null Veszprém megye - 82. számú vizsgálat - Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda) - Csopak

Veszprém megye - 82. számú vizsgálat - Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda) - Csopak

Veszprém megye - 82. számú vizsgálat - Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda) - Csopak

82. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Csopaki Üdülőfalu és Kemping  Főzőkonyha  (Mandulavirág Óvoda)
(8229, Csopak, Sport utca 9.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,0 pont

 

 

Menü: Csontleves, marhatokány sós burgonyával és káposztasalátával

 

Mintavétel ideje: 2019. július 16.

Mintavételi alap : 216 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 11-14 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Csopaki Üdülőfalu és Kemping Főzőkonyha (Mandulavirág Óvoda)
(8229, Csopak, Sport utca 9.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (420 g /adag)

Külső megjelenés:

Az áttetsző halványsárga színű  alaplé tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne hosszú hasábra vágott, 1 db narancsos színű sárgarépa és1 db törtfehér színű gyökérzöldség látható, melyen egy-két tisztítási hiányosságból eredő barnás csík látszik. A levesbetét törtfehér színű  lúdgége tészta, a levesben friss petrezselyemlevél-darabok láthatók. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő. tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Az alaplé jellemzően hígan folyó,  a zöldségek  és a levesbetét megfelelően átfőtt.

Illat: Illata jellemző, de nem elég intenzív, a tészta illata hangsúlyosabban érződik.
Íz:

A főtt csont és a zöldségek íze nem elég intenzív, ételízesítőre emlékeztető ízhatás dominál a tészta íze mellett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marhatokány sós burgonyával (148 g + 198 g  /adag)

Külső megjelenés:

A köret néhol a héjfelülettől nem jól tisztított, szürkés-barnás elszíneződésű, sárga színű, változó méretű hasábra vágott újburgonyakockákból áll. Felületén apróra vágott friss petrezselyemlevél darabokat tartalmaz megfelelő mennyiségben, de nem egyenletesen eloszlatva. A tokány pirospaprikától barnásra színezett, fekete és piros fűszerszemcséket és zöld szárított zöldfűszer darabokat, valamint narancsos zsiradékot tartalmazó szafttal tálalt. A hús eltérő alakúra,változó méretűre darabolt, sötétbarna színű. Nem megfelelően tisztított, mócsingos-inas részeket tartalmaz.

Állomány:

A szaft a kelleténél hígabb, zsírosabb. A hús nem megfelelően tisztított, inas-mócsingos részt is tartalmaz, ami kevésbé jól rágható. A burgonya puha, jól átfőtt.

Illat: A burgonya jellegzetes, semleges illata mellett a friss petrezselyem illata érződik. A tokány a marhahúsra jellemző illatú, de kissé gyenge, nem elég karakteres összhatású.
Íz:

A tokány karakteres, megfelelően fűszerezett, telt ízű. A burgonya íze semleges, vizes-üres ízű, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Káposztasaláta (124 g  /adag)

Külső megjelenés:

Egyenletes, megfelelő vastagságú és nagyságú vastagabb szálakra vágott, zöldes-halványsárga színű friss fejeskáposzta a savanyúság. Felöntőlét nem tartalmaz, felületén fűszerszemcse nem látszik. Néhány karikázott vöröshagyma darab is található benne. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Többnyire ropogós állományú, friss érzetű.

Illat: Jellemző, káposzta édeskés-savanykás illata mellett a kömény illata enyhén érződik.
Íz:

Harmonikusan savanykás- édeskés ízű, friss érzetű, utóízként a hagyma íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Csontleves

  • csont, vegyes
  • cérnametélt
  • bors, fekete szemes
  • gyömbér, őrölt
  • só, jódozott
  • ételízesítő, sómentes
  • petrezselyemgyökér, friss
  • karalábé, friss
  • sárgarépa
  • vöröshagyma
  • zeller

Marhatokány

  • marha comb
  • olaj, napraforgó
  • babérlevél
  • bors, fekete őrölt
  • fűszerpaprika, csemege
  • só, jódozott
  • ételízesítő, sómentes
  • fokhagyma, friss
  • vöröshagyma
  • lecsó konzerv
  • csont, vegyes

Sós burgonya

  • burgonya
  • só, jódozott

Káposztasaláta

  • kristálycukor
  • kömény, őrölt
  • só, jódozott
  • ecet
  • fejeskáposzta, friss
  • vöröshagyma

Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >