Zala megye - 72. számú vizsgálat - Lenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha-Lenti
Zala megye - 72. számú vizsgálat - Lenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha-Lenti
72. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Lenti Mesevár Óvoda Főzőkonyha
(8960 Lenti, Vörösmarty u. 41.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,1 pont |
Menü: Karalábéleves, rántott hal petrezselymes burgonyával és ecetes uborkával
Mintavétel ideje: 2019. június 19.
Mintavételi alap : 89 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Bölcsőde Lenti
(8960 Lenti, Vörösmarty u. 41.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karalábéleves (288g /adag)
Külső megjelenés: |
Élénksárga színű, kissé opálos alaplében megfelelően tisztított, eltérő méretűre darabolt narancsos színű sárgarépa karikák, jellemző színű karalábékockák és törtfehér színű gyökérzöldség korongok és apróra darabolt petrezselyemzöldlevél darabok láthatók. A sárgarépa és a gyökérzöldség mennyisége van túlsúlyban a karalábéhoz képest. Fehér színű eperlevél tészta a levesbetét. Zsiradékot nem tartalmaz. |
Állomány: |
Az alaplé hígan folyó, a zöldségek némelyike túlfőtt, egy-két gyökérzöldség fás részt tartalmaz. |
Illat: | A zöldségek közül a karalábé illata dominál. |
Íz: |
Kissé üres ízű, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül, ételízesítőre emlékeztető íz is érezhető. |
Rántott hal petrezselymes burgonyával (88 g + 216 g/adag)
Külső megjelenés: |
Kb.8,5 x 5 cm nagyságú, 0,5 cm vastagságú, háromszög formájú, tetején sötétebb barnára, alján aranybarnára sütött panírral hiánytalanul fedett halszelet a második fogás. A halszelet metszéslapján látszik annak törtfehér színe. A köret egyenletes méretűre (3 x 3 cm) és alakúra (kocka) vágott sárgásfehér színű főtt burgonya, zsiradéktól csillogó felületén apróra vágott petrezselyemlevél darabokat tartalmaz megfelelő mennyiségben. |
Állomány: |
A burgonya puha, jól átfőtt. A halhús a pangasiusra jellemző omlós, mállós, puha, a panír keményebbre sült. |
Illat: | A burgonya jellegzetes, semleges illatát a rántott hal jellemző frissen sült illata harmonikusan kiegészíti. |
Íz: |
A kissé jellegtelen burgonya ízét a hal sült íze kellő mértékben ellensúlyozza. |
Ecetes uborka (80 g /adag)
Külső megjelenés: |
2 db félbe vágott kb. 8 cm hosszú uborka olivazöld, megfelelően göbös felületű, belseje világosabb színű. |
Állomány: |
Állománya kissé puha, héja harapáskor roppanós. |
Illat: | Az ecetes illat dominál. |
Íz: |
Inkább édeskés, mint ecetes ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Karalábéleves
- karaláné
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- zeller
- 8 tojásos száraztészta
- napraforgóolaj
- vöröshagyma
- fokhagyma
- petrezselyemzöld
- só
- ételízesítő hozzáadott só nélkül
- babérlevél
- borsikafű
Rántott halfilé
- pangasius
- zsemlemorzsa
- tojás
- búzaliszt
- sütőzsiradék
- jódozott só
Petrezselymes burgonya
- burgonya
- napraforgó étolaj
- petrezselyemzöld
- jódozott só