null Zala megye - 74. számú vizsgálat - Bölcsőde Lenti Főzőkonyha-Lenti

Zala megye - 74. számú vizsgálat - Bölcsőde Lenti Főzőkonyha-Lenti

Zala megye - 74. számú vizsgálat - Bölcsőde Lenti Főzőkonyha-Lenti

74. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Bölcsőde Lenti Főzőkonyha
(8960 Lenti, Vörösmarty u. 41.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,5 pont

 

 

Menü: Betűtésztás paradicsomleves, csirkemájrizottó uborkasalátával

 

Mintavétel ideje: 2019. június 20.

Mintavételi alap : 24 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 2-3 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Bölcsőde Lenti
(8960 Lenti, Vörösmarty u. 41.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Betűtésztás paradicsomleves (168 g /adag)

Külső megjelenés:

Jellemző, pirosas-narancsos színű, megfelelő sűrűségű, opálos alaplében törtfehér színű betűtészta látható levesbetétként megfelelő mennyiségben. A leves tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Az alaplé jellemző sűrűségű, sima, csomómentes, a levesbetét kissé túlfőtt. 

Illat: A leves jellemző édes-savanykás paradicsomos illatú, kissé a zsiradék illata is kiérződik.
Íz:

A leves ízében a paradicsom savanykás-édeskés íze dominál, enyhe zsíros íz is érződik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csirkemájas rizottó  (198 g/adag)

Külső megjelenés:

Törtfehér, hosszúkás, ép rizsszemekkel elkevert, egyenetlen méretűre darabolt, barnás, kissé kiszáradt májdarabok és jellemző színű zöldborsószemek illetve zöldfűszerdarabok alkotják a második fogást.

Állomány:

A rizs, a zöldborsó és máj kellően megfőtt puha, jól rágható, de nem a klasszikus rizottóra jellemző állományú. Nem szaftos, inkább száraz érzetű, fojtós.

Illat: A zöldborsó és a máj illata enyhén érződik, kissé jellegtelen illatú.
Íz:

A fűszerek és a máj íze gyengén érződik, nem elég fűszeres, kissé üres ízű, száraz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uborkasaláta (82 g /adag)

Külső megjelenés:

Héjától nem egyenletesen megfosztott jellemző, halovány világoszöld színű, 1-2 mm-es, egyenletes vastagságúra  szelt kígyóuborka karikák láthatók megfelelő mennyiségű, átlátszó, tiszta felöntőlében.

Állomány:

Uborka roppanós, kellően átérett a felöntőlében, néhány szelet puha, összeesett.

Illat: Az ecet illata dominál.
Íz:

Kevésbé telt ízű, az ecet íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Betűtésztás paradicsomleves

  • paradicsompüré
  • 8 tojásos száraztészta
  • búzaliszt
  • vöröshagyma
  • napraforgóolaj
  • cukor
  • zeller
  • jódozott só

Csirkemájrizottó

  • fagyasztott zöldborsó
  • csirkemáj
  • rizs
  • napraforgóolaj
  • jódozott só
  • petrezselyemzöld
  • majoranna
  • borsikafű

Uborkasaláta

  • uborka
  • ecet, 20%-os
  • cukor
  • jódozott só

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >