Veszprém vármegye - 95. számú vizsgálat - TÁLALÓKONYHA - Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda - Pétfürdő
Veszprém vármegye - 95. számú vizsgálat - TÁLALÓKONYHA - Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda - Pétfürdő
95. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
TÁLALÓKONYHA - Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda
(8105 Pétfürdő, Liszt Ferenc utca 17.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,7 pont |
Menü: Paradicsomleves, Petrezselymes burgonya, sült csirkecomb, Csemege uborka
Mintavétel ideje: 2022.07.21.
Mintavételi alap : 53 adag
Korosztály: 3-7 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata
(8105 Pétfürdő, Berhidai út 6 C.em ép)
Részletes érzékszervi minősítés:
Paradicsomleves (238 g /adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé egynemű, pirosas-naracsos színű, megfelelően élénk. Zsíradékcseppeket kellő mennyiségben és arányban tartalmaz a felületén. Piros és fekete fűszerszemcséket tartalmaz. A levesbetét betűtészta, törtfehér színű, bazonosíthatatlanul szétfőtt, töredezett darbokban található. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, egynemű, homogén. A levesbetét teljes mennyiségében szétfőtt, ázott, málló darabokból áll. |
Illat: | Jellegzetesen édeskés-savanykás, telt, harmonikus illatú. A leves elnevezése és a bírált étel illata összhangban van. |
Íz: | A leves íze jellemzően ízesített, fűszerezett, de kissé jellegtelen. A só ízfokozó hatása túlzottan erőteljes. A leves elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. |
Petrezselymes burgonya, sült csirkecomb (366 g /adag)
Külső megjelenés: | A burgonya sárgás színű jól tisztított, egyenetlen méretűre darabolt, felülete nem kiszáradt, túl kevés zöld fűszernövény darabbal. A csontos sült csirkecomb jellemző formájú, nem sérült ép, egész. Felülete sülthúsra jellemző. A hús felületén található bőr halványsárga, nem kellően pirított. A hús belseje kellően átsült, metszéslapja halványdrapp színű. A hús felületén fűszernövény darabok találhatók. Megfelelően tisztított, összhatásában tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | A burgonya puha, egyenletesen, kellően átfőtt. Nem vizes, nem túl zsíros. A hús kellően átsült, puha, rugalamas, nem zsíros, nem száraz, rágási maradékot nem ad. A hús a csonttól jól elválik. |
Illat: | A burgonya jellegzetes natúr semleges illata érződik. A petrezselyem illata nem érezhető. Az étel elnevezése és a bírált étel illata nincs összhangban. A hús kissé jellegtelen illatú. |
Íz: |
A burgonya nem jellemzően ízesített, a zöldfűszer íze nem érezhető. A hús íze jellemző, de kissé jellegtelen. Az étel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van. |
Csemege uborka (71,3 g /adag)
Külső megjelenés: | 2* fél darab ép, egészséges, jellemzően sötétzöld színű uborka. Metszéslapja egynemű, nem tartalmaz üregeket. Felületén fehéres- szürkés színű kiválás látható. |
Állomány: | Túl érett, nem megfelelő állagú, elpuhult nem friss érzetű. A héja jól rágható, rágási maradékot nem ad. |
Illat: | Szúrósan savanyú szagú, az ecet szaga elnyomja az uborka enyhe illatát. |
Íz: |
Maróan ecetes ízű, erjedt hatást keltő. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Paradicsomleves:
- paradicsompüré natúr 22-24 %
- só, finom, jódozott
- finomliszt, búza
- vöröshagyma
- kristálycukor
- étolaj, napraforgó
- tészta, ABC, 4 tojásos
Petrezselymes burgonya:
- étolaj, napraforgó
- petrezselyemzöldje
- só, finom, jódozott
- burgonya
Sült csirkecomb:
- csirkecomb
- étolaj, napraforgó
- majoranna
- bors őrölt, fekete
- só, finom, jódozott
Csemege uborka