null Virtuálisan üléseznek a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának tagjai

Virtuálisan üléseznek a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának tagjai

Virtuálisan üléseznek a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának tagjai
2021. május 10, hétfő

A FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS) 2021. május 11-25. között tartja 41. ülését. A találkozónak 1972 óta Magyarország ad otthont, létrehívása óta azonban első alkalommal fordul elő, hogy a szakemberek nem személyesen, hanem online felületen találkoznak.

A testület legfőbb küldetése a nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseinek összefogása. Az elnöki feladatokat évtizedek óta magyar szakember látja el. A pozíciót dr. Nagy Attila, az Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság igazgatója tölti be, míg az alelnöki feladatokat az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet munkatársa, dr. Farkas Zsuzsa látja el. A kiemelt jelentőségű szakmai esemény megrendezésében ez alkalommal is fontos szerepet vállalt az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A pandémia jelentette kihívások miatt a máskor négynapos rendezvény ezúttal hosszabbra nyúlik, 2021. május 17. és 25. között nyílik a szakemberek számára lehetőség arra, hogy a mintavételi és analitikai témákban felmerült kérdéseket megvitassák, az új eredményeket feldolgozzák. A fő ülésszakaszon előkerülő témák előkészítését 2021. május 10. és 12. között a szabványosító szervezetek, valamint a tematikus elektronikus munkacsoportok kezdik el.
A szakbizottság tagjaira az új, virtuális formában is olyan jelentős feladatok várnak, mint a mérési bizonytalanságról szóló útmutató felülvizsgálata, az egységes mintavételi szabályok kidolgozása, a jelenlegi, vizsgálati módszerekről szóló szabványgyűjtemény gabona-, tejipar és zsírok-olajok területén használt módszereinek áttekintése, új mérési módszerek bevezetése, valamint a szabványgyűjtemény alapján egy, a Nébih által üzemeltetett adatbázis elkészítése.
Bár a szakbizottság budapesti rendezvényein évről évre egyre több szakember és egyre több ország képviseltette magát, a virtuális találkozó újabb lehetőségeket nyitott meg: idén a világ olyan tájairól is becsatlakozhatnak a bizottság munkájába az érdeklődők, ahonnan korábban a távolság miatt a képzett szakemberek nem tudtak részt venni a bizottság referenciaanyagainak kialakításában, legfontosabb eredményeinek megfogalmazásában. Idén 75 ország és 20 nemzetközi szervezet közel 450 delegáltja fejezte ki az eseményen való részvételi szándékát.

Az esemény ajánló videója az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/r7TdwKSVaQI

Friss hírek

Lezárult a drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető vállalkozások támogató ellenőrzési kampánya
2022. december 5, hétfő

Lezárult a drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető vállalkozások támogató ellenőrzési kampánya

Támogató helyszíni szemlékkel segítette az elmúlt időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltató vállalkozásokat annak érdekében, hogy a jövőben a rájuk vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően nyújthassanak szolgáltatásokat a hazai gazdáknak. A szemlék hasznos, gyakorlatias tapasztalatokkal zárultak, így várhatóan jövő tavasszal is folytatódnak.

Tovább >

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban
2022. december 5, hétfő

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén. A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok, több terméktípust is kiemelten vizsgál majd a Nébih laboratóriuma.

Tovább >