null Veszprém megye - 93. számú vizsgálat - Napközi konyha - Tapolca

Veszprém megye - 93. számú vizsgálat - Napközi konyha - Tapolca

Veszprém megye - 93. számú vizsgálat - Napközi konyha - Tapolca

93. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Napközi konyha
(8300 Tapolca, Uttörő u. 5/1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,8 pont

 

 

Menü: Tejfölös burgonyaleves, húsos tészta csemegeuborkával

 

Mintavétel ideje: 2019. július 29.

Mintavételi alap : 57 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek-felnőtt korosztály

A főzőkonyha neve, címe:
Tapolca Diák és Közétkeztető Szolgáltató Kft. Főzőkonyha
(8300 Tapolca, Stadion u. 16.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tejfölös burgonyaleves (514 g /adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától narancsosra színezett, tejterméket tartalmazó sűrítéstől opálos alaplében egyenletes méretűre darabolt sárgásfehér színű, néhol szürkés foltot tartalmazó burgonyakockák (1-2 cm-es), narancsos színű, közel egyenletes kockázott sárgarépa (0,5 cm-es), törtfehér színű  gyökérzöldségkockák és kis mennyiségben egyenletes méretűre aprított zöldfűszerlevelek úsznak. A leves tetején kis méretű narancsos zsiradékcseppek gyöngyöznek.

Állomány:

Az alaplé megfelelő sűrűségű, tartalmas. A  zöldségekés átfőttek, megfelelő puhaságúak, némelyik gyökérzöldség fás.

Illat: Az elnevezésre jellemző, de a savanyú illat dominál.
Íz:

Telt ízhatású, a tejföl savanyú íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Húsos tészta (462 g/adag)

Külső megjelenés:

A halomban kínált vajszínű rövidcső tészta felületén  eloszlatva  narancsos-barnás színű, zsiradékcseppeket tartalmazó kevés szafttal kínált barnás színű darálthús látható.

Állomány:

A tészta átfőtt, a hús nem elég szaftos, kissé száraz, néhol kisebb csomókba összeállt.

Illat: Az étel illatában a főtt tészta és a hús fűszeres illata harmonikusan érződik.
Íz:

Az étel ízében a tészta és a kissé gyengén fűszerezett hús íze harmonizál, de a hús miatt kissé száraz érzetű.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka (74 g/adag)

Külső megjelenés:

1 db kb.10-11 cm hosszú 2,5-3 cm átmérőjű sötétzöld színű, göbös felületű csemegeuborka a savanyúság. Némelyik külseje kissé benyomódott. Metszésfelülete világosabb, kissé szürkészöld színű.

Állomány:

Puha, kellően roppanós, kissé szivacsos, kisebb üreget tartalmaz, lédús, zöldes levet ereszt.

Illat: Ecetes-savanykás illatú.
Íz:

Túlzottan ecetes ízű, enyhe édeskés utóízzel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Tejfölös burgonyaleves

  • burgonya
  • étolaj
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • búzaliszt
  • petrezselyemgyökér, friss
  • sárgarépa, friss
  • tejföl, 20%-os
  • vöröshagyma
  • zeller, mirelit

Húsos tészta

  • bors
  • étolaj
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • köménymag
  • lecsókonzerv
  • sertés comb
  • só, jódozott
  • száraztészta, 4 tojásos
  • vöröshagyma

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >