Veszprém megye - 84. számú vizsgálat - Budafok-Tétényi Ifjúsági Tábor Főzőkonyha - Balatonakali
Veszprém megye - 84. számú vizsgálat - Budafok-Tétényi Ifjúsági Tábor Főzőkonyha - Balatonakali
84. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Budafok-Tétényi Ifjúsági Tábor Főzőkonyha
(2843 Balatonakali, Üdülő u. 2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,1 pont |
Menü: Hideg gyümölcsleves, rakott burgonya csemegeuborkával
Mintavétel ideje: 2019. július 17.
Mintavételi alap : 86 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
TS Gastro Kft.
(2730 Albertirsa, Pesti út 65.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Hideg gyümölcsleves (382 g /adag)
Külső megjelenés: |
Barnás-rózsaszínes alaplében apróra kockázott, közel azonos méretű törtfehér színű almakockák, fél és negyed jellemző színű lilás héjú szilvaszemek, illetve nyomokban meggyre emlékeztető gyümölcsfoszlány látható. Az alma mennyisége dominál. A levesben apró, barnás színű fűszerszemcsék úsznak. |
Állomány: |
Gyümölcslevesre jellemzőnél kissé hígabban folyó, a sűrítés homogén. Az alma megfelelően átfőtt, a szilva túlfőtt, foszlós, elpuhult. |
Illat: | Kissé gyenge illatú, nem elég karakteres, a fahéj illata érezhető. |
Íz: |
Enyhén gyümölcsösös, kevésbé édes, inkább savanykás, nem elég intenzív ízhatású. |
Rakott burgonya (424 g /adag)
Külső megjelenés: |
Tálaláskor széteső, halomban tálalt rakott burgonya a második fogás. A rétegek nem különíthetők el. A sárgás színű burgonyakarika réteg töredezett, közötte főtt tojás darabok, és 3-4 mm-re szelt kolbászkarikák láthatók. A burgonyaszemek narancsos színű zsiradéktól színezettek. Teteje tejföllel egyenetlenül megkent, barnás pirítási foltokkal és apró fűszerszemcsékkel tarkított. |
Állomány: |
A burgonya kissé szétfőtt, a tojás darabos-szétesett, morzsalékos, a kolbász jellemző állományú, kissé zsíros. A tejföl kissé csomóssá sült össze. |
Illat: | Kevésbé telt és karakteres illatú, a füstölt kolbász és tojás illata érezhető. |
Íz: |
Jellegzetes, a főtt burgonyára jellemző semleges íz mellett a kolbász jellemző, füstölt-fűszeres íze harmonikusan érezhető. |
Csemege uborka (108 g /adag)
Külső megjelenés: |
3 fél db kb. 9-12 cm hosszú olívazöld színű, göbös felületű csemegeuborka a savanyúság. Némelyik belseje üregesen szétnyílt. |
Állomány: |
Megfelelő állományú, ropogós, harapáskor roppan. |
Illat: | Ecetes illat dominál. |
Íz: |
A savanykás-ecetes ízt elnyomja az utóízként megjelenő édesítőszerre emlékeztető íz. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Hideg gyümölcsleves
- pudingpor, vanília
- fahéj, őrölt
- szegfűszeg, őrölt
- almakocka, mirelit
- meggy, mirelit
- citromlé, 40%
- gyümölcssűrítmény, cékla
Rakott burgonya
- virsli
- tejföl, 12%-os
- tojás
- só, jódozott
- burgonya
- vöröshagyma
- lecsóalap