null Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához
2015. március 31., kedd

A tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából, emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából történő belföldi forgalomba hozatalának feltételei közé tartozik, hogy a képesített víziállat-egészségőr előzetes helyszíni szemle alapján a szállított állatok illetve a származási állomány állategészségügyi szempontból szállításra alkalmas állapotát igazolja. Ezt az igazolást kötött formában, a vonatkozó jogszabály alapján szigorú számadású bizonylaton teheti meg. A képesített víziállat-egészségőrök az igazolást a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.

A tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről szóló 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet előírja, hogy tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás kíséri.

Tenyésztett víziállatok emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt a állattartói nyilatkozat mellett  a rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás is kíséri. A képesített víziállat-egészségőrök a víziállat-egészségőri igazolást tömbös formában a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.
 


Friss hírek

Magyarország EU által elismert szarvasmarha brucellózis mentességének megszerzéséhez szükséges lépések az AHL alapján
2021. április 15., csütörtök

Magyarország EU által elismert szarvasmarha brucellózis mentességének megszerzéséhez szükséges lépések az AHL alapján

Magyarországon 1985 óta nem fordult elő szarvasmarha brucellózis, az ezt megelőző időszakban végrehajtott sikeres hazai mentesítési programnak köszönhetően. A vonatkozó hazai rendelet 1 szerint évente több százezres nagyságrendben elvégzett vizsgálatok alapján szarvasmarha-állományaink több mint 99%-a hivatalosan mentes a szarvasmarha-brucellózistól.

Tovább >

Állategészségügyi Kerettörvény
2021. április 15., csütörtök

Állategészségügyi Kerettörvény

Az Európai Parlament és a Tanács 2016 márciusában fogadta el a fertőző állatbetegségekről szóló rendeletet – a köznyelvben „Állategészségügyi törvényt” –, melyet 2016. március 31-én tettek közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lépett hatályba, 2021. április 21-től pedig kötelezően alkalmazandó minden tagállamban.

Tovább >