null Veszprém megye - 91. számú vizsgálat - Napközi Konyha-Tapolca

Veszprém megye - 91. számú vizsgálat - Napközi Konyha-Tapolca

Veszprém megye - 91. számú vizsgálat - Napközi Konyha-Tapolca

91. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Napközi Konyha
(8300 Tapolca, Uttörő u. 3/1.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,3 pont

 

 

Menü: Gyümölcsleves, párizsi csirkemell zöldséges rizzsel és csemegeuborkával

 

Mintavétel ideje: 2019. július 24.

Mintavételi alap : 29 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: felnőtt korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Tapolca Diák és Közétkeztető Szolgáltató Kft.
(8300 Tapolca, Stadion u. 16)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gyümölcsleves (508 g /adag)

Külső megjelenés:

Mályvaszínű alaplében apróra kockázott, közel azonos méretű törtfehér színű almakockák, változó méretűre és alakúra darabolt sárga színű őszibarackdarabok, és bordó meggyszemek láthatók.. Az gyümölcsök egy része foszlósra főtt.  A levesben apró, barnás színű fűszerszemcsék és feltehetően a tejterméket tartalmazó sűrítésből származó fehér szemcsék úsznak, alján szegfűszegdarabok találhatók.

Állomány:

Gyümölcslevesre jellemző sűrűségű, a gyümölcsök harmada szétfőtt, málló, a többi puha.

Illat: Kissé gyenge illatú, a gyümölcsös-fahéjas-szegfűszeges illat enyhén érezhető.
Íz:

Enyhén gyümölcsösös-fahéjas, édeskés-savanykás ízű, konzerv gyümölcsre jellemző ízhatás érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Párizsi csirkemell zöldséges rizzsel (172g + 320 g/adag)

Külső megjelenés:

Két darab, kb. 11 x 6 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, egyenletes vastagságúra  (kb. 0,5-1 cm-re) klopfolt, aranybarnára sütött, egyenletesen vastag (2-3 mm-es) párizsi bundával hiánytalanul fedett, drapposfehér metszésfelületű hússzelet köretekén zöldséges rizst kínálnak. A rizs törtfehér színű, jellemző, hosszúkás alakú, több tört szemet tartalmaz. Sárgarépa és gyökérzöldség kockákkal és petrezselyemlevél-darabokkal egyenletesen elkevert. Kisebb csomókat tartalmaz.

Állomány:

A rizs kisebb csomókba összeállt, egyenletesen átfőtt, a zöldségkockák puhák. A hús jól tisztított, kellően átsült, a bunda könnyen rágható, puha. 

Illat: A rizs illatában a zöldséges illat, a bundázott hús illatában a sült párizsi bunda jellemző illata érezhető. Összességében harmonikus.
Íz:

A rizs jellemző, gabona ízével a zöldségek íze harmonizál. A hús ízében a bunda kissé olajos, némelyik szeleten a túlpirított íz is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csemegeuborka (87 g /adag)

Külső megjelenés:

1 db kb.10-11 cm hosszú 3 cm átmérőjű olívazöld színű, göbös felületű csemegeuborka a savanyúság. Némelyik külseje kissé benyomódott.

Állomány:

Kissé gumis állományú, puha, lédús, nem friss érzetű.

Illat: Ecetes-savanykás illatú.
Íz:

Édeskés, túlzottan ecetes ízű.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Gyümölcsleves

  • fahéj
  • kristálycukor
  • búzaliszt
  • meggy, mirelit
  • őszibarack befőtt, mirelit
  • só, jódozott
  • szegfűszeg
  • tejföl, 20%-os
  • Főzőtejszín, 25% zsírtartalmú

Párizsi csirkemell

  • csirkemell
  • étolaj
  • búzaliszt
  • só, jódozott
  • tej, UHT, 1,5%-os
  • tojáspor

Zöldséges rizs

  • petrezselyemgyökér, mirelit
  • étolaj
  • rizs
  • sárgarépa, mirelit
  • só, jódozott
  • zöldségzöldje, mirelit

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >