null Zala megye - 68. számú vizsgálat - Főzőkonyha-Búcsúszentlászló

Zala megye - 68. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Búcsúszentlászló

Zala megye - 68. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Búcsúszentlászló

68. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Főzőkonyha
(8925 Búcsúszentlászló, Arany János u. 17.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,3 pont

 

 

Menü: Brokkolikrémleves levesgyönggyel, Hasábburgonya gyroshússal, Cékla

 

Mintavétel ideje: 2019. június 12.

Mintavételi alap : 69 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály

A főzőkonyha üzemeltető neve, címe:
Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény
(8925 Búcsúszentlászló, Arany János u. 17)

Részletes érzékszervi minősítés:

Brokkolikrémleves levesgyönggyel (328g +17g /adag)

Külső megjelenés:

Halvány zöldes színű, opálos, híg lében zöld, a brokkoli virág szemcsék, feltehetően a tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér pettyek és ételízesítőből származó zöldségszemcsék láthatók. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek. A levesbetét 1 cm átmérőjű, drappos színű, gömb alakú, olajos felületű levesgyöngy.

Állomány:

A leves híg, csomómentes, a zöldségek jól pürésítettek, a levesgyöngy megfelelő állományú, roppanós, a levesben kellően visszapuhul.

Illat: A brokkoli illata kevésbé intenzív, a levesgyöngy jellemző, tiszta illatú.
Íz:

A brokkoli íze kevésbé dominál, kissé jellegtelen, az ételízesítő íze érezhető. A levesbetét jellemző ízű.

 

 

 

 

 

 

 

Hasábburgonya gyroshússal  (278 g + 140 g /adag)

Külső megjelenés:

A gyroshús egyenetlen csíkozású, halvány barnás színű, felülete fűszerszemcsékkel borított. narancsos színű zsiradék látható alatta.

A köret nem egyenletes színűre, aranybarnára-aranysárgára sütött különböző méretű, (3-6 cm hosszú, 1 cm széles), hasáb alakú, matt felületű hasábburgonya.

Állomány:

A hús jól tisztított, megfelelően átsült, megpirult, némelyik enyhén túlsütött.

A hasábburgonya nem egyenletesre sütött, de roppanós, belseje puha.

Illat: A köretként tálalt sült hasábburgonya jellemző illata jól harmonizál a sült-pirított hús fűszeres illatával.
Íz:

A sült hasábburgonya íze kissé jellegtelen, kissé száraz, a fűszeres telt ízű hússal fogyasztva azonban harmonikus.

 

 

 

 

Cékla  (120 g /adag)

Külső megjelenés:

Jellegzetes céklavörös színű, 4-5 cm átmérőjű, közel azonos alakú és nagyságú, 0,5 cm vastagságú céklaszeletek a savanyúság.

Állomány:

Kellően átfőtt, roppanós, jól rágható.

Illat: A céklára jellemző, savanykás-édeskés, ecetes, harmonikus.
Íz:

Édes-savanyú ízű, jellegzetes, harmonikus.

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Brokkolikrémleves levesgyönggyel

  • étolaj
  • vaj
  • tejföl (12%-os)
  • liszt
  • jódozott só
  • ételízesítő
  • levesgyöngy
  • brokkoli (mirelit)

Gyroshús

  • étolaj
  • jódozott só
  • sertéscomb
  • gyros fűszersó

Hasábburgonya

  • étolaj
  • hasábburgonya

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >