Veszprém megye - 86. számú vizsgálat - Balatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha- Balatonfüred
Veszprém megye - 86. számú vizsgálat - Balatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha- Balatonfüred
86. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Balatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha
(8230 Balatonfüred, Hunyadi u.24.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,4 pont |
Menü: Daragaluskaleves, pritaminos szárnyastokány párolt bulgurral, almás-mákos sütemény
Mintavétel ideje: 2019. július 18.
Mintavételi alap : 21 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály
A főzőkonyha neve, címe:
Bakony Gaszt zRt. Református Általános Iskola Főzőkonyha
(8230 Balatonfüred, Iskola u. 2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Daragaluskaleves (328 g /adag)
Külső megjelenés: |
Opálos, sárgás színű sűrű alaplében karikára vágott, vagy felezett karika formájú narancsos sárgarépadarabok, törtfehér gyökérzöldség-kockák láthatók. A levesbetét hengeres formájú, zöldfűszerlevéldarabokat tartalmazó vajszínű daragaluska. Tetején apró zsiradékcseppek és zöldfűszerlevél darabok úsznak. Alján szétfőtt daragaluska törmelék látszik. |
Állomány: |
Az alaplé kissé sűrűbben folyó, a zöldségek puhák, egy-két zöldségkocka túlfőtt, a daragaluska enyhén málló, kissé törmelékes. |
Illat: | A zöldségek és a daragaluska illata harmonikusan érződik, de kissé gyenge illatú. |
Íz: |
Jellegzetes, telt ízű, harmonikusan érződik a zöldségek és a daragaluska íze. Enyhén zsíros összhatású. |
Pritaminos szárnyastokány párolt bulgurral (184 g + 166 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az alapanyagra jellemző, drappos színű, bulgur a köret. A hús piros színű apró pritaminkockákat, apró sötétebb és világosabb zöld színű, zöldhagyma szárrészére emlékeztető növényi részeket, zöldfűszerlevél-darabokat és fekete fűszerszemcséket tartalmazó szaftja drappos-bézs színű, pritaminpaprikától színezett, tetején apró narancssárgás színű zsiradékcseppeket tartalmaz. A hús drappos, némelyik sötétbarna színű, egyenetlen méretűre, csíkokra vágott, szafttal bevont. |
Állomány: |
A bulgur egyenletesen és jól átfőtt, rugalmas, kisebb összetapadt csomókat is tartalmaz. A szósz csomómentes, sima, kissé kocsonyás állományú, szakadozva folyó, a hús hártyás részeket is tartalmaz, de jól átfőtt, omlós. |
Illat: | A kitálalt ételben a bulgurra jellemző gabona illat mellett feltehetően a tejterméket tartalmazó szósz savanykás illata, és a hús illata harmonikusan érezhető. Enyhén fűszeres, kissé jellegtelen. |
Íz: |
A bulgurra jellemző gabona íz mellett a tejterméket tartalmazó szósz savanykás íze érezhető a csirkehúsra jellemző íze mellett. Nem elég intenzív ízhatású. |
Almás-mákos sütemény (84 g /adag)
Külső megjelenés: |
A desszert változó, hasáb vagy kocka formájú, eltérő nagyságú (4-6 cm x 4-7 cm) és magasságú, (1-4cm) sütemény. A sütemény kevert tésztából készült, drappos-barnás színű, fekete mákszemeket tartalmazó, teteje reszelt almával szórt és aranybarnára pirított. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
A tészta megfelelően átsült, csomómentes, jól lazított. |
Illat: | A mákra jellemző, kissé kesernyés-karakteres illat mellett édeskés illat is érezhető. |
Íz: |
A mák kesernyés aromás íze a tészta jellemző édeskés és az alma gyümölcsös ízével jól harmonizál, enyhe citromos íz is megjelenik. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Daragaluskaleves
- sárgarépa
- só, jódozott
- fokhagyma
- vöröshagyma
- olaj
- bors, fekete
- zeller kocka, mirelit
- gyökér kocka, mirelit
- búzadara
- tojás
Pritaminos szárnyastokány
- köménymag
- só, jódozott
- liszt
- petrezselyemzöld, mirelit
- olaj
- növényi tejszín
- vöröshagyma
- paprikacsík, mirelit
- csirkecomb, filé
- újhagyma, csomós
- fűszerpaprika
- bors, fekete
Párolt bulgur
- bors, fekete
- olaj
- vöröshagyma
- bulgur
- só, jódozott
Almás-mákos sütemény
- kristálycukor
- tej, 1,5%-os
- margarin
- tej, 2,8%-os
- fahéj
- vaníliáscukor
- sütőpor
- alma
- mák
- liszt
- citromlé
- tojás