null Veszprém vármegye - 94. számú vizsgálat - Ifjúsági Tábor Tálalókonyha - Balatonakali

Veszprém vármegye - 94. számú vizsgálat - Ifjúsági Tábor Tálalókonyha - Balatonakali

Veszprém vármegye - 94. számú vizsgálat - Ifjúsági Tábor Tálalókonyha - Balatonakali

94. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Ifjúsági Tábor Tálalókonyha
(8243 Balatonakali, Üdülő utca 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,6 pont

Menü: Zöldséges burgonyaleves, Bolognai spagetti reszelt sajttal, Őszibarack

Zöldséges burgonyaleves, Bolognai spagetti reszelt sajttal

Mintavétel ideje: 2022.07.20.

Mintavételi alap : 70 adag 

Korosztály: 15-18 éves

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Ifjúsági Tábor Tálalókonyha
(8243 Balatonakali, Üdülő utca 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldséges burgonyaleves (418 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé enyhén opálos, tetején apró zsiradékcseppek láthatóak, fekete fűszerszemcséket tartalmaz kis mennyiségben. Közel azonos méretű, sárga színű burgonyakockákat, narancssárga színű, szétfőtt, törmelékes sárgarépa kockákat és beazonosíthatatlan, fehér színű zöldségtörmeléket tartalmaz.
Állomány: Az alaplé hígan folyó. A burgonya kellően és megfelelően átfőtt, puha. A többi zöldség átfőtt, foszlányos, szétmálló.
Illat: Jellegtelen, üres, ételízesítő jellegű illat dominál. Enyhén zöldséges illatú, nem harmonikus.
Íz: A zöldségek íze enyhén érezhető, mellette ételízesítő jellegű íz dominál. A só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül.

Bolognai spagetti reszelt sajttal (612 g /adag)

Külső megjelenés: A tészta halványsárga színű spagetti, a tésztaszálak épek, nem szétfőttek, nem tapadtak össze, felületük zsiradéktól enyhén fényes. A mártás megfelelően sűrűn folyó, pirosas-narancssárgás színű, benne sárgarépa csíkok, zöldfűszer-darabok és darálthús látható. A mártás a tésztát egyenletesen fedi, megfelelő és arányos mennyiségű. A tetején halványsárga színű, egyenletesen reszelt sajt található. A sajt megfelelő mennyiségben van jelen. Összességében tetszetős megjelenésű, étvágygerjesztő.
Állomány: A tészta és a mártás kellően és egyenletesen átfőtt, puha, rugalmas. A mártás jellemző sűrűségű, az összetevők megfelelően átfőttek, puhák. A reszelt sajt puha, jól rágható, rugalmas.
Illat: Jellemző, paradicsomos-húsos-fűszeres, tiszta, harmonikus illatú. Az étel elnevezése és a bírált étel illata összhangban van.
Íz:

Jellegzetes, paradicsomos-húsos-fűszeres, telt, karakteres ízű. Megfelelően fűszerezett. Az étel elnevezése és a bírált étel íze összhangban van.

 

 

 

 

 


 

Őszibarack (155 g /adag)

Külső megjelenés: 1 db kb. 6-7 cm átmérőjű, ép, egészséges, tiszta felületű, jellemző színű őszibarack. Kártevőktől mentes.
Állomány: Megfelelően érett, megfelelő állagú, lédús, rostos. A héj nem kemény, jól rágható.
Illat: A gyümölcsre jellemző, harmonikus, intenzív, édeskés, aromás.
Íz:

A gyümölcsre jellemző. Harmonikus, intenzív, édeskés, aromás.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldséges burgonyaleves, Bolognai spegetti reszelt sajttal, Őszibarack:

  • sertés színhús
  • sertéslapocka
  • olaj (napraforgó)
  • tejföl 12 %
  • trappista sajt reszelt
  • tojás
  • liszt, BL-55
  • búzadara
  • száraztészta, durum
  • bazsalikom, morzsolt
  • bors, fehér, őrölt
  • fűszerpaprika, csemege
  • oregáno, morzsolt
  • tárkony
  • só, jódozott
  • ételízesítő, hozzáadott sót nem tartalmaz
  • burgonya
  • fokhagyma
  • gyökér petrezselyem
  • petrezselyemzöld, csomós
  • paradicsom
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • lilahagyma
  • zeller
  • őszibarack
  • gyökérkocka mirelit
  • karalábé mirelit
  • sűrített paradicsom, konzerv


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >