null Visszavonták a titán-dioxid, mint takarmány adalékanyag engedélyét

Visszavonták a titán-dioxid, mint takarmány adalékanyag engedélyét

2021. december 6, hétfő

Megjelent a titán-dioxid valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezésének megtagadásáról szóló végrehajtási rendelet, amely 2021. december 15-én lép hatályba. 

Előírásai szerint az adalékanyagot és az azt tartalmazó előkeverékek meglévő készleteit 2022. március 20-ig ki kell vonni a forgalomból. Az adalékanyaggal vagy az azt tartalmazó előkeverékből 2022. március 20. előtt előállított takarmány-alapanyagokat és takarmánykeverékeket 2022. június 20-ig kell kivonni a forgalomból.

Kapcsolódó jogszabály:
a Bizottság 2021/2090/EU számú végrehajtási rendelete (2021. november 25.) a titán-dioxid valamennyi állatfaj takarmány-adalékanyagaként történő engedélyezésének megtagadásáról
 

Friss hírek

2025. március 26, szerda

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét a Nébih vizsgálatai

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) betegség jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírusürítés csökkentése érdekében a 3000 állatot számláló gazdaság vakcinázását a vármegyei kormányhivatal szakemberei haladéktalanul megkezdték, és napokon belül elindul a telep felszámolása is. A Győri és Mosonmagyaróvári járásokban több korlátozó intézkedés is életbe lépett. A járványterjedés megelőzésében kiemelten fontos szerepe van a háztáji, fogékony állatok mielőbbi levágásának.

Tovább >

2025. március 26, szerda

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Tovább >