Zala megye - 15. vizsgálat - Bagod - Bagod Általános Iskola
Zala megye - 15. vizsgálat - Bagod - Bagod Általános Iskola
15. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Bagod Általános Iskola (8992 Bagod, Kossuth u. 15.)
A menü minősítése:
kiválóan |
ÁTLAG FELETTI |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Menü: Almás gesztenyekrémleves, sajttal rakott rizseshús, kistermelői csemegeuborka Mintavétel ideje: 2015. április 9. Főzőkonyha: |
|
Részletes érzékszervi minősítés:
Almás gesztenyekrémleves (0,35 l/adag)
Külső megjelenés: |
Fényes, mogyoróbarna színű, sűrű krémleves, benne a gesztenye belső héjából származó sok apró, vörösesbarna szemcse. Tetején aranysárgától sötétbarnáig terjedő színű hosszúkás, illetve gömbölyű mazsola. |
Állomány: |
Sűrűn folyó, sima, csomómentes. A mazsola megfelelő állagú, könnyen rágható. |
Illat: |
Kellemes fahéjas, fűszeres, a gesztenye és az alma illata harmonikus összhangot eredményez. |
Íz: |
Enyhén édeskés, gesztenyés, savanykás, fahéjas. |
Sajttal rakott rizseshús (0,25 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Kb. 8-9 cm-es kockában adagolt, rakott rizseshús, tetején aranysárgára sült sajtos-tejfölös réteg. A darált hús szürkés-barnás, a rizs a paprikás-hagymás pörköltszafttól világos pirosas színű. |
Állomány: |
A darált hús és a rizs kellően átfőtt, puha, de nem szétfőtt. A darált hús kisebb-nagyobb csomókban összetapadt, de szétnyomható. A rizs és hús aránya megfelelő eloszlású. A tejfölös sajtréteg szilárd, egyenletesen vonja be az ételt a teljes felületen. |
Illat: |
A paprikás, hagymás pörkölt illat dominál. Enyhén tejfölös, sajtos, gabonás. Tiszta idegen illattól mentes. |
Íz: |
Kellemes, fűszeres, harmonikus, telt. A sajtos-tejfölös bevonat jól illik a rakott formában sütött rizseshúshoz. |
Kistermelői csemegeuborka (0,1 kg/adag)
Külső megjelenés: |
6-7 cm hosszú, jellegzetes olajzöld színű, enyhén görbült uborkák. |
Állomány: |
Hersegően ropogós. |
Illat: |
Kellemes, jellegének megfelelően savanyú. |
Íz: |
Savanyú, enyhén édeskés, kissé karcos utóízzel. Kevésbé telt. |
Részletes összetétel/anyaghányad |
Almás gesztenyekrémleves (10 adag) alma -1 kg, gesztenye massza – 0,175 kg, tejszín – 0,2 l, zabliszt – 0,02 kg, fahéj – 0,001 kg, mazsola – 0,15 kg
Sajttal rakott rizseshús (10 adag) sertés lapocka – 0,65 kg, vöröshagyma – 0,16 kg, fokhagyma – 0,005 kg, olaj – 0,12 kg, tejföl – 0,39 l, rizs – 0,6 kg, tojás – 0,17 kg, trappista sajt – 0,15 kg
Kistermelői csemegeuborka víz, ecet 10%, só, kristálycukor, Na-benzonát, torma, mustármag, egészbors, babérlevél, kapor, zöldség |