Zala megye - 71. számú vizsgálat - Gönczi Ferenc Gimnázium Főzőkonyha-Lenti
Zala megye - 71. számú vizsgálat - Gönczi Ferenc Gimnázium Főzőkonyha-Lenti
71. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Gönczi Ferenc Gimnázium Főzőkonyha
(8960 Lenti, Zrínyi M. u. 5.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,8 pont |
Menü: Zöldségleves, Pulyka cordon blue párolt rizzsel és uborkasalátával
Mintavétel ideje: 2019. június 18.
Mintavételi alap : 34 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Gazdasági Ellátó Szervezet
(8960 Lenti, Gyöngyvirág u. 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (374g /adag)
Külső megjelenés: |
Sárga színű, áttetsző alaplében egyenletes méretűre, apró kockára darabolt narancsos színű hasábra vágott sárgarépa, törtfehér karalábéhasábok (3,5-4 cm), gyökérzöldségkockák, és jellemző színű zöldborsószemek és levélzöldségdarabok láthatók. Néhány zöldségkocka nem megfelelően tisztított. Apró zsiradékcsepp gyöngyözik a tetején. A levesbetét apró kagylótészta. |
Állomány: |
A lé hígan folyó kissé zsíros érzetű, a zöldségek és a levesbetét megfelelően átfőtt. |
Illat: | A leves jellemző a zöldségek illata jól érezhető. |
Íz: |
A zöldséglevesre jellemző, megfelelően ízesített, fűszerezett. |
Pulyka cordon blue párolt rizzsel (158 g + 292 g/adag)
Külső megjelenés: |
A rizs törtfehér színű, több törött szemet tartalmaz. A 10 cm x 6 cm, téglatest formájú, 5 cm magas, átló mellett félbevágott töltött hússzelet sötétre pirított bundával egyenletesen fedett. A bunda felületén néhány apró fekete szemcse látható. A hús szürkésfehér színű, metszésfelületén a rózsaszínes sonkaszeletbe tekert sárga színű, olvadt sajtréteg tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
A rizs pergős, jól rágható. A hús megfelelően átsült, kissé rágós, a töltelék rétegzett, nem széteső a sajt megfelelően olvadt nem folyt ki. |
Illat: | A rizs illata semleges, tiszta, a frissen sült bundázott hús illatában a sonka illata dominál. |
Íz: |
A rizs kissé üres ízű, a bundázott-töltött hús íze kissé elnyomja a töltelék ízét. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. |
Uborkasaláta (124 g /adag)
Külső megjelenés: |
Héjat tartalmazó, jellemző, világoszöld színű, 1 mm-es, egyenletes vastagságúra szelt kígyóuborka-karikák láthatók megfelelő mennyiségű, átlátszó, tiszta zöldes színű felöntőlében. Az uborkaszeletek felületén fokhagyma törmelékek látszanak. Kissé összeesett kinézetű. |
Állomány: |
Uborka roppanós, kellően átérett a felöntőlében. |
Illat: | Illata savanykás-édeskés-fokhagymás. |
Íz: |
Savanykás-édeskés, erősen fokhagymás ízű, ami elnyomja a többi összetevő ízét. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zöldségleves
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- karalábé
- zellergumó
- kelkáposzta
- étolaj
- vöröshagyma
- fokhagyma
- só
- kelbimbó (mirelit)
- levesbetét (csiga)
- finomliszt
- ételízesítő
- zöldborsó (mirelit)
Pulyka cordon blue
- pulyka mellfilé
- gépsonka
- trappista sajt
- tojás
- finomliszt
- zsemlemorzsa
- só, finom
- étolaj
Párolt rizs
- rizs, "A"
- só, finom
- étolaj
Uborkasaláta
- uborka
- ecet
- kristálycukor
- só