null Zala megye - 66. számú vizsgálat - Főzőkonyha Szociális Otthon Főzőkonyha - Zalaegerszeg

Zala megye - 66. számú vizsgálat - Főzőkonyha Szociális Otthon Főzőkonyha - Zalaegerszeg

Zala megye - 66. számú vizsgálat - Főzőkonyha Szociális Otthon Főzőkonyha - Zalaegerszeg

66. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Főzőkonyha Szociális Otthon Főzőkonyha
(8900 Zalaegerszeg, Külső Kórház u. 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1 pont

 

 

Menü: Rizsleves, Babfőzelék sültkolbásszal, Félbarna kenyér

Mintavétel ideje: 2019. június 11.

Mintavételi alap : 495 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény
(8900 Zalaegerszeg, Külső Kórház u. 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Rizsleves (394 g /adag)

Külső megjelenés:

Világossárga színű, kissé opálos lében egyenletes méretűre , kockára darabolt narancsos színű sárgarépa, törtfehér gyökérzöldségdarabok, elvétve zöldes kelbimbó és elvétve zöldfűszerdarabok láthatók. A zöldségek egy része nem megfelelően tisztított, elszíneződött, fekete foltokat tartalmaz. A levesbetét törtfehér színű, töredezett rizsszemek.

Állomány:

A lé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik zöldség és rizsszem túlfőtt.

Illat: Nem elég intenzív illatú, ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető.
Íz:

A zöldséglevesre jellemző, de nem elég intenzív zöldség ízű, inkább az ételízesítő íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babfőzelék sültkolbásszal  (384 g + 124 g /adag)

Külső megjelenés:

A barnás-drapposra színezett főzelékalapban feltehetően tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér pettyek, fekete és piros fűszerszemcsék és többnyire egész barna babszemek láthatók viszonylag kis mennyiségben.

A feltétként tálalt kolbász, 1 egész darab, kb. 8 cm hosszú 3,5 cm átmérőjű, jellemző alakú, mozaikos metszésfelülete fűszerpaprikától színezett, feketebors szemcsékkel tarkított túlnyomórészt húspépet és zsiradékszemcsét tartalmazó. Burkolata tiszta, kissé ráncos, pirított, zsiradéktól enyhén csillog. 

Állomány:

A főzelék megfelelő sűrűségű, a babszemek egy része túlfőtt, a többi puha, jól rágható, de mennyiségük a főzelékalaphoz képest kevés.

A kolbász megfelelően átsült, rugalmas, puha, harapáskor roppanós, szaftos, szerkezet megfelelő.

Illat: A főzeléknél a sűrítőanyag illata dominál, a kolbász harmonikus, karakteres, fűszeres illatú, jól kiegészíti a főzelék jellegtelen illatát.
Íz:

A főzeléknél a sűrítőanyag íze dominál, a kolbász enyhén csípős, jól fűszerezett, jól átsült, harmonikusan kiegészíti a főzelék gyengébb ízhatását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Félbarna kenyér  (45 g /adag)

Külső megjelenés:

A vekni formájúra sült, arányosan domború kenyérből szelt 2 db kenyérszelet héja matt fényű, világosbarna színű, kissé cserepes. A bélzet a felhasznált lisztre jellemző törfehér-drappos színű.

Állomány:

A bélzet megfelelően lazított, rugalmas, puha. A héj jól rágható.

Illat: A kenyértípusra jellemző illatú.
Íz:

A kenyértípusra jellemző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Rizsleves

  • rizs
  • őrölt bors
  • csontleves alappor
  • húsleves alappor

Babfőzelék

  • étolaj
  • tej, 2,8%-os
  • tejföl, 12%-os
  • liszt
  • tarkabab
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • ecet

Sültkolbász

  • sütőkolbász
  • étolaj

Félbarna kenyér


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >