Zala megye - 65. számú vizsgálat - Kópékuckó Óvoda Tálalókonyha - Zalaszántó
Zala megye - 65. számú vizsgálat - Kópékuckó Óvoda Tálalókonyha - Zalaszántó
65. számú vizsgálat (Tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Kópékuckó Óvoda Tálalókonyha
(8353 Zalaszántó, Zrínyi utca 14.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 15,4 pont |
Menü: Karfiolleves, Lencsefőzelék sertéspörkölttel, Teljes kiőrlésű kenyér
Mintavétel ideje: 2019. június 05.
Mintavételi alap : 320 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha neve, címe:
Turul Vendéglő
(8353 Zalaszántó, Fő utca 199/6.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karfiolleves (226 g /adag)
Külső megjelenés: |
Opálos, sárgás színű alaplében narancsos, néhol elszíneződött sárgarépakockák és eltérő méretű törtfehér karfiolrózsadarabok, levesbetétként vajszínű csigatészta látható. Tetején sárgás színű zsiradék cseppek gyöngyöznek, benne zöldséglevél darabok úsznak. |
Állomány: |
Az alaplé hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét túlfőttek, mállók, zsíros érzetű. |
Illat: | Savanykás illatú, a karfiol illata enyhén érezhető, nem harmonikus, kissé jellegtelen. |
Íz: |
A karfiol domináns íze mellett a sárgarépa íze enyhén érződik. A só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül, üres ízhatású. |
Lencsefőzelék sertéspörkölttel (272 g + 122 g /adag)
Külső megjelenés: |
A jellegzetes sűrűségű, zöldes-barnás színű főzelékalapban barna színű, többségében sérült lencseszemek láthatók. Egy-két szalonnabőrke és feltehetően ételízesítőből származó narancsos zöldségfoszlány is felfedezhető benne. A feltétként tálalt pörkölt szaftja pirospaprikától színezett, tetején zsiradékcseppek és fekete fűszerszemcsék láthatók. A sertéshús változó méretű, 1-3cm x 1 cm-re kockázott, néhol zsíros részeket tartalmaz, barna színű. |
Állomány: |
A megfelelő sűrűségű, csomómentes főzelékalapban a lencseszemek egy része sérült. A pörköltszaft megfelelő sűrűségű, a hús átsült- átfőtt, könnyen rágható, de a zsíros részek nehezebben rághatók |
Illat: | Lencsefőzelékre jellemző, enyhén savanykás, a fűszerek illata megfelelően érezhető, amivel a pörkölt jellemző, fűszeres illata harmonizál. |
Íz: |
A főzelék jellegének megfelelő, enyhén savanykás a mustár és a tejterméknek köszönhetően, jól fűszerezett, amivel jól harmonizál a pörkölt íze. |
Teljes kiőrlésű kenyér (45 g /adag)
Külső megjelenés: |
A formában sült, arányosan domború kenyérszelet héja matt fényű, barna színű. A bélzet drapp színű, benne sötétebb barna korpaszemcsék láthatóak egyenletes eloszlásban. A bélzet a héjtól nem elválló. |
Állomány: |
A bélzet egyenletesen lazított, rugalmas, puha, megfelelően lyukacsos, a korpaszemcsék egyenletes eloszlásban láthatók. |
Illat: | A kenyértípusra jellemző aromás illatú. |
Íz: |
A kenyértípusra jellemző aromás-jellegzetes ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Karfiolleves
- őrölt bors
- csigatészta
- étolaj
- fűszerpaprika
- gyökér, mirelit
- karfiol, mirelit
- petrezselyemzöld, mirelit
- sárgarépa, mirelit
- só, jódozott
- vöröshagyma
- zeller, mirelit
Lencsefőzelék
- babérlevél
- búzaliszt
- ecet
- étolaj
- fokhagyma
- lencse
- mustár
- só, jódozott
- szalonna
- tejföl, 12%-os
- vöröshagyma
Sertéspörkölt
- bors, őrölt
- étolaj
- fokhagyma
- fűszerpaprika
- kömény, őrölt
- lecsó, natur
- sertéscomb
- só, jódozott
- vöröshagyma
Teljes kiőrlésű kenyér