Veszprém vármegye - 92. számú vizsgálat - "DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM" - Veszprém
Veszprém vármegye - 92. számú vizsgálat - "DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM" - Veszprém
92. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
"DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM"
(8200 Veszprém, ARADI VÉRTANÚK útja 2.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,6 pont |
Menü: Karamellás körteleves, Budapest sertésragu, párolt rizs, Uborkasaláta
Mintavétel ideje: 2022.07.19.
Mintavételi alap : 100 adag
Korosztály: iskolás
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
"DEÁK ISKOLA KIOSZTÓ ÉTTEREM"
(8200 Veszprém, ARADI VÉRTANÚK útja 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Karamellás körteleves (296 g /adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, barna színű. Barna és fekete fűszerszemcséket tartalmaz megfelelő mennyiségben és arányban. A gyümölcs közel azonos méretűre és alakúra kockázott, jól tisztított. Felületén apró zsiradékcseppek láthatóak megfelelő mennyiségben. A dúsítás homogén, sima. |
Állomány: | Az alaplé jellemző sűrűségű, a sűrítés egynemű, csomómentes. A gyümölcs egyenletesen és megfelelően átfőtt, jól rágható. |
Illat: | Jellegzetes, telt, harmonikus, édeskés. A gyümölcs, a fűszerek és a pirított cukor illata harmonikusan érezhető. |
Íz: | Jellegzetes, édeskés. Jellemzően fűszerezett. A túlpirított cukor keserű íze kissé elnyomja a többi összetevő ízét. |
Budapest sertésragu, párolt rizs (425 g /adag)
Külső megjelenés: | A szaft alap megfelelő sűrűségű, barnás-narancsos színű. Zsiradékot kellő mennyiségben tartalmaz. Piros és fekete fűszerszemcsék láthatóak benne. Zöldségekkel dúsított (borsó, gomba, paprika), melyek fajtájukra jellemző színűek, méretűek és alakúak, épek, egészek. A hústermékek (hús, máj) világosbarna színűek, egyenetlen méretűre kockázottak. Néhány húsdarab tartalmaz zsíros, mócsingos, inas részeket. A rizs törtfehér színű, a szemek épek, különállóak, nem összetapadtak, nem száraz. |
Állomány: | A szaftalap megfelelő sűrűségű. A zöldségek, a hústermékek és a rizs megfelelően és egyenletesen átfőttek, puhák. |
Illat: | Jellegzetes, karakteres,az összetevőkre jellemző, tiszta, harmonikus illat. A rizs jellegzetes, tiszta illatú. A bírált étel íze és elnevezése összhangban van. |
Íz: |
Jellegzetes, aromás, telt ízű. A pirospaprika, a hagyma, a zöldségek és a hústermékek íze harmonikusan érezhető. A rizs jellegzetes, tiszta ízű. A bírált étel íze és elnevezése összhangban van. |
Uborkasaláta (80 g /adag)
Külső megjelenés: | A felhasznált zöldségféle ép, egészséges, megfelelően érett, vékonyra szeletelt. A felöntőlé tiszta, áttetsző. |
Állomány: | Az uborka megfelelő állagú, ropogós, a zöldség héja nem kemény, jól rágható, friss érzetű. A felöntőlé hígan folyó. |
Illat: | Intenzív, aromás, édeskés-savanykás-ecetes-fokhagymás, harmonikus illatú. |
Íz: |
A felhasznált összetevőkre jellemző, megfelelően savanyított, intenzív, telt ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Karamellás körteleves:
- körte, fagyasztott
- tej, 2,8 %
- kristálycukor
- liszt, búza, BL-55
- citromlé, 40 %
- margarin, sütő, 60 % Liga
- vaníliás cukor
- fahéj, egész
- szegfűszeg, egész
- só, jódozott
- víz, ivó
Budapest sertésragu:
- sertés, comb, csont nélkül
- lecsó, fagyasztott
- csirkemáj, szív nélkül
- vöröshagyma, tisztított
- zöldborsó, fagyasztott
- szalonna, kenyér
- liszt, búza, BL-55
- paradicsom, sűrített
- fűszerpaprika, csemege, őrölt
- só, jódozott
- majoranna, szárított, morzsolt
- bors, fekete, őrölt
- víz, ivó
Párolt rizs:
- rizs, előgőzölt
- vöröshagyma, tisztított
- olaj, napraforgó
- só, jódozott
- víz, ivó
Uborkasaláta:
- kígyóuborka, friss
- kristálycukor
- ecet 10 %
- só, jódozott
- fokhagyma, tisztított
- bors, fekete, őrölt
- víz, ivó