. A fajtára és/vagy a kereskedelmi típusra jellemző tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A következő kis hibák azonban megengedettek, amennyiben ezek a termék általános megjelenését, minőségét, az eltarthatóságot és a külső megjelenést nem befolyásolják:
-
enyhe alaki hibák,
-
enyhe héjhibák, amelyeket dörzsölés okozott, vagy más enyhe, felületi hibák, amelyek összfelülete a 2 cm2 - t nem haladja meg az egyes banánokon.
Ezek a hibák semmilyen körülmények között nem károsíthatják a gyümölcs húsát.
iii. II. osztály
Ebbe az osztályba tartozik az a banán, amely a magasabb osztályok előírásainak nem felel meg, de kielégíti a minimumkövetelményeket.
A következő hibák megengedettek, amennyiben a banán a lényeges minőségi, eltarthatósági és külső megjelenési tulajdonságait megtartja:
-
alaki hibák,
-
karcolás, dörzsölés vagy más ok miatt kialakult héjhibák, feltéve, hogy azok összfelülete nem haladja meg a 4 cm2 - t az egyes banánokon.
Ezek a hibák semmilyen körülmények között nem károsíthatják a gyümölcs húsát.
III. MÉRETELŐÍRÁSOK
A méretet a következő tényezők határozzák meg:
-
az ehető gyümölcshús hossza centiméterben kifejezve, a külső görbület mentén, a kocsány ízesülésétől a banán csúcsáig mérve,
-
a gyümölcs átmérője milliméterben kifejezve a banán felénél, a hossztengelyre merőlegesen mérve.
A kiválasztott gyümölcsön a hossz és a vastagság megállapításához mérni kell:
-
a külső sor középső gyümölcsét,
-
a külső sor első gyümölcsét, amely amellett a vágás mellett van, amellyel a banáncsomót részeire vágták.
A hossz legalább 14 cm, a vastagság legalább 27 mm legyen.
Az utolsó bekezdés alóli kivételként, a Madeira, az Azori-szigetek, Algarve, Kréta és Lakónia térségében termesztett, 14 cm-nél rövidebb banán értékesíthető a Közösségben, de kizárólag a II. osztályú áruként.
IV. MEGENGEDETT ELTÉRÉSEK
Az osztályonként előírt minőségi és méretbeli követelményektől az egyes csomagolási egységekben a következő eltérések engedhetők meg.
A. Minőségi eltérések
i. „Extra” osztály
A banán 5 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely az „Extra” osztály előírásainak nem felel meg, de kielégíti az I. osztály követelményeit, kivételesen beleértve az I. osztály megengedett eltéréseit is.
ii. I. osztály
A banán 10 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely az I. osztály előírásainak nem felel meg, de kielégíti a II. osztály követelményeit, kivételesen beleértve a II. osztály megengedett eltéréseit is.
iii. II. osztály
A banán 10 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely sem a II. osztály követelményeinek, sem a minimumkövetelményeknek nem felel meg, nem lehet azonban romlóhibás vagy más módon olyan mértékben minőségcsökkent, ami fogyasztásra alkalmatlanná teszi.
B. Méretbeli eltérések
Minden osztály esetén a banán 10 darab- vagy tömegszázaléka lehet olyan, amely az előírt méretnek nem felel meg, de csak 1 cm-rel lehet kisebb a 14 cm-es méretnél.
V. A KÜLSŐ MEGJELENÉSRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK
A. Egységesség
Minden csomagolási egység tartalma legyen egyöntetű, és kizárólag azonos eredetű, fajtájú és/vagy kereskedelmi típusú és minőségű banánt tartalmazhat.
A csomagolási egységek látható része a teljes belső tartalmat képviselje.
B. Csomagolás
A banánt olyan módon kell becsomagolni, hogy a csomagolás megfelelően védje a terméket.
A csomagolási egységek belsejében használt anyagok legyenek újak, tiszták és olyan minőségűek, hogy a termékben semmilyen külső vagy belső elváltozást ne okozzanak. A csomagoláshoz, különös tekintettel a papírra, beleértve a kereskedelmi adatokat tartalmazó címkék feliratozását, felragasztását is, csak egészségre ártalmatlan színezékek, illetve ragasztóanyagok használhatók.
A csomagolási egység minden idegen anyagtól legyen mentes.
C. Megjelenés
A banánt legalább négy gyümölcsből álló részcsomókban lehet forgalomba hozni.
Csomagolási egységenként azonban két részcsomó lehet olyan, amelyről egyenként két banán hiányzik, amennyiben a kocsányt nem törték le, hanem simán vágták, a többi gyümölcs károsítása nélkül.
Egy sorban legfeljebb egy darab, három gyümölcsből álló részcsomó lehet, amely a csomagolási egységben levő többi gyümölccsel azonos tulajdonságokkal rendelkezik.
A termesztési tájegységben a banánt a szárával együtt is lehet értékesíteni.
VI. A JELÖLÉS ELŐÍRÁSAI
Minden csomagolási egység egyazon oldalán olvashatóan, letörölhetetlenül és kívülről jól láthatóan a következő adatokat kell feltüntetni:
A. Azonosító adatok
Csomagoló és/vagy forgalmazó:
neve és címe, vagy hivatalosan kiadott vagy elismert, egyezményes jele.
B. A termék megnevezése
-
A „banán” felirat, ha a csomagolási egység tartalma kívülről nem látható,
-
a fajta vagy a kereskedelmi típus neve.
C. A termék eredete
Származási ország, és közösségi termék esetén:
-
termesztési tájegység, és
-
nemzeti, regionális vagy helyi név (nem kötelező).
D. Kereskedelmi jelölések:
-
minőségi osztály,
-
nettó tömeg,
-
méret: kötelező a legkisebb méret megjelölése és nem kötelező a legnagyobb méret jelölése.
E. Hivatalos ellenőrző jel (nem kötelező).