null Virtuálisan üléseznek a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának tagjai

Virtuálisan üléseznek a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának tagjai

2021. május 10, hétfő

A FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS) 2021. május 11-25. között tartja 41. ülését. A találkozónak 1972 óta Magyarország ad otthont, létrehívása óta azonban első alkalommal fordul elő, hogy a szakemberek nem személyesen, hanem online felületen találkoznak.

A testület legfőbb küldetése a nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseinek összefogása. Az elnöki feladatokat évtizedek óta magyar szakember látja el. A pozíciót dr. Nagy Attila, az Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója tölti be, míg az alelnöki feladatokat az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet munkatársa, dr. Farkas Zsuzsa látja el. A kiemelt jelentőségű szakmai esemény megrendezésében ez alkalommal is fontos szerepet vállalt az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A pandémia jelentette kihívások miatt a máskor négynapos rendezvény ezúttal hosszabbra nyúlik, 2021. május 17. és 25. között nyílik a szakemberek számára lehetőség arra, hogy a mintavételi és analitikai témákban felmerült kérdéseket megvitassák, az új eredményeket feldolgozzák. A fő ülésszakaszon előkerülő témák előkészítését 2021. május 10. és 12. között a szabványosító szervezetek, valamint a tematikus elektronikus munkacsoportok kezdik el.
A szakbizottság tagjaira az új, virtuális formában is olyan jelentős feladatok várnak, mint a mérési bizonytalanságról szóló útmutató felülvizsgálata, az egységes mintavételi szabályok kidolgozása, a jelenlegi, vizsgálati módszerekről szóló szabványgyűjtemény gabona-, tejipar és zsírok-olajok területén használt módszereinek áttekintése, új mérési módszerek bevezetése, valamint a szabványgyűjtemény alapján egy, a Nébih által üzemeltetett adatbázis elkészítése.
Bár a szakbizottság budapesti rendezvényein évről évre egyre több szakember és egyre több ország képviseltette magát, a virtuális találkozó újabb lehetőségeket nyitott meg: idén a világ olyan tájairól is becsatlakozhatnak a bizottság munkájába az érdeklődők, ahonnan korábban a távolság miatt a képzett szakemberek nem tudtak részt venni a bizottság referenciaanyagainak kialakításában, legfontosabb eredményeinek megfogalmazásában. Idén 75 ország és 20 nemzetközi szervezet közel 450 delegáltja fejezte ki az eseményen való részvételi szándékát.

Az esemény ajánló videója az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/r7TdwKSVaQI

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >