null Zala megye - 72. számú vizsgálat - Lenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha-Lenti

Zala megye - 72. számú vizsgálat - Lenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha-Lenti

Zala megye - 72. számú vizsgálat - Lenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha-Lenti

72. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Lenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha
(8960 Lenti, Vörösmarty u. 41.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,1 pont

 

 

Menü: Karalábéleves, rántott hal petrezselymes burgonyával és ecetes uborkával

 

 

Mintavétel ideje: 2019. június 19.

Mintavételi alap : 89 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Bölcsőde Lenti
(8960 Lenti, Vörösmarty u. 41.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karalábéleves (288g /adag)

Külső megjelenés:

Élénksárga színű, kissé opálos alaplében megfelelően tisztított, eltérő méretűre darabolt narancsos színű  sárgarépa karikák, jellemző színű karalábékockák és törtfehér színű gyökérzöldség korongok és apróra darabolt petrezselyemzöldlevél darabok láthatók. A sárgarépa és a gyökérzöldség mennyisége van túlsúlyban a karalábéhoz képest. Fehér színű eperlevél tészta a levesbetét. Zsiradékot nem tartalmaz.

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a zöldségek némelyike túlfőtt, egy-két gyökérzöldség fás részt tartalmaz.

Illat: A zöldségek közül a karalábé illata dominál.
Íz:

Kissé üres ízű, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül, ételízesítőre emlékeztető íz is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rántott hal petrezselymes burgonyával  (88 g + 216 g/adag)

Külső megjelenés:

Kb.8,5 x 5 cm nagyságú, 0,5 cm vastagságú, háromszög formájú, tetején sötétebb barnára, alján aranybarnára sütött panírral hiánytalanul fedett halszelet a második fogás. A halszelet metszéslapján látszik annak törtfehér színe. A köret egyenletes méretűre (3 x 3 cm) és alakúra (kocka) vágott sárgásfehér színű főtt burgonya, zsiradéktól csillogó felületén apróra vágott petrezselyemlevél darabokat tartalmaz megfelelő mennyiségben.

Állomány:

A burgonya puha, jól átfőtt. A halhús a pangasiusra jellemző omlós, mállós, puha, a panír keményebbre sült. 

Illat: A burgonya jellegzetes, semleges illatát a rántott hal jellemző frissen sült illata harmonikusan kiegészíti.
Íz:

A kissé jellegtelen burgonya ízét a  hal sült íze kellő mértékben ellensúlyozza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecetes uborka (80 g /adag)

Külső megjelenés:

2 db félbe vágott kb. 8 cm hosszú uborka olivazöld, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű.

Állomány:

Állománya kissé puha, héja harapáskor  roppanós.

Illat: Az ecetes illat dominál.
Íz:

Inkább édeskés, mint ecetes ízű.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Karalábéleves

  • karaláné
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • zeller
  • 8 tojásos száraztészta
  • napraforgóolaj
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • ételízesítő hozzáadott só nélkül
  • babérlevél
  • borsikafű

Rántott halfilé

  • pangasius
  • zsemlemorzsa
  • tojás
  • búzaliszt
  • sütőzsiradék
  • jódozott só

Petrezselymes burgonya

  • burgonya
  • napraforgó étolaj
  • petrezselyemzöld
  • jódozott só

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >