Veszprém megye - 82. számú vizsgálat - Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda) - Csopak
Veszprém megye - 82. számú vizsgálat - Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda) - Csopak
82. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda)
(8229, Csopak, Sport utca 9.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,0 pont |
Menü: Csontleves, marhatokány sós burgonyával és káposztasalátával
Mintavétel ideje: 2019. július 16.
Mintavételi alap : 216 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda)
(8229, Csopak, Sport utca 9.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (420 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az áttetsző halványsárga színű alaplé tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne hosszú hasábra vágott, 1 db narancsos színű sárgarépa és1 db törtfehér színű gyökérzöldség látható, melyen egy-két tisztítási hiányosságból eredő barnás csík látszik. A levesbetét törtfehér színű lúdgége tészta, a levesben friss petrezselyemlevél-darabok láthatók. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő. tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
Az alaplé jellemzően hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően átfőtt. |
Illat: | Illata jellemző, de nem elég intenzív, a tészta illata hangsúlyosabban érződik. |
Íz: |
A főtt csont és a zöldségek íze nem elég intenzív, ételízesítőre emlékeztető ízhatás dominál a tészta íze mellett. |
Marhatokány sós burgonyával (148 g + 198 g /adag)
Külső megjelenés: |
A köret néhol a héjfelülettől nem jól tisztított, szürkés-barnás elszíneződésű, sárga színű, változó méretű hasábra vágott újburgonyakockákból áll. Felületén apróra vágott friss petrezselyemlevél darabokat tartalmaz megfelelő mennyiségben, de nem egyenletesen eloszlatva. A tokány pirospaprikától barnásra színezett, fekete és piros fűszerszemcséket és zöld szárított zöldfűszer darabokat, valamint narancsos zsiradékot tartalmazó szafttal tálalt. A hús eltérő alakúra,változó méretűre darabolt, sötétbarna színű. Nem megfelelően tisztított, mócsingos-inas részeket tartalmaz. |
Állomány: |
A szaft a kelleténél hígabb, zsírosabb. A hús nem megfelelően tisztított, inas-mócsingos részt is tartalmaz, ami kevésbé jól rágható. A burgonya puha, jól átfőtt. |
Illat: | A burgonya jellegzetes, semleges illata mellett a friss petrezselyem illata érződik. A tokány a marhahúsra jellemző illatú, de kissé gyenge, nem elég karakteres összhatású. |
Íz: |
A tokány karakteres, megfelelően fűszerezett, telt ízű. A burgonya íze semleges, vizes-üres ízű, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül. |
Káposztasaláta (124 g /adag)
Külső megjelenés: |
Egyenletes, megfelelő vastagságú és nagyságú vastagabb szálakra vágott, zöldes-halványsárga színű friss fejeskáposzta a savanyúság. Felöntőlét nem tartalmaz, felületén fűszerszemcse nem látszik. Néhány karikázott vöröshagyma darab is található benne. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
Többnyire ropogós állományú, friss érzetű. |
Illat: | Jellemző, káposzta édeskés-savanykás illata mellett a kömény illata enyhén érződik. |
Íz: |
Harmonikusan savanykás- édeskés ízű, friss érzetű, utóízként a hagyma íze dominál. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Csontleves
- csont, vegyes
- cérnametélt
- bors, fekete szemes
- gyömbér, őrölt
- só, jódozott
- ételízesítő, sómentes
- petrezselyemgyökér, friss
- karalábé, friss
- sárgarépa
- vöröshagyma
- zeller
Marhatokány
- marha comb
- olaj, napraforgó
- babérlevél
- bors, fekete őrölt
- fűszerpaprika, csemege
- só, jódozott
- ételízesítő, sómentes
- fokhagyma, friss
- vöröshagyma
- lecsó konzerv
- csont, vegyes
Sós burgonya
- burgonya
- só, jódozott
Káposztasaláta
- kristálycukor
- kömény, őrölt
- só, jódozott
- ecet
- fejeskáposzta, friss
- vöröshagyma