null Veszprém megye - 86. számú vizsgálat - Balatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha- Balatonfüred

Veszprém megye - 86. számú vizsgálat - Balatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha- Balatonfüred

Veszprém megye - 86. számú vizsgálat - Balatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha- Balatonfüred

86. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Balatonfüredi Kiserdei Óvoda Mesevilág Tagóvodája Tálalókonyha
(8230 Balatonfüred, Hunyadi u.24.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,4 pont

 

 

Menü: Daragaluskaleves, pritaminos szárnyastokány párolt bulgurral, almás-mákos sütemény

Mintavétel ideje: 2019. július 18.

Mintavételi alap : 21 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe:
Bakony Gaszt zRt. Református Általános Iskola Főzőkonyha
(8230 Balatonfüred, Iskola u. 2.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Daragaluskaleves (328 g /adag)

Külső megjelenés:

Opálos, sárgás színű sűrű alaplében karikára vágott, vagy felezett karika formájú narancsos sárgarépadarabok, törtfehér gyökérzöldség-kockák láthatók. A levesbetét hengeres formájú, zöldfűszerlevéldarabokat tartalmazó vajszínű daragaluska. Tetején apró zsiradékcseppek és  zöldfűszerlevél darabok úsznak. Alján szétfőtt daragaluska törmelék látszik.

Állomány:

Az alaplé kissé sűrűbben folyó, a zöldségek puhák, egy-két zöldségkocka túlfőtt, a daragaluska enyhén málló, kissé törmelékes.

Illat: A zöldségek és a daragaluska illata harmonikusan érződik, de kissé gyenge illatú.
Íz:

Jellegzetes, telt ízű, harmonikusan érződik a zöldségek és a daragaluska íze. Enyhén zsíros összhatású.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pritaminos szárnyastokány párolt bulgurral (184 g + 166 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alapanyagra jellemző, drappos színű, bulgur a köret. A hús piros színű apró pritaminkockákat, apró sötétebb és világosabb zöld színű, zöldhagyma szárrészére emlékeztető növényi részeket, zöldfűszerlevél-darabokat és fekete fűszerszemcséket tartalmazó szaftja drappos-bézs színű, pritaminpaprikától színezett, tetején apró narancssárgás színű zsiradékcseppeket tartalmaz. A hús drappos, némelyik sötétbarna színű,  egyenetlen méretűre, csíkokra vágott, szafttal bevont.

Állomány:

A bulgur egyenletesen és jól átfőtt, rugalmas, kisebb összetapadt csomókat is tartalmaz. A szósz csomómentes, sima, kissé kocsonyás állományú, szakadozva folyó, a hús hártyás részeket is tartalmaz, de jól átfőtt, omlós.

Illat: A kitálalt ételben a bulgurra jellemző gabona illat mellett feltehetően a tejterméket tartalmazó szósz savanykás illata, és a hús illata harmonikusan érezhető. Enyhén fűszeres, kissé jellegtelen.
Íz:

A bulgurra jellemző gabona íz mellett a tejterméket tartalmazó szósz savanykás íze érezhető a csirkehúsra jellemző íze mellett. Nem elég intenzív ízhatású.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Almás-mákos sütemény (84 g /adag)

Külső megjelenés:

A desszert változó, hasáb vagy kocka formájú, eltérő nagyságú (4-6 cm x 4-7 cm) és magasságú, (1-4cm) sütemény. A sütemény kevert tésztából készült, drappos-barnás színű, fekete mákszemeket tartalmazó, teteje reszelt almával szórt és aranybarnára pirított. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

A tészta megfelelően átsült, csomómentes, jól lazított.

Illat: A mákra jellemző, kissé kesernyés-karakteres illat mellett édeskés illat is érezhető.
Íz:

A mák kesernyés aromás íze a tészta jellemző édeskés és az alma gyümölcsös ízével jól harmonizál, enyhe citromos íz is megjelenik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Daragaluskaleves

  • sárgarépa
  • só, jódozott
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • olaj
  • bors, fekete
  • zeller kocka, mirelit
  • gyökér kocka, mirelit
  • búzadara
  • tojás

Pritaminos szárnyastokány

  • köménymag
  • só, jódozott
  • liszt
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • olaj
  • növényi tejszín
  • vöröshagyma
  • paprikacsík, mirelit
  • csirkecomb, filé
  • újhagyma, csomós
  • fűszerpaprika
  • bors, fekete

Párolt bulgur

  • bors, fekete
  • olaj
  • vöröshagyma
  • bulgur
  • só, jódozott

Almás-mákos sütemény

  • kristálycukor
  • tej, 1,5%-os
  • margarin
  • tej, 2,8%-os
  • fahéj
  • vaníliáscukor
  • sütőpor
  • alma
  • mák
  • liszt
  • citromlé
  • tojás

Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >