Zala megye - 66. számú vizsgálat - Főzőkonyha Szociális Otthon Főzőkonyha - Zalaegerszeg
Zala megye - 66. számú vizsgálat - Főzőkonyha Szociális Otthon Főzőkonyha - Zalaegerszeg
66. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Főzőkonyha Szociális Otthon Főzőkonyha
(8900 Zalaegerszeg, Külső Kórház u. 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 15,1 pont |
Menü: Rizsleves, Babfőzelék sültkolbásszal, Félbarna kenyér
Mintavétel ideje: 2019. június 11.
Mintavételi alap : 495 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézmény
(8900 Zalaegerszeg, Külső Kórház u. 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Rizsleves (394 g /adag)
Külső megjelenés: |
Világossárga színű, kissé opálos lében egyenletes méretűre , kockára darabolt narancsos színű sárgarépa, törtfehér gyökérzöldségdarabok, elvétve zöldes kelbimbó és elvétve zöldfűszerdarabok láthatók. A zöldségek egy része nem megfelelően tisztított, elszíneződött, fekete foltokat tartalmaz. A levesbetét törtfehér színű, töredezett rizsszemek. |
Állomány: |
A lé hígan folyó, a zöldségek puhák, némelyik zöldség és rizsszem túlfőtt. |
Illat: | Nem elég intenzív illatú, ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. |
Íz: |
A zöldséglevesre jellemző, de nem elég intenzív zöldség ízű, inkább az ételízesítő íze dominál. |
Babfőzelék sültkolbásszal (384 g + 124 g /adag)
Külső megjelenés: |
A barnás-drapposra színezett főzelékalapban feltehetően tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér pettyek, fekete és piros fűszerszemcsék és többnyire egész barna babszemek láthatók viszonylag kis mennyiségben. A feltétként tálalt kolbász, 1 egész darab, kb. 8 cm hosszú 3,5 cm átmérőjű, jellemző alakú, mozaikos metszésfelülete fűszerpaprikától színezett, feketebors szemcsékkel tarkított túlnyomórészt húspépet és zsiradékszemcsét tartalmazó. Burkolata tiszta, kissé ráncos, pirított, zsiradéktól enyhén csillog. |
Állomány: |
A főzelék megfelelő sűrűségű, a babszemek egy része túlfőtt, a többi puha, jól rágható, de mennyiségük a főzelékalaphoz képest kevés. A kolbász megfelelően átsült, rugalmas, puha, harapáskor roppanós, szaftos, szerkezet megfelelő. |
Illat: | A főzeléknél a sűrítőanyag illata dominál, a kolbász harmonikus, karakteres, fűszeres illatú, jól kiegészíti a főzelék jellegtelen illatát. |
Íz: |
A főzeléknél a sűrítőanyag íze dominál, a kolbász enyhén csípős, jól fűszerezett, jól átsült, harmonikusan kiegészíti a főzelék gyengébb ízhatását. |
Félbarna kenyér (45 g /adag)
Külső megjelenés: |
A vekni formájúra sült, arányosan domború kenyérből szelt 2 db kenyérszelet héja matt fényű, világosbarna színű, kissé cserepes. A bélzet a felhasznált lisztre jellemző törfehér-drappos színű. |
Állomány: |
A bélzet megfelelően lazított, rugalmas, puha. A héj jól rágható. |
Illat: | A kenyértípusra jellemző illatú. |
Íz: |
A kenyértípusra jellemző |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Rizsleves
- rizs
- őrölt bors
- só
- csontleves alappor
- húsleves alappor
Babfőzelék
- étolaj
- tej, 2,8%-os
- tejföl, 12%-os
- liszt
- tarkabab
- őrölt bors
- fűszerpaprika
- só
- fokhagyma
- ecet
Sültkolbász
- sütőkolbász
- étolaj
Félbarna kenyér