Zala vármegye - 58. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Alsópáhok
Zala vármegye - 58. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Alsópáhok
58. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Főzőkonyha
(8394 Alsópáhok, Fő út 41.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,1 pont |
Menü: Nyírségi burgonyagombóc leves, Töltött csirke, párolt rizs, Uborkasaláta
Mintavétel ideje: 2022.06.08.
Mintavételi alap : 130 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Gazdasági Ellátó Szervezete
(8394 Alsópáhok, Fő út 41.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Nyírségi burgonyagombóc leves (411 g /adag)
Külső megjelenés: | Halványsárga opálos lében sárgarépa, zöldborsó, karalábé és hagyma darabok láthatók. A lé felszínén zsírcseppek úsznak, benne tejtermék szemcsék találhatók. A gombócok törtfehér színűek, azonos méretűek. A leves húst nem tartalmaz. |
Állomány: | A lé hígan folyó, a zöldségek megfőttek, néhány túlfőtt, a gombócok között van amelyik kemény, nem főtt meg. |
Illat: | Savanykás, zöldséges illatú. |
Íz: | A gombócok burgonyás ízűek, a levesben felhasznált tejtermék íze érezhető. A zöldségek mirelit jellege a levesnek utóízt ad. |
Töltött csirke, párolt rizs (105 g + 291 g /adag)
Külső megjelenés: | A rizs világosbarna színű, pergő, de szétfőtt darabokat is tartalmaz, egyes szemek sötétebb színűek. A csirkecomb barnára sült, a töltelék egyenletes eloszlású. |
Állomány: | A rizs pergős, a kisebb csomók nyomásra könnyen szétválnak. A hús átsült, a csontról könnyen leválik, a töltelék megfelelő állagú, eloszlású. |
Illat: | A rizs semleges, enyhén kesernyés illatú. A hús jellegzetes sült csirke illatú, a töltelék enyhén fűszeres. |
Íz: | A rizs jellegtelen, enyhén kesernyés ízű, a csirke megfelelően ízesített, a töltelékben kevés petrezselyem érezhető. |
Uborkasaláta (163 g /adag)
Külső megjelenés: | Vékonyra szeletelt hámozatlan zöld uborka szeletek átlátszó hígan folyó lében láthatók. |
Állomány: | Az uborka szeletek puhák, kissé roppanósak, jól rághatók, a lé híg. |
Illat: | Ecetes, uborkás illatú. |
Íz: | Kellemes, ecetes, édeskés ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Nyírségi burgonyagombóc leves:
- só
- tojás
- búzaliszt
- tejföl (20 %)
- étolaj (napraforgó)
- zöldborsó, mirelit
- petrezselyemgyökér
- burgonya
- fokhagyma
- petrezselyemzöld
- sárgarépa
- vöröshagyma
- gomba konzerv
Töltött csirke:
- só
- tojás
- zsemle (glutén, tej)
- csirkecomb
- petrezselyemzöld
Párolt rizs:
- só
- rizs
- étolaj (napraforgó)