null Veszprém megye - 90. számú vizsgálat - "Ifjúsági Tábor" XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha - Balatonalmádi

Veszprém megye - 90. számú vizsgálat - "Ifjúsági Tábor" XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha - Balatonalmádi

Veszprém megye - 90. számú vizsgálat - "Ifjúsági Tábor" XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha - Balatonalmádi

90. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
 "Ifjúsági Tábor"  XIX. kerület Kispesti Önkormányzat Káptalanfüredi Ifjúsági Tábora Főzőkonyha
(8220 Balatonalmádi,  Somfa utca 3.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,8 pont

 

 

Menü: Nyírségi gombócleves, mexikói csirkeszelet hasábburgonyával, alma

Mintavétel ideje: 2019. július 24.

Mintavételi alap : 160 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Tarányi Gast Kft
(1142. Budapest, Dorozsmai u. 155.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Nyírségi gombócleves (352 g /adag)

Külső megjelenés:

Sárgás-drappos, tejterméket tartalmazó sűrített alaplében  2x1,5 cm-es néhol mócsingos részeket tartalmazó húskockák , azonos  méretűre és alakúra kockázott narancsos sárgarépadarabok,  törtfehér petrezselyemgyökér-darabok, barnás-szürkés színű gombaszeletek, jellemző színű zöldborsószemek láthatók. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne zöldfűszerlevél-darabok úsznak. A levesben törtfehér színű, hengeres gombócok vannak.

Állomány:

Az alaplé kellően sűrű, csomómentes. A zöldségek átfőttek, némelyik húson lévő mócsingos rész rágási maradékot ad.  A levesbetét átfőtt, de kissé ázott, széteső.

Illat: Nem elég intenzív illatú, a tejtermék és a gombócok illata dominál.
Íz:

A zöldségek és a hús íze harmonikus, de nem elég intenzív, savanykás ízű, jól fűszerezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mexikói csirkeszelet hasábburgonyával (212g + 140 g/adag)

Külső megjelenés:

1 db, kb. 13x 8 cm-es, 1 cm vastag jellemző alakú, törtfehér színű sült csirkemell szeleten jellemző színű zöldborsót- döntően kukoricát és sárgarépát tartalmazó zöldségkeverék látható vajszínű besamelmártással leöntve. Tetején aranybarnára pirított olvasztott sajt látható. A köret egyenletes színűre, az éleken sötétebb aranybarnára sütött egyenletes méretű, hasáb alakú, matt felületű burgonya.

Állomány:

A hús megfelelően átsült, puha, a zöldségek puhák, jól átfőttek, egy-két kukoricaszem kissé kemény, a besamel krémes, a sajt megfelelően megolvadt, jellemző állományú. A hasábburgonya egyenletesen átsült, frissen fogyasztva roppanós.

Illat: A köretként tálalt sült hasábburgonya jellemző illatú, a mexikói csirkeszelet illatában a nagyobb mennyiségben jelenlévő kukorica miatt kissé édeskés illat érezhető, a sajt és a besamelmártás illata dominál.
Íz:

A sült hasábburgonya ízében a kissé túlsült szemek enyhén kesernyés íze is érezhető. A hús ízében a besamelmártás és a kukorica íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (124 g /adag)

Külső megjelenés:

5-6 cm átmérőjű, jellemző alakú, héja pirosas-sárgás színű, halványsárga színű gyümölcshúsú a gyümölcs. Az egyik alma nagy mértékben, a gyümölcshúsra is átterjedve a magház mellett barnás-szürkés elszíneződésű, penészes.

Állomány:

A két, nem penészes gyümölcshúsú alma héja roppanós, húsa lédús, könnyen rágható.

Illat: A két, nem penészes gyümölcshúsú alma jellemző, savanykás-édeskés illatú.
Íz:

A két, nem penészes gyümölcshúsú alma jellemző, savanykás-édeskés ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Nyírségi gombócleves

  • olaj
  • vöröshagyma, mirelit
  • fokhagyma
  • sertéscomb
  • sárgarépa, mirelit
  • fehérrépa, mirelit
  • gomba, mirelit
  • zöldborsó, mirelit
  • margarin
  • petrezselyem, szárított
  • citromlé
  • bors, őrölt
  • tejszín
  • liszt
  • burgonyagombóc, mirelit

Mexikói csirkemell

  • csirkemell
  • mexikói zöldség
  • liszt
  • szerecsendió
  • reszelt sajt
  • tojás

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >