null Zala megye - 70. számú vizsgálat - Főzőkonyha–Időskorúak Otthona-Nagykapornak

Zala megye - 70. számú vizsgálat - Főzőkonyha–Időskorúak Otthona-Nagykapornak

Zala megye - 70. számú vizsgálat - Főzőkonyha–Időskorúak Otthona-Nagykapornak

70. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Főzőkonyha–Időskorúak Otthona
(8935 Nagykapornak, Kisfaludy Sándor utca 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,6 pont

 

 

Menü: Meggyleves, aprópecsenye petrezselymes újburgonyával és csemege uborkával

 

Mintavétel ideje: 2019. június 13.

Mintavételi alap : 258 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Időskorúak Otthona Nagykapornak Intézmény
(8935 Nagykapornak, Kisfaludy Sándor utca 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Meggyleves (362 g /adag)

Külső megjelenés:

Meggyre jellemző, élénk mályvaszínű, csomómentesre sűrített levesben egyenetlen színű és méretű bordó-rózsaszínes meggyszemek és eltérő méretűre darabolt őszibarack és a feltehetően tejterméktartalmú sűrítésből származó apró fehér pettyek láthatók.

Állomány:

A leves megfelelő sűrűségű, hígan folyó, a sűrítés csomómentes a meggy és a barack kissé málló.

Illat: A sűrítéshez használt tejtermék és a meggy illata dominál, a szegfűszeg és fahéj illata enyhén érződik.
Íz:

Édeskés-savanykás, a gyümölcs íze nem elég intenzív, a fűszerek íze sem elég karakteres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aprópecsenye petrezselymes újburgonyával  (122 g + 272 g/adag)

Külső megjelenés:

Az aprópecsenyében a sertéshús kis kockára vágott (1x1,5 cm) halvány barnás színű, felületén fűszerszemcsék nem látszanak, alatta áttetsző, hústörmeléket tartalmazó olajos lé van. A köret különböző méretűre és alakúra vágott sárgásfehér színű töredezett főtt krumpli, felületén apróra vágott petrezselyemlevél darabokat tartalmaz megfelelő mennyiségben.

Állomány:

A burgonya puha, jól átfőtt, törmelékes, összeálló, kissé zsírtalan. A hús kissé száraz, nem elég szaftos, de jól átsült.

Illat: A burgonya jellegzetes, semleges illatában a petrezselyem illata érződik, az aprópecsenye illatában a fűszerezettség nem érezhető.
Íz:

A burgonya íze üres, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül, a petrezselyem íze fedezhető fel. A hús nem elég karakteres, nem elég fűszeres, a fokhagyma íze érződik egyedül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka (60 g /adag)

Külső megjelenés:

1 db kb. 8-11 cm hosszú, 2,5 cm átmérőjű uborka sötétzöld színű, megfelelően göbös felületű, egyik mintánál belseje megrepedt.

Állomány:

Állománya megfelelően puha, lédús, némely részén visszapuhult.

Illat: Savanyú-ecetes, enyhe kapor illat mellett a konzervre jellemző illat dominál.
Íz:

Erősen savanyú, ecetes, kevésbé fűszeres, konzervre jellemző íz érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Meggyleves

  • meggy
  • őszibarack
  • búzaliszt
  • tejszín
  • citrom
  • kristálycukor
  • tejföl
  • teafű
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • gyümölcsjoghurt

Aprópecsenye

  • búzaliszt
  • étolaj
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • majoranna
  • sertéscomb
  • fűszersó

Petrezselymes újburgonya

  • újburgonya
  • étolaj
  • petrezselyemzöld (mirelit)

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >