Veszprém megye - 90. számú vizsgálat - "Ifjúsági Tábor" XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha - Balatonalmádi
Veszprém megye - 90. számú vizsgálat - "Ifjúsági Tábor" XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha - Balatonalmádi
90. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
"Ifjúsági Tábor" XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha
(8220 Balatonalmádi, Somfa utca 3.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,8 pont |
Menü: Nyírségi gombócleves, mexikói csirkeszelet hasábburgonyával, alma
Mintavétel ideje: 2019. július 24.
Mintavételi alap : 160 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Tarányi Gast Kft
(1142. Budapest, Dorozsmai u. 155.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Nyírségi gombócleves (352 g /adag)
Külső megjelenés: |
Sárgás-drappos, tejterméket tartalmazó sűrített alaplében 2x1,5 cm-es néhol mócsingos részeket tartalmazó húskockák , azonos méretűre és alakúra kockázott narancsos sárgarépadarabok, törtfehér petrezselyemgyökér-darabok, barnás-szürkés színű gombaszeletek, jellemző színű zöldborsószemek láthatók. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne zöldfűszerlevél-darabok úsznak. A levesben törtfehér színű, hengeres gombócok vannak. |
Állomány: |
Az alaplé kellően sűrű, csomómentes. A zöldségek átfőttek, némelyik húson lévő mócsingos rész rágási maradékot ad. A levesbetét átfőtt, de kissé ázott, széteső. |
Illat: | Nem elég intenzív illatú, a tejtermék és a gombócok illata dominál. |
Íz: |
A zöldségek és a hús íze harmonikus, de nem elég intenzív, savanykás ízű, jól fűszerezett. |
Mexikói csirkeszelet hasábburgonyával (212g + 140 g/adag)
Külső megjelenés: |
1 db, kb. 13x 8 cm-es, 1 cm vastag jellemző alakú, törtfehér színű sült csirkemell szeleten jellemző színű zöldborsót- döntően kukoricát és sárgarépát tartalmazó zöldségkeverék látható vajszínű besamelmártással leöntve. Tetején aranybarnára pirított olvasztott sajt látható. A köret egyenletes színűre, az éleken sötétebb aranybarnára sütött egyenletes méretű, hasáb alakú, matt felületű burgonya. |
Állomány: |
A hús megfelelően átsült, puha, a zöldségek puhák, jól átfőttek, egy-két kukoricaszem kissé kemény, a besamel krémes, a sajt megfelelően megolvadt, jellemző állományú. A hasábburgonya egyenletesen átsült, frissen fogyasztva roppanós. |
Illat: | A köretként tálalt sült hasábburgonya jellemző illatú, a mexikói csirkeszelet illatában a nagyobb mennyiségben jelenlévő kukorica miatt kissé édeskés illat érezhető, a sajt és a besamelmártás illata dominál. |
Íz: |
A sült hasábburgonya ízében a kissé túlsült szemek enyhén kesernyés íze is érezhető. A hús ízében a besamelmártás és a kukorica íze dominál. |
Alma (124 g /adag)
Külső megjelenés: |
5-6 cm átmérőjű, jellemző alakú, héja pirosas-sárgás színű, halványsárga színű gyümölcshúsú a gyümölcs. Az egyik alma nagy mértékben, a gyümölcshúsra is átterjedve a magház mellett barnás-szürkés elszíneződésű, penészes. |
Állomány: |
A két, nem penészes gyümölcshúsú alma héja roppanós, húsa lédús, könnyen rágható. |
Illat: | A két, nem penészes gyümölcshúsú alma jellemző, savanykás-édeskés illatú. |
Íz: |
A két, nem penészes gyümölcshúsú alma jellemző, savanykás-édeskés ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Nyírségi gombócleves
- olaj
- vöröshagyma, mirelit
- fokhagyma
- sertéscomb
- sárgarépa, mirelit
- fehérrépa, mirelit
- gomba, mirelit
- zöldborsó, mirelit
- margarin
- petrezselyem, szárított
- citromlé
- só
- bors, őrölt
- tejszín
- liszt
- burgonyagombóc, mirelit
Mexikói csirkemell
- csirkemell
- mexikói zöldség
- liszt
- szerecsendió
- reszelt sajt
- tojás