null Veszprém vármegye - 92. számú vizsgálat - "DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM" - Veszprém

Veszprém vármegye - 92. számú vizsgálat - "DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM" - Veszprém

Veszprém vármegye - 92. számú vizsgálat - "DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM" - Veszprém

92. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
"DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM"
(8200 Veszprém, ARADI VÉRTANÚK útja 2.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,6 pont

Menü: Karamellás körteleves, Budapest sertésragu, párolt rizs, Uborkasaláta
Mintavétel ideje: 2022.07.19.

Mintavételi alap : 100 adag 

Korosztály: iskolás

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
"DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM"
(8200 Veszprém, ARADI VÉRTANÚK útja 2.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karamellás körteleves (296 g /adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, barna színű. Barna és fekete fűszerszemcséket tartalmaz megfelelő mennyiségben és arányban. A gyümölcs közel azonos méretűre és alakúra kockázott, jól tisztított. Felületén apró zsiradékcseppek láthatóak megfelelő mennyiségben. A dúsítás homogén, sima.
Állomány: Az alaplé jellemző sűrűségű, a sűrítés egynemű, csomómentes. A gyümölcs egyenletesen és megfelelően átfőtt, jól rágható.
Illat: Jellegzetes, telt, harmonikus, édeskés. A gyümölcs, a fűszerek és a pirított cukor illata harmonikusan érezhető.
Íz: Jellegzetes, édeskés. Jellemzően fűszerezett. A túlpirított cukor keserű íze kissé elnyomja a többi összetevő ízét.

Budapest sertésragu, párolt rizs (425 g /adag)

Külső megjelenés: A szaft alap megfelelő sűrűségű, barnás-narancsos színű. Zsiradékot kellő mennyiségben tartalmaz. Piros és fekete fűszerszemcsék láthatóak benne. Zöldségekkel dúsított (borsó, gomba, paprika), melyek fajtájukra jellemző színűek, méretűek és alakúak, épek, egészek. A hústermékek (hús, máj) világosbarna színűek, egyenetlen méretűre kockázottak. Néhány húsdarab tartalmaz zsíros, mócsingos, inas részeket. A rizs törtfehér színű, a szemek épek, különállóak, nem összetapadtak, nem száraz.
Állomány: A szaftalap megfelelő sűrűségű. A zöldségek, a hústermékek és a rizs megfelelően és egyenletesen átfőttek, puhák.
Illat: Jellegzetes, karakteres,az összetevőkre jellemző, tiszta, harmonikus illat. A rizs jellegzetes, tiszta illatú. A bírált étel íze és elnevezése összhangban van.
Íz:

Jellegzetes, aromás, telt ízű. A pirospaprika, a hagyma, a zöldségek és a hústermékek íze harmonikusan érezhető. A rizs jellegzetes, tiszta ízű. A bírált étel íze és elnevezése összhangban van.

 

 

 

 

 


 

 

Uborkasaláta (80 g /adag)

Külső megjelenés: A felhasznált zöldségféle ép, egészséges, megfelelően érett, vékonyra szeletelt. A felöntőlé tiszta, áttetsző.
Állomány: Az uborka megfelelő állagú, ropogós, a zöldség héja nem kemény, jól rágható, friss érzetű. A felöntőlé hígan folyó.
Illat: Intenzív, aromás, édeskés-savanykás-ecetes-fokhagymás, harmonikus illatú.
Íz:

A felhasznált összetevőkre jellemző, megfelelően savanyított, intenzív, telt ízű.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Karamellás körteleves:

  • körte, fagyasztott
  • tej, 2,8 %
  • kristálycukor
  • liszt, búza, BL-55
  • citromlé, 40 %
  • margarin, sütő, 60 % Liga
  • vaníliás cukor
  • fahéj, egész
  • szegfűszeg, egész
  • só, jódozott
  • víz, ivó

Budapest sertésragu:

  • sertés, comb, csont nélkül
  • lecsó, fagyasztott
  • csirkemáj, szív nélkül
  • vöröshagyma, tisztított
  • zöldborsó, fagyasztott
  • szalonna, kenyér
  • liszt, búza, BL-55
  • paradicsom, sűrített
  • fűszerpaprika, csemege, őrölt
  • só, jódozott
  • majoranna, szárított, morzsolt
  • bors, fekete, őrölt
  • víz, ivó

Párolt rizs:

  • rizs, előgőzölt
  • vöröshagyma, tisztított
  • olaj, napraforgó
  • só, jódozott
  • víz, ivó

Uborkasaláta:

  • kígyóuborka, friss
  • kristálycukor
  • ecet 10 %
  • só, jódozott
  • fokhagyma, tisztított
  • bors, fekete, őrölt
  • víz, ivó


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >