null Veszprém megye - 85. számú vizsgálat - Sárrét Ifjúsági Tábor és Kemping Gájus Főzőkonyha - Balatonalmádi-Káptalanfüred

Veszprém megye - 85. számú vizsgálat - Sárrét Ifjúsági Tábor és Kemping Gájus Főzőkonyha - Balatonalmádi-Káptalanfüred

Veszprém megye - 85. számú vizsgálat - Sárrét Ifjúsági Tábor és Kemping Gájus Főzőkonyha - Balatonalmádi-Káptalanfüred

85. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Sárrét Ifjúsági Tábor és Kemping  Gájus Főzőkonyha
(8220 Balatonalmádi-Káptalanfüred, Tábor u. 14.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,5 pont

 

 

Menü: Gulyásleves, túrógombóc, félbarnakenyér

A menüről nem érkezett be fényképfelvétel.

Mintavétel ideje: 2019. július 17.

Mintavételi alap : 160 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-18 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Gájus Kft.
(8226 Alsóőrs, May János u. 25.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gulyásleves (338 g /adag)

Külső megjelenés:

A pirospaprikától színezett, narancsos-barnás színű opálos alaplében elvétve kockázott narancsos színű sárgarépa, különböző méretűre darabolt sárgás burgonyadarabok,  zöldfűszerdarabok, fekete és piros fűszerszemcsék és egyenetlen méretűre darabolt, barna színű húsdarabok láthatók. Tetején narancsos színű zsiradékcseppek vannak.  A levesbetét vajszínű galuskatészta.

Állomány:

Az alaplé  hígan folyó, a zöldségek puhák, átfőttek, a sárgarépa kissé túlfőtt, egy-két húskocka mócsingosabb részt is tartalmazott, de állománya inkább szárazabb.

Illat: Jellegzetes, intenzív illatú, a kömény illata dominál.
Íz:

Jellegzetes, a zöldségek íze a hús és fűszerezés ízével harmonizál, enyhén savanykás ízű, kissé csípős utóízzel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Túrógombóc (192 g /adag)

Külső megjelenés:

Drappos, világos színű zsemlemorzsába forgatott, kb. 4,5 cm átmérőjű 3 db többnyire szabályos gömb alakú gombócok láthatók, porcukorral meghintve. A morzsa egyenletesen fedi a tésztát. A gombócok metszésfelületén a 0,5-1 cm vastagságú tészta szürkésfehér színe látszik, közepében fehér színű túrótöltelékre emlékeztető krém található. Az étel elnevezése és a feltálalt étel között eltérés van, ugyanis a feltálalt étel túrótöltelékes gombóc.

Állomány:

A tészta kissé nyers érzetű, szájban tapad, kissé tömör. Az egyik mintában feltehetően a burgonya alapanyagból származó fekete lapos, apró növényi rész volt látható. A zsemlemorzsa nem pirított. A töltelék megfelelő mennyiségű, krémszerű.

Illat: Jellegzetes, a zsemlemorzsa illata dominál, darabolás után enyhe citromos illat érződik.
Íz:

Kissé jellegtelen lisztes ízű a tészta, a töltelék megfelelően édes-citromos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Félbarna kenyér (62 g /adag)

Külső megjelenés:

A kb. 15 cm magas, 20 cm széles, 2-4 mm vastag kenyérszelet szabályos alakú, formában sült. Héja világos aranybarna színű, matt, a kenyérbél a felhasznált lisztre jellemző, törtfehér színű.

Állomány:

Állománya laza, megfelelően lazított, átsült, csomómentes, szájban enyhén tapad.

Illat: Jellegzetes illatú, kissé savanykás, de nem elég aromás.
Íz:

Enyhén savanykás, nem elég aromás.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Gulyásleves

  • babérlevél
  • lecsó, natur
  • sertéscomb
  • finomliszt
  • fokhagyma
  • tojás
  • étolaj
  • burgonya, tisztított
  • gyökér
  • sárgarépa
  • kömény, őrölt
  • vöröshagyma, tisztított
  • fűszerpaprika, csemege

Túrós gombóc

  • fagyasztott túrós gombóc
  • tejföl, 12%
  • tehéntej, 1,5%-os
  • porcukor
  • zsemlemorzsa
  • étolaj

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >