null Zala vármegye - 58. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Alsópáhok

Zala vármegye - 58. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Alsópáhok

Zala vármegye - 58. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Alsópáhok

58. számú vizsgálat 

A mintavétel helye:
Főzőkonyha
(8394 Alsópáhok, Fő út 41.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,1 pont

Menü: Nyírségi burgonyagombóc leves, Töltött csirke, párolt rizs, Uborkasaláta

Mintavétel ideje: 2022.06.08.

Mintavételi alap : 130 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Gazdasági Ellátó Szervezete
(8394 Alsópáhok, Fő út 41.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Nyírségi burgonyagombóc leves (411 g /adag)

Külső megjelenés: Halványsárga opálos lében sárgarépa, zöldborsó, karalábé és hagyma darabok láthatók. A lé felszínén zsírcseppek úsznak, benne tejtermék szemcsék találhatók. A gombócok törtfehér színűek, azonos méretűek. A leves húst nem tartalmaz.
Állomány: A lé hígan folyó, a zöldségek megfőttek, néhány túlfőtt, a gombócok között van amelyik kemény, nem főtt meg.
Illat: Savanykás, zöldséges illatú.
Íz: A gombócok burgonyás ízűek, a levesben felhasznált tejtermék íze érezhető. A zöldségek mirelit jellege a levesnek utóízt ad.

 

Töltött csirke, párolt rizs (105 g + 291 g /adag)

Külső megjelenés: A rizs világosbarna színű, pergő, de szétfőtt darabokat is tartalmaz, egyes szemek sötétebb színűek. A csirkecomb barnára sült, a töltelék egyenletes eloszlású.
Állomány: A rizs pergős, a kisebb csomók nyomásra könnyen szétválnak. A hús átsült, a csontról könnyen leválik, a töltelék megfelelő állagú, eloszlású.
Illat: A rizs semleges, enyhén kesernyés illatú. A hús jellegzetes sült csirke illatú, a töltelék enyhén fűszeres.
Íz: A rizs jellegtelen, enyhén kesernyés ízű, a csirke megfelelően ízesített, a töltelékben kevés petrezselyem érezhető.

 

Uborkasaláta (163 g /adag)

Külső megjelenés: Vékonyra szeletelt hámozatlan zöld uborka szeletek átlátszó hígan folyó lében láthatók.
Állomány: Az uborka szeletek puhák, kissé roppanósak, jól rághatók, a lé híg.
Illat: Ecetes, uborkás illatú.
Íz: Kellemes, ecetes, édeskés ízű.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Nyírségi burgonyagombóc leves:

  • tojás
  • búzaliszt
  • tejföl (20 %)
  • étolaj (napraforgó)
  • zöldborsó, mirelit
  • petrezselyemgyökér
  • burgonya
  • fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • gomba konzerv

Töltött csirke:

  • tojás
  • zsemle (glutén, tej)
  • csirkecomb
  • petrezselyemzöld

Párolt rizs:

  • rizs
  • étolaj (napraforgó)

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >