null Zala megye - 65. számú vizsgálat - Kópékuckó Óvoda Tálalókonyha - Zalaszántó

Zala megye - 65. számú vizsgálat - Kópékuckó Óvoda Tálalókonyha - Zalaszántó

Zala megye - 65. számú vizsgálat - Kópékuckó Óvoda Tálalókonyha - Zalaszántó

65. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Kópékuckó Óvoda Tálalókonyha
(8353 Zalaszántó, Zrínyi utca 14.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,4 pont

 

 

Menü: Karfiolleves, Lencsefőzelék sertéspörkölttel, Teljes kiőrlésű kenyér

Mintavétel ideje: 2019. június 05.

Mintavételi alap : 320 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe:
Turul Vendéglő
(8353 Zalaszántó, Fő utca 199/6.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiolleves (226 g /adag)

Külső megjelenés:

Opálos, sárgás színű alaplében narancsos, néhol elszíneződött sárgarépakockák és eltérő méretű törtfehér karfiolrózsadarabok, levesbetétként vajszínű csigatészta látható. Tetején sárgás színű zsiradék cseppek gyöngyöznek, benne zöldséglevél darabok úsznak.  

Állomány:

Az alaplé hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét túlfőttek, mállók, zsíros érzetű.

Illat: Savanykás illatú, a karfiol illata enyhén érezhető, nem harmonikus, kissé jellegtelen.
Íz:

A karfiol domináns íze mellett a sárgarépa íze enyhén érződik. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, üres ízhatású.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lencsefőzelék sertéspörkölttel  (272 g + 122 g /adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetes sűrűségű, zöldes-barnás színű főzelékalapban barna színű, többségében sérült lencseszemek láthatók. Egy-két szalonnabőrke és feltehetően ételízesítőből származó narancsos zöldségfoszlány is felfedezhető benne.

A feltétként tálalt pörkölt szaftja pirospaprikától színezett, tetején zsiradékcseppek és fekete fűszerszemcsék láthatók.  A sertéshús változó méretű, 1-3cm x 1 cm-re kockázott, néhol zsíros részeket tartalmaz, barna színű.

Állomány:

A megfelelő sűrűségű, csomómentes főzelékalapban a lencseszemek egy része sérült.

A pörköltszaft megfelelő sűrűségű, a hús átsült- átfőtt, könnyen rágható, de a zsíros részek nehezebben rághatók

Illat: Lencsefőzelékre jellemző, enyhén savanykás, a fűszerek illata megfelelően érezhető, amivel a pörkölt jellemző, fűszeres illata harmonizál.
Íz:

A főzelék jellegének megfelelő, enyhén savanykás a mustár és a tejterméknek köszönhetően, jól fűszerezett, amivel jól harmonizál a pörkölt íze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljes kiőrlésű kenyér  (45 g /adag)

Külső megjelenés:

A formában sült, arányosan domború kenyérszelet héja matt fényű, barna színű. A bélzet drapp színű, benne sötétebb barna korpaszemcsék láthatóak egyenletes eloszlásban. A bélzet a héjtól nem elválló.

Állomány:

A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, puha, megfelelően lyukacsos, a korpaszemcsék egyenletes eloszlásban láthatók.

Illat: A kenyértípusra jellemző aromás illatú.
Íz:

A kenyértípusra jellemző aromás-jellegzetes ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Karfiolleves

  • őrölt bors
  • csigatészta
  • étolaj
  • fűszerpaprika
  • gyökér, mirelit
  • karfiol, mirelit
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • sárgarépa, mirelit
  • só, jódozott
  • vöröshagyma
  • zeller, mirelit

Lencsefőzelék

  • babérlevél
  • búzaliszt
  • ecet
  • étolaj
  • fokhagyma
  • lencse
  • mustár
  • só, jódozott
  • szalonna
  • tejföl, 12%-os
  • vöröshagyma

Sertéspörkölt

  • bors, őrölt
  • étolaj
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • kömény, őrölt
  • lecsó, natur
  • sertéscomb
  • só, jódozott
  • vöröshagyma

Teljes kiőrlésű kenyér


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >